Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. Nu numai ca este unul dintre principalele mecanisme prin care organismul se detoxifiaza si elimina substante nedorite cum ar fi metale grele si reziduurile de pesticide, dar are si alte functii importante.
Acesta joaca un rol esential in reglarea zaharului din sange si este o parte importanta a sistemului digestiv prin producerea bilei.
Si pentru ca ficatul este atat de important, e indicat sa consumam alimente care sustin functia ficatului cum ar fi legumele care sunt bogate in fibre si antioxidanti. Iata cateva retete delicioase si ”prietenoase” cu ficatul:
Supa de broccoli
Ingrediente:
2 cesti brocoli tocat
2 teline cuburi
1 ceapa cubulete
2 catei de usturoi zdrobit
1 cana spanac
1 pastarnac decojit si tocat
1
2 cesti supa concentrata de legume
½ lingurita sare de mare
Suc de la ½ lamaie
Ulei de nuca de cocos 1 lingurita
1 lingura seminte de chia
Indicatii
Sotati ceapa, usturoiul, pastarnacul, morcovii si broccoli in ulei de nuca de cocos timp de aproximativ cinci minute. Adaugati supa de legume, apoi aduceti la fierbere si lasati pe foc timp de 5-7 minute.
Supa de sfecla
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ingrediente:
3 sfecla decojite si tocate
2 morcovi tocati
1 ceapa cubulete
2 catei de usturoi zdrobit
1 praz cuburi
Ulei de nuca de cocos 1 lingurita
2 cesti de supa de legume
¼ lingurita sare de mare
Indicatii
Puneti sfecla in apa clocotita si fierbeti aproximativ cincisprezece minute. Intr-o tigaie din fonta sotati usturoiul, prazul, morcovii si ceapa, 5-7 minute, apoi puneti-le intr-un castron. Puneti in blender sfecla, soteul de legume si supa pana se omogenizeaza.
Supa de cartofi dulci
Ingrediente:
½ ceasca linte rosie fiarta
1 cartof dulce decojit si tocat
3 morcovi decojiti si tocati
1 pastarnac decojit si tocat
1 ceapa curatata si tocata
3 catei de usturoi zdrobit
1 lingurita turmeric
1 lingurita chimen
1 lingurita
1 lingurita praf de ghimbir
¼ lingurita sare de mare
2 cesti supa de legume
Ulei de nuca de cocos 1 lingurita
Indicatii
Incingeti cuptorul la 350 de grade. Puneti in tava o foaie de copt apoi adaugati cartofii dulci si celelalte legume si adaugati ulei de nuca de cocos si condimente. Lasati timp de 20 minute la cuptor apoi puneti in blender impreuna cu supa de legume.
Sursa: www.doctorulzilei.ro