10 mituri despre vară

10 mituri despre vară
10 mituri despre vară

Iată care sunt cele 10 mituri despre vară pe care specialiștii țin să le combată.

Mitul 1: Pielea înroșită va deveni maro a doua zi

Vara, auzim tot mai des în jurul nostru: „arsura solară va deveni oricum brună”. În realitate, specialiștii susțin contrariul. Roșeața poate să indice leziuni grave la nivelul pielii, dar și faptul că aceasta se protejează împotriva razelor ultraviolete, pregătindu-se pentru pigmentul denumit generic bronz.

Ceea ce trebuie să știți este însă că roșeața nu devine maro.

Bronzul se formează atunci când aceasta scade, înlocuid-o.

Mitul 2: Protecția solară nu trebuie folosită dacă stai la umbră 

Atunci când mergeți la plajă, preferați să stați sub umbrelă sau într-un loc răcoros? Chiar dacă nu vă expuneți la soare în mod direct, trebuie să aplicați protecție solară pe piele, întrucât umbrele și norii nu au puterea de a bloca radiațiile UV.

Citeste si: 6 moduri cool prin care poți să te răcorești vara

Mitul 3: În mașină vei fi protejat de razele soarelui 

Dacă petreceți o mare parte din zi în mașină, trebuie să știți că nu sunteți feriți de radiațiile solare. Geamul închis are capacitatea de a filtra numai razele de tip UVB. Astfel că, trebuie să aplicați protecție solară pentru a vă proteja de radiațiile UVA.

Citeste si: Stilul smart casual pentru femei. Exemple de ținute potrivite pentru orice ocazie

 recomandarile specialistilor pe timp de vara

Mitul 4: Mersul la solar va pregăti pielea pentru bronzul de vară

Mersul la solar nu pregătește pielea pentru razele soarelui, dimpotrivă. Bronzul artificial nu vă poate garanta că nu vă veți arde după expunerea la soare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Specialiștii vă recomandă să aplicați protecție solară chiar dacă ați făcut câteva vizite la solar, indiferent în ce stadiu de bronzare sunteți.

Citeste si: Cum tratăm insolația fără medicamente. Tratamente naturiste

Mitul 5: Dacă folosim factor ridicat de protecție solară, pielea nu se va bronza

Dacă folosiți creme cu un factor ridicat de protecție solară, pielea va fi protejată de arsuri, dar se va și bronza, în același timp. Acest lucru se va întâmpla însă treptat. Veți căpăta un bronz sănătos, care va rămâne pe piele o lungă perioadă de timp.

Mitul 6: Duşurile reci te răcoresc mai rapid

„Trecerea bruscă de la cald la frig poate determina mecanismul de apărare al organismului tău să reacţioneze neaşteptat”, ne spune dr.

Balu Gadhe, specialist în medicină internă şi director medical superior în Cerritos, California. Organismul tău dispune de un mecanism natural care îți păstrează temperatura corporală. Atunci când te simţi „înfierbântat” şi brusc intri în contact cu apă rece, vasele de sânge se contractă şi te împiedică să te răcorești. Pentru a evita această reacţie de auto-protecţie, dr. Gadhe recomandă un duş cu apă călduţă în loc de rece. „Cel mai bun mod de a învinge căldura este să mănânci sau să bei ceva rece pentru scăderea temperaturii corpului”, ne recomandă dr.Gadhe.

Citeste si: Top 4 zodii care isi schimba viata la 180 de grade vara aceasta

Mitul 7: Aerul condiţionat creşte riscul de a răci

Unele persoane evită aerul condiționat pe timp de vară, întrucât au impresia că sunt predispuse răcelilor. Specialiștii țin însă să combată această teorie.

„Răcelile sunt cauzate de virusuri, nu de aerul rece. Este adevărat că cei care suferă de alergii sunt expuşi spre a avea o reacţie alergică, dacă filtrul de la aerul condiţionat nu este schimbat în mod regulat. De asemenea, umiditatea din aer poate provoca uscarea sinusurilor, declanşând reacţii alergice la unele persoane“, ne avertizează dr. Gadhe.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mitul 8: Dacă ai o bază de bronz, ești protejat de arsurile solare

„Orice expunere la soare dăunează pielii şi poţi suferi arsuri solare indiferent de expunerea anterioară la soare. Protejează-ți pielea prin folosirea protecţiei solare cu indice de minimum 30 şi efectuează controale regulate la dermatolog”, ne sfătuieşte dr. Jaliman.

Citeste si: Pălăriile de vară, accesoriile perfecte pentru o ținută elegantă. Stiluri și culori

mituri despre vara

Mitul 9: O baie în piscină înlocuiește un duş

Dr. Philip M. Tierno Jr., director la clinica de Microbiologie şi Imunologie de la New York University, combate acest mit.

„Ar fi nevoie de încă un duş chiar dacă ai fost la piscină pentru că nu poţi şti dacă nivelul de clor este suficient pentru a distruge bacteriile din apă. De asemenea, duşul cu apă şi săpun înlătură celulele moarte ale pielii şi bacteriile, lucru pe care nu-l poţi realiza într-o piscină”, afirmă dr. Tierno Jr.

Citeste si: Ce beneficii are uleiul de argan pentru păr și piele

Mit: Nu poţi suferi arsuri solare în zilele înnorate

„Am văzut unele dintre cele mai grave arsuri solare la pacienţii care au jucat tenis sau au stat la plajă fără protecţie solară, în zilele noroase. Recomand folosirea unui spectru larg de protecţie în fiecare zi, în special produse cu oxid de zinc sau dioxid de titan”, ne spune dr. Jaliman.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies