Pe lângă faptul că iaurtul oferă nenumărate beneficii organismului, acesta oferă beneficii și în ceea ce privește pielea și părul nostru. Insă știați care sunt acestea?
Aflați
Beneficiile iaurtului pentru piele
Hidratează pielea
Un prim beneficiu oferit pielii de către iaurt este reprezentat de faptul că o hidratează foarte bine. În momentul în care pielea noastră are nevoie de un plus de umiditate, cu siguranță puteți încerca chiar acasă să preparați o mască de față cu iaurt, pentru a aduce totodată și întinerire pielii.
Tot ce trebuie să faceți este să adăugați într-un bol de dimensiuni mai mari 4 linguri de iaurt, o lingură de pudră de cacao și o linguriță de miere, ingrediente pe care le veți amesteca până când veți obține o consistență mai mult sau mai puțin uniformă și cremoasă.
Citește și: 9 surse sănătoase de grăsimi pe care le pot consuma vegetarienii
Citește și: 20 cele mai bune ținute de sarcină, confortabile și la modă
Reduce ridurile și liniile fine
Un alt aspect care trebuie să fie luat în seamă în ceea ce privește beneficiile oferite de iaurt pielii noastre este reprezentat și de faptul că poate reduce liniile fine și ridurile. Bineînțeles că odată cu trecerea timpului pielea noastră începe să simt anumite aspecte în ceea ce privește îmbătrânirea, însă în momentul în care veți alege să preparați chiar acasă un scrub cu iaurt, veți reuși să combateți ridurile și liniile fine, amestecul fiind aplicat săptămânal. Iaurtul funcționează bine ca exfoliant dat fiind faptul că deține acid lactic, reușind să îndepărteze cel mai înalt strat de celule moarte, scoțând la suprafață pielea noastră strălucitoare și tânără. Conform National Library of Medicine, se pare că înainte de a se adăuga arome, un iaurt conține cel puțin 3,25% grăsime din lapte, 8,25% substanțe solide din lapte fără grăsimi, iar în ceea ce privește acidul lactic, regăsim cu până la 0,9%, pentru aciditate. În același timp se combat și radicalii liberi, datorită proprietăților antioxidante.
Tot ce trebuie să faceți este să adăugați într-un bol de dimensiuni mai mari o lingură de ovăz și 2 linguri de iaurt și să amestecați până când ovăzul devine moale și aveți o consistență uniformă. Amestecul se aplică pe toată fața și gâtul și se masează cu mișcări circulare. Imediat apoi se lasă să acționeze timp de 15 minute iar apoi se clătește cu apă rece.
Combate acneea
Iaurtul aplicat pe piele poate combate chiar și acneea, fiind deseori considerat a fi un remediu casnic eficient și în ceea ce privește inflamația. Se recomandă chiar să utilizați iaurturi simplu, fără un alt amestec, în mod regulat, în momentul în care vă doriți să scăpați de coșuri. Acest remediu poate funcționa dat fiind faptul că în iaurt regăsim cantități mari de zinc și acid lactic.
Tot ce trebuie să faceți este să scufundați câteva bile de bumbac în iaurt și să aplicați pe zonele afectate și să rămâneți așa peste noapte, iar dimineața să spălați fața cu apă rece.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Estompează petele și pigmentarea
In egală măsură cu acneea, iaurtul poate estompa și petele și pigmentarea, tocmai dat fiind faptul că acneea și coșurile pot lăsa anumite cicatrici în urmă, care durează destul de mult să fie estompate. Iaurtul va ajuta în acest sens datorită conținutului de acid lactic regăsit care îndepărtează stratul superior al pielii, cu alte cuvinte, favorizează creșterea de noi celule ale pielii, ceea ce reduce eficient aspectul pigmentării.
Tot ce trebuie să faceți este să luați un bol de dimensiuni mai mari și să adăugați o lingură de iaurt și 1/2 de linguriță de zeamă de lămâie, ingrediente pe care le veți amesteca și le veți aplica pe zonele afectate, evitând zona ochilor. Se lasă să acționeze timp de 15 minute iar apoi se clătește cu apă rece.
Reduce cearcănele
Este cunoscut deja faptul că în zilele noastre se tot caută remedii pentru a estompa cât mai mult cearcănele, și se pare că iaurtul poate ajuta și în acest sens, dat fiind faptul că deține proprietăți antiinflamatorii, prin intermediul cărora se poate reduce umflarea, iar cearcănele persistente se pot reduce datorită acidului lactic regăsit în iaurt.
Tot ce trebuie să faceți este să înmuiați câteva bile de vată într-o linguriță de iaurt, să tamponați sub ochi și să-l mențineți acolo timp de 10 minute iar apoi să îl clătiți.
Tratează infecțiile pielii
Chiar și în momentul în care ne confruntăm cu anumite infecții ale pielii, printre care se află și cele cutanate, iaurtul poate reprezenta un remediu natural foarte bun de aplicat. Acesta are probiotice care ajută la scăderea infecțiilor pielii cauzate de agenți patogeni, iar în același timp îmbunătățește și imunitatea.
Tot ce trebuie să faceți este să aplicați o linguriță de iaurt pe zona afectată, iar apoi să îl distribuiți cu ajutorul unui tifon. Procedura se poate repeta de 2 ori pe zi până în momentul în care infecția dispare complet.
Calmează arsurile solare
Toată lumea știe că în sezonul de vară, un moment destul de dificil este cel În care apar arsurile solare. De asemenea, este cunoscut deja faptul că iaurtul poate calma aceste arsuri solare cauzate de razele soarelui, care produc deteriorarea pielii și duc la roșeață. Acest remediu poate funcționa dat fiind faptul că se aplică local și răcește zona, datorită surse bogate de zinc și a proprietăților antiinflamatorii.
Tot ce trebuie să faceți este să aplicați iaurt pe zona afectată, așteptând ca aceasta să se mai diminueze.
Beneficiile iaurtului pentru păr
Balsam de păr
In ceea ce privește beneficiile iaurtului oferite părului, se pare că acesta poate funcționa de minune și ca balsam, astfel încât părul să fie și mai ușor de gestionat. Acest lucru este posibil dat fiind faptul că iaurtul deține proprietăți de hidratare care ajută la repararea părului uscat și deteriorat.
Tot ce trebuie să faceți este să adăugați într-un bol de dimensiuni mai mari 4 linguri de iaurt, 2 linguri de gel de aloe vera și 2 linguri de ulei de cocos. Amestecați foarte bine și aplicați ingredientele pe păr, pe șuvițe și lăsați să acționeze timp de o oră, apoi clătiți bine folosind un șampon obișnuit pe care îl utilizați în mod frecvent.
Reduce deteriorarea părului
Bineînțeles că la un moment dat părul nostru devine din ce în ce mai deteriorat, iar o modalitate prin care putem reduce acest aspect este prin a utiliza iaurtul. Deteriorarea părului poate însemna totodată și căderea acestuia, iar unul dintre motive ține de faptul că foliculii de păr nu primesc hrana adecvată de care au nevoie. Iaurtul poate ajuta în acest sens dat fiind faptul că este plin de nutrienți benefici pentru păr, care pot ajuta totodată la oprirea căderii părului, hrănind firele de păr și reducând semnele de deteriorare, p printre care se află și vârfurile despicate.
Tot ce trebuie să faceți este să aduceți un bol de dimensiuni mai mare în care să adăugați 1/2 de cană de iaurt și 3 linguri de semințe de schinduf măcinate, iar cu ajutorul unei perii veți aplica acest amestec pe șuvițe și îl veți menține timp de o oră, apoi veți clăti părul cu un șampon pe care îl utilizați în mod frecvent.
Tratează mătreața
Nu în ultimul rând, aplicarea iaurtului pe păr poate trata și mătreața, problemă care este destul de comună, însă poate să fie evitată utilizând acest remediu. Dat fiind faptul că iaurtul este un antifungic natural, poate ajuta la îndepărtarea tuturor semnelor de mătreață. Ba chiar mai mult, conform Healthline, în urma unui studiu realizat în anul 2017, la care au participat 60 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, a rezultat faptul că, un consum regulat de iaurt a redus semnificativ semnele și simptomele de mătreață, chiar dacă era moderată sau severă, sugerând efectele pozitive de probiotice regăsite în iaurt, dar și impactul acestora asupra sistemului imunitar.
Tot ce trebuie să faceți este să luați 1/2 de cană de iaurt și să-l masați pe scalp, să-l lăsați să acționeze timp de 20 de minute iar apoi să îl clătiți cu un șampon pe care îl utilizați în mod frecvent.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.