De secole la rand, in zona Moldovei sarmalele sunt nelipsite din meniul oricarei sarbatori.
Fie ca sunt pregatite din foi de vita de vie, din varza acra murata sau varza proaspata, sunt la fel de bune. Iar pentru cei ce-si dau intrebarea: "ce secret au moldovenii de le ies sarmalele asa de gustoase?", iata ce anume face diferenta.
Ingrediente (10 portii):
1-2 capatini de varza
500 g carne de porc
900 g ceapa
450 g morcov
200 g orez cu bob rotund
1 ardei dulce rosu
1 lingura pasta de tomate
ulei pentru prajit
patrunjel, marar proaspat
2-3 frunze de
sare, piper negru dupa gust
suc de rosii, bors acru (optional)
Mod de preparare
Procesul de preparare a sarmalelor incepe de obicei prin pregatirea verzei.
Daca se foloseste varza murata, aceasta se spala si se clateste bine cu apa, sau daca este prea sarata se tine in apa rece peste noapte, sa iasa sarea.
Daca merge vorba despre varza proaspata (cazul meu), ea trebuie aleasa cu atentie! Pentru sarmale este perfecta varza cu capatina ”infoiata”, usoara, cu frunzele subtiri.
Varza se spala, se scoate cotorul:
Intr-un vas mai incapator se oparesc rapid frunzele in apa clocotita cu sare si inacrita (cu putin otet sau sare de lamaie), doar cit isi schimba culoarea. Frunzele oparite se suprapun si se lasa sa se raceasca.
Pentru umplutura, tocam ceapa si o calim in ulei incins pina incepe sa se rumeneasca.
Adaugam morcovul si ardeiul taiate cubusoare, si mai prajim citeva minute pina se inmoaie morcovul. Adaugam pasta de tomate (se poate inlocui cu 100 gr. pireu de rosii), si mai tinem pe foc citeva minute amestecind incontinuu. Lasam la o parte sa se racoreasca.
Intre timp, taiem cubusoare carnea de porc cu niscaiva grasime (niste ceafa sau poale de porc ar fi perfect). Spalam bine orezul in citeva ape, apoi adunam intr-un vas incapator toate ingredientele pentru umplutura: carnea, orezul, prajitura de legume, niste verdeata tocata marunt, sare si piper dupa gust.
Amestecam foarte bine (cel mai bine se amesteca cu mina).
Dam umplutura la frigider si incepem sa bucatim varza oparita, care intre timp s-a racorit. Se ia fiecare frunza de varza in parte, se indeparteaza partile mai tari, nervura groasa din centru, si se inparte in bucati egale, potrivit de mari:
Sarmalele moldovenesti se fac mici cat o nuca, deaceea si frunzele de varza avem grija sa le taiem in bucati nu prea mari.
Punem cu mina putina umplutura pe mijlocul foii, aducem un colt deasupra umpluturii, iar celalalt colt in directia opusa, si rulam pina se termina foaia de varza.
La final se stringe usor in mina sarmaluta si cu celalta mina se apasa capatul plat al sarmalei sa ne asiguram ca sunt infasurate bine si nu iese umplutura.
In asa fel, in straturi suprapuse, fara a lasa nici un spatiu intre ele, aranjam sarmalutele in oala pina terminam toata umplutura si foile. Intre randuri puteti sa puneti si niste bucatele de bacon afumat sau bucatele de rosii sau ardei dulce, daca va place, dar eu nu am pus.
Turnam peste sarmale niste apa clocotita putin sarata cu adaos de bors acru sau suc de rosii, cam cit sa le acopere, si le punem la foc. Daca sunt facute cu varza murata atunci nu saram nici nu inacrim apa.
Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic pe aragaz pina sunt gata, sau se dau la cuptor la 150C, cam pentru 1-1,5 ore, dupa care se verifica daca sarmalele sunt gata.
(Pe parcursul fierberii, se mai adauga apa clocotinda, in caz de necesitate)
Se servesc fierbinti cu smintana, si acompaniate de un pahar de vin rosu moldovenesc!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro