Inspirat de studiile de nutritie care au stat la baza documentarului What Is The Right Diet For You, difuzat de BBC, testul urmareste incadrarea fiecarei persoane cu probleme de exces ponderal intr-una dintre cele 3 categorii desemnate de cercetatori - pe criterii biochimice, psihologice si genetice - si sugerarea unui regim de slabire personalizat.
Documentarul What Is The Right Diet For You are ca tema personalizarea dietei pentru 75 de voluntari, in functie de factori individuali, pentru ca aceasta sa fie cat mai eficienta. Aceste diete iau in considerare nevoile specifice fiecarei persoane, pe baza intelegerii biologiei si a psihologiei individuale.
Cercetatorii britanici au identificat trei tipuri principale de persoane:
• "pasionatii de ospete" (feasters)- care continua sa manance, la masa, pentru ca nu se satura niciodata; ei nu produc in organismul lor cantitati suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzatia de satietate, si obisnuiesc sa manance mult
• "pofticiosii in mod constant" (constant cravers)- care se gandesc tot timpul la mancare; genele lor ii fac sa manance foarte des, dar nu mananca mult dintr-odata.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
• "mancatorii emotionali" (emotional eaters)- care dau iama prin bucatarie atunci cand intampina dificultati in viata, folosind mancarea ca pe un mijloc de consolare.
Pentru fiecare dintre grupuri, cate un anumit tip de regim s-a dovedit mai eficace decat altele.
• cei din primul grup au primit o dieta conceputa pentru a stimula concentratia hormonului GLP-1 prin intermediul unor alimente bogate in proteine, precum carne, peste si leguminoase si prin eliminarea din alimentatie a carbohidratilor (din paine, cartofi, paste fainoase, dulciuri…).
• voluntarii din al doilea grup au primit "dieta 5:2", ce presupune consumul a doar 800 de calorii pe zi, timp de doua zile, in fiecare saptamana; in celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau sa manance
orice doreau.• persoanele din al treilea grup au fost inscrise in programe educative de tip "Weight Watchers" ("Supraveghetorii greutatii corporale") si au urmat sesiuni de terapie cognitiv-comportamentala, intrucat autorii studiului au considerat ca acesti voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin psihologic si social pentru a preveni alimentatia compulsiva.
Sursa: www.descopera.ro