Secretele alimentatiei sanatoase si cat trebuie sa mancam ca sa evitam bombele calorice

Secretele alimentatiei sanatoase si cat trebuie sa mancam ca sa evitam bombele calorice
Secretele alimentatiei sanatoase si cat trebuie sa mancam ca sa evitam bombele calorice

O alimentatie sanatoasa nu presupune a manca doar anumite alimente, considerate mai bune pentru organism, ci inseamna si o dozare cantitativa a aportului alimentar si o diversificare a nutrientilor pe masura nevoilor corpului omenesc.

O alimentatie sanatoasa este, potrivit nutritionistilor, aceea care asigura, pe de-o parte, mentinerea unei stari de greutate adecvate, iar pe de alta parte, o diversificare suficienta, care sa aduca nutrienti diversi, care sa satisfaca nevoile organismului. Cu alte cuvinte, a manca sanatos presupune o anumita dozare a cantitatii, dar si o reglare calitativa (in special prin varietate) a alimentelor ingerate.

Peste jumatate din ratia zilnica de calorii – din glucide Potrivit nutritionistului salajean Marius Calinici, baza aportului caloric pentru un individ, indiferent de constitutia sa, trebuie sa fie reprezentata de glucide (zaharuri), care trebuie sa dea 50-55%

din ratia calorica zilnica. „Ideal ar fi ca aceasta ratie de glucide sa provina din zaharurile complexe, pe care le gasim in amidon si in fibrele vegetale, nu in glucidele simple, rezultate in urma procesului de prelucrare. Ca sa intelegem, cel mai bine este sa ne luam portia de zaharuri (de care avem nevoie pentru energie) din cereale, fructe si legume, care aduc, pe langa glucide, si fibre vegetale, care scad nivelul colesterolului in sange, regleaza tranzitul intestinal si previn riscul de cancer de colon.
in plus, vin si cu vitaminele si mineralele de care avem nevoie”
, explica el pentru Adevarul. Nutritionistul spune ca, la un necesar mediu de 2.000-2.200 de kcal/zi, respectand procentul de 50-55% zaharuri, rezulta ca un organism are nevoie, in 24 de ore, de 300-400 de grame de glucide.

Legumele nu pot inlocui carnea- Dupa glucidele aducatoare de energie, esentiale pentru organism sunt, apoi, proteinele.
„Din 20 de aminoacizi necesari functionarii organismului, doar o parte sunt produsi de corp. Restul trebuie asigurati din carne, inclusiv din cea de peste, din lapte si oua”, explica nutritionistul motivul pentru care organismul nostru are nevoie de proteine. Intr-un regim alimentar echilibrat, sanatos, acestea detin 12- 15 la suta din ratia calorica zilnica. in cifre absolute, acest procent se traduce, la un corp cu o greutate de 60 de kilograme, printr-un necesar de proteine de 50-60 de grame pe zi.
„Ca sa intelegi cat inseamna asta, cantitativ, va pot spune ca 100 de grame de carne de porc sau de vita are 20 de grame de proteine. 100 de grame de mazare sau fasole uscata are 23 de grame de proteine, iar 100 de grame de soia- 40 de grame de proteina. in ultimele doua cazuri vorbim de proteine de calitate inferioara“, precizeaza el. Chiar daca exista, in ultimii ani, tendinta ca tot mai multa lume sa renunta la a consuma carne, mizand pe faptul ca isi asigura necesarul de proteine din vegetale, medicul avertizeaza ca legumele
si fructele nu pot suplini lipsa produselor animale, intrucat nu contin aminoacizi esentiali.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Margarina- o forma toxica de grasimi- Oricat ar suna de ciudat, si grasimile au rolul lor bine determinat intr-o alimentatie sanatoasa. Vorbim in special despre acizii grasi- dintre care o parte pot fi produsi de organism, in timp ce pentru altii- cum sunt Omega 3 si Omega 6- este nevoie de aportul din alimente precum uleiul de soia, uleiul

de floarea soarelui, uleiul de porumb si pestele, in special cel gras. Potrivit nutritionistului, exista si grasimi- cele saturate- care se gasesc cu precadere in alimentele de origine animala care, in exces, ne pot imbolnavi (provoaca ateroscleroza). Un alt tip de grasimi periculoase pentru organism este reprezentat de cele transformate din nesaturate in forma cis, in nesaturate in forma trans. „Este o forma toxica de grasimi, pe care o intalnim in special in margarina clasica, dar si in mezeluri si alte produse”, precizeaza Marius Calinici.
Grasimile alimentare trebuie sa reprezinte 30% din ratia calorica zilnica, la un raport intre grasimile saturate si cele nesaturate de 1 la 3.

Cum repartizam in timpul zilei alimentele- Potrivit medicului, alimentele cu continut proteic si lipidic trebuie sa fie repartizate uniform pe parcursul unei zile, eventual cu o diminuare cantitativa la nivelul cinei. Micul dejun: pentru prima masa din zi, nutritionistul spune ca avem nevoie de o sursa de glucide complexe, cea mai comuna fiind painea si produsele de panificatie. „Cu aceasta pot fi asociate glucide simple (gem, miere) si lipide (unt), dar in cantitati decente. Pentru cei ce prefera consistenta, micul dejun poate insemna paine cu ou sau o felie de carne de buna calitate”, precizeaza el.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies