10 lucruri pe care nu le știai despre șampanie

10 lucruri pe care nu le știai despre șampanie
10 lucruri pe care nu le știai despre șampanie

Șampania a devenit asociată cu momentele fericite în care avem de sărbătorit, fie că este vorba despre o zi de naștere, o nuntă, un botez sau orice alt moment important din viața noastră.

 Dar sunt multe lucruri pe care nu le știm de fapt despre această băutură specială de origine franțuzească. Hai să le aflăm împreună!

Ce nu știai despre șampanie

1. Șampania adevărată vine din Franța

Desigur, cu toții știm că originea băuturii este franțuzească, dar știai că doar acea băutură merită acest nume? Doar băutura din struguri produsă în zona Champagne se poate numi așa, restul poartă numele simplu de „vin spumant”.

2. Nu are nevoie de maturare

Chiar dacă este un tip de vin, șampania nu are nevoie neapărată de maturare pentru a fi gata de consum. Poți să o bei imediat ce a fost produsă și te vei bucura de aroma ei la maxim!

3. O poți combina cu mâncare

Într-adevăr, de obicei o consumăm singură sau împreună cu mâncăruri de înaltă clasă, însă știai că poți savura șampania și alături de mâncare obișnuită? Încearcă să o servești la masă cu pui prăjit sau cu cartofi prăjiți. Prospețimea ei va completa frumos gustul pregnant al alimentelor prăjite. Iti recomandam sa alegi o șampanie de calitate de pe altex.ro pentru orice combinatii ai in plan.

4. Are mai puține calorii decât vinul

Bineînțeles, acest lucru diferă de la sticlă la sticlă, însă de obicei șampania are mai puține calorii decât vinul alb sau roșu. Într-o sticlă de 750 ml vei găsi aproximativ 600 de calorii, iar dacă o servești în porții mai mici, vei ingera și mai puține.

5. Are un mod special de fermentare

În timp ce vinul normal beneficiază de o singură fermentare, pentru a face șampania mai spumoasă este necesar să fie fermentată de două ori. Din primul proces rezultă doar un vin alb sau rose, iar abia la al doilea putem spune că avem parte de șampanie. 

6. Nu Dom Perignon a inventat șampania

Circulă un mit conform căruia Dom Perignon a fost cel care a inventat șampania. Chiar dacă există o varietate care îi poartă numele, procedeul celor două fermentări despre care vorbeam mai sus a fost patentat cu mult înainte ca Dom Perignon să devină călugăr la o abație. În schimb, este adevărat că el a îmbunătățit mult procesul de fabricație. 

7. Șampania are o producție foarte mare

Statisticile arată că în fiecare an se produc în jur de 300 de milioane de sticle de șampanie, ceea ce este enorm! Mai mult, francezii consumă aproximativ 102 milioane de litri anual în total.

8. Un dop de șampanie atinge viteze foarte mari

Știai că atunci când deschizi sticla, dopul de plută poate atinge viteze de până la 40 km/h? Acest lucru se întâmplă datorită faptului că este foarte multă presiune în interiorul sticlei, care împinge cu toată puterea în dop atunci când partea de sârmă este îndepărtată. Ai grijă să nu te accidentezi când deschizi o sticlă!

9. Marilyn Monroe făcea baie în șampanie

Faimoasa actriță era renumită pentru iubirea ei față de lucrurile de lux, iar acest lucru nu excludea șampania. Se spune că băile cu această băutură erau preferatele ei, oare acesta să fi fost secretul pentru șarmul ei desăvârșit?

10. Ce îi datorăm lui Napoleon?

Multe lucruri ne-au rămas de la Napoleon, însă legat de șampanie putem aprecia faptul că datorită lui și trupelor sale avem astăzi obiceiul de a deschide o sticlă cu cuțitul (sau sabia, dacă ai una). Acest gest se numește „sabrage”, iar trupele franceze obișnuiau să îl facă atunci când sărbătoreau câte o victorie. 

Așadar, acum că știm mai multe lucruri despre șampanie, putem să o savurăm în liniște chiar dacă nu avem nicio ocazie specială. Ba chiar putem lua exemplul lui Marilyn Monroe și putem adăuga șampanie la baia noastră pentru răsfăț. Relaxare plăcută!

Sursa foto: Pixabay.com



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies