Sfecla rosie este una dintre legumele laudate de specialisti inca din antichitate si despre care oamenii spun ca este extrem de benefica pentru organism.
Sfecla are in componenta ei substante nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamica C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Ea este considerata a fi un leac eficient impotriva unor afectiuni grave. Creste nivelul de hemoglobina din sange, amelioreaza anemia si contribuie la intarirea peretilor vasculari.
Consumata regulat, sfecla rosie previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, cancerul colon-rectal si cel gastric.
Radacina de sfecla face minuni in cazul cancerului de prostata sau de san, precum si in cancerul testicular.
Bogata in potasiu si in acid folic, sfecla rosie este benefica celor care au probleme de inima. Sfecla regleaza tensiunea arteriala si asigura buna functionare a musculaturii cordului. Prin consumul de sfecla putem mentine la cote normale nivelul de colesterol din sange. Frunzele de sfecla sunt foarte bune in ameliorarea osteoporozei.
Contraindicatii: sucul de sfecla nu se bea imediat, trebuie lasat 2-3 ore, ca sa se evapore unele substante nocive. Sfecla nu este recomandata diabeticilor, din cauza continutului ridicat de zaharuri, nici celor care sufera de calculi renali de tip oxalati, deoarece contine acid oxalic, o substanta care tinde sa formeze cristale, care se acumuleaza in aparatul urinar.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro