Un roman genereaza anual 272 de kilograme de deseuri si, din pacate, peste 85% dintre acestea ajung la groapa de gunoi.
La nivel global aruncam aproape 22 de milioane de tone de mancare anual. Daca am face compost din ele, asta ar echivala cu scoaterea a doua milioane de masini din trafic.
Aluminiul e reciclabil 100%. Asta inseamna ca dozele de aluminiu se pot recicla iar si iar. In plus, dintr-o singura doza reciclata se genereaza suficienta energie incat sa asculti un intreg album pe iPod.
Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci.
Pentru fabricarea unui singur kilogram de material PET (plastic) se folosesc aproape 2 kg de petrol si importante cantitati de energie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sticla este 100% reciclabila, poate fi reciclata la infinit, doar ca ea trebuie sortata pe culori.
Echipamentele de iluminat arse trebuie si ele reciclate. Becurile si neoanele contin gaze rare si metale grele- cum ar fi mercurul- periculoase pentru mediu si sanatate. De asemenea, aceste echipamente contin sticla, plastic si componente electronice care pot fi refolosite.
Un bec are 2 mg de mercur. Un termometru de tip vechi avea 1 gram de mercur.
In Romania se vand anual aproximativ 10.000.000 lampi ce contin mercur, dar sunt reciclate doar 15% din acestea. Restul, ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul se scurge si polueaza solul si panza freatica.
In cazul intoxicarii cu mercur, rinichii si sistemul central nervos sunt afectate. In 2004, o companie din Japonia a fost obligata sa plateasca despagubiri de 86 milioane de dolari dupa ce timp de ani de zile a poluat cu mercur zona in care avea o uzina chimica in Minamata Bay. Mai intai au fost afectati pestii, apoi, animalele- pana la punctul in care pisicile "dansau" pe strada, nemaiavind control asupra propiului sistem nervos. Ulterior, efectele s-au facut simtite si asupra oamenilor. Simptomele otravirii cu mercur constau in: miscari necontrolate ale membrelor, diminuarea functiilor motorii, vorbire ingreunata, tulburarea vederii si auzului si erau urmate de coma si apoi deces. Oficial, 10.000 de oameni au fost afectati, iar 1.784 au murit de ceea ce avea sa fie denumit "boala Minamata", intr-una din cele mai mari situatii de poluare din Japonia.