10 lucruri esentiale despre reciclare! Trebuie sa le stii!

10 lucruri esentiale despre reciclare! Trebuie sa le stii!
10 lucruri esentiale despre reciclare! Trebuie sa le stii!

Un roman genereaza anual 272 de kilograme de deseuri si, din pacate, peste 85% dintre acestea ajung la groapa de gunoi.

La nivel global aruncam aproape 22 de milioane de tone de mancare anual. Daca am face compost din ele, asta ar echivala cu scoaterea a doua milioane de masini din trafic.

Aluminiul e reciclabil 100%. Asta inseamna ca dozele de aluminiu se pot recicla iar si iar. In plus, dintr-o singura doza reciclata se genereaza suficienta energie incat sa asculti un intreg album pe iPod.

Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci.

Daca am recicla toate ziarele din lume, am salva peste 250 de milioane de arbori in fiecare an.

Pentru fabricarea unui singur kilogram de material PET (plastic) se folosesc aproape 2 kg de petrol si importante cantitati de energie.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Sticla este 100% reciclabila, poate fi reciclata la infinit, doar ca ea trebuie sortata pe culori.

In natura, sticla se descompune in peste un milion de ani.

Echipamentele de iluminat arse trebuie si ele reciclate. Becurile si neoanele contin gaze rare si metale grele- cum ar fi mercurul- periculoase pentru mediu si sanatate. De asemenea, aceste echipamente contin sticla, plastic si componente electronice care pot fi refolosite.

Un bec are 2 mg de mercur. Un termometru de tip vechi avea 1 gram de mercur.

Daca mancam peste, ingeram aproximativ 0,2 mg/kg mercur, dar limita maxima admisa este de 1 mg/ kg. Atentie, insa, au fost inregistrate depasiri la specii de ton si somon! Gravidelor le este recomandat sa evite complet consumul de peste, mercurul putand afecta grav fatul.

In Romania se vand anual aproximativ 10.000.000 lampi ce contin mercur, dar sunt reciclate doar 15% din acestea. Restul, ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul se scurge si polueaza solul si panza freatica.

Orice magazin din Romania, unde se vand becuri sau neoane, este obligat sa preia becul ars, atunci cand cumperi unul nou. Iar magazinele cu spatii de vanzare mai mari de 400 mp, sunt obligate sa preia deseuri de echipamente de iluminat, indiferent daca vizitatorul achizitioneaza sau nu un produs nou.

In cazul intoxicarii cu mercur, rinichii si sistemul central nervos sunt afectate. In 2004, o companie din Japonia a fost obligata sa plateasca despagubiri de 86 milioane de dolari dupa ce timp de ani de zile a poluat cu mercur zona in care avea o uzina chimica in Minamata

Bay.  Mai intai au fost afectati pestii, apoi, animalele- pana la punctul in care pisicile "dansau" pe strada, nemaiavind control asupra propiului sistem nervos. Ulterior, efectele s-au facut simtite si asupra oamenilor. Simptomele otravirii cu mercur constau in: miscari necontrolate ale membrelor, diminuarea functiilor motorii, vorbire ingreunata, tulburarea vederii si auzului si erau urmate de coma si apoi deces. Oficial, 10.000 de oameni au fost afectati, iar 1.784 au murit de ceea ce avea sa fie denumit "boala Minamata", intr-una din cele mai mari situatii de poluare din Japonia.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Gina Bradea, mesaj pentru urmăritorii care au judecat-o în momentul în care a fost în spital. “E cumplit ceea ce mi s-a întâmplat. Nu doresc să ajungeți pe patul unui spital”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Mesajul postat de Doinița Oancea în ziua în care Lora și Ionuț Ghenu au devenit oficial soț și soție: „Să nu vă puneți măști și filtre”

Alin Oprea a rupt tacerea la "Follow us" si a spus cati bani trimitea lunar la Londra fostei sale sotii, Larisa Uta: "Facand un calcul in aceasta perioada, media a fost de peste 4200 euro pe luna"

Adevăratul motiv pentru care îndrăgita actriță Su Burcu Yazgı Coşkun a părăsit distribuția serialului “Totul pentru familia mea”, în care a jucat rolul Asiye! Și-a dorit să se retragă sau totul s-a petrecut conform scenariului?

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies