Iată care sunt cele 10 mituri despre vară pe care specialiștii țin să le combată.
Mitul 1: Pielea înroșită va deveni maro a doua zi
Vara, auzim tot mai des în jurul nostru: „arsura solară va deveni oricum brună”. În realitate, specialiștii susțin contrariul. Roșeața poate să indice leziuni grave la nivelul pielii, dar și faptul că aceasta se protejează împotriva razelor ultraviolete, pregătindu-se pentru pigmentul denumit generic bronz.
Ceea ce trebuie să știți este însă că roșeața nu devine maro.
Mitul 2: Protecția solară nu trebuie folosită dacă stai la umbră
Atunci când mergeți la plajă, preferați să stați sub umbrelă sau într-un loc răcoros? Chiar dacă nu vă expuneți la soare în mod direct, trebuie să aplicați protecție solară pe piele, întrucât umbrele și norii nu au puterea de a bloca radiațiile UV.
Citeste si: 6 moduri cool prin care poți să te răcorești vara
Mitul 3: În mașină vei fi protejat de razele soarelui
Dacă petreceți o mare parte din zi în mașină, trebuie să știți că nu sunteți feriți de radiațiile solare. Geamul închis are capacitatea de a filtra numai razele de tip UVB. Astfel că, trebuie să aplicați protecție solară pentru a vă proteja de radiațiile UVA.
Citeste si: Stilul smart casual pentru femei. Exemple de ținute potrivite pentru orice ocazie
Mitul 4: Mersul la solar va pregăti pielea pentru bronzul de vară
Mersul la solar nu pregătește pielea pentru razele soarelui, dimpotrivă. Bronzul artificial nu vă poate garanta că nu vă veți arde după expunerea la soare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Specialiștii vă recomandă să aplicați protecție solară chiar dacă ați făcut câteva vizite la solar, indiferent în ce stadiu de bronzare sunteți.
Citeste si: Cum tratăm insolația fără medicamente. Tratamente naturiste
Mitul 5: Dacă folosim factor ridicat de protecție solară, pielea nu se va bronza
Dacă folosiți creme cu un factor ridicat de protecție solară, pielea va fi protejată de arsuri, dar se va și bronza, în același timp. Acest lucru se va întâmpla însă treptat. Veți căpăta un bronz sănătos, care va rămâne pe piele o lungă perioadă de timp.
Mitul 6: Duşurile reci te răcoresc mai rapid
„Trecerea bruscă de la cald la frig poate determina mecanismul de apărare al organismului tău să reacţioneze neaşteptat”, ne spune dr.
Citeste si: Top 4 zodii care isi schimba viata la 180 de grade vara aceasta
Mitul 7: Aerul condiţionat creşte riscul de a răci
Unele persoane evită aerul condiționat pe timp de vară, întrucât au impresia că sunt predispuse răcelilor. Specialiștii țin însă să combată această teorie.
„Răcelile sunt cauzate de virusuri, nu de aerul rece. Este adevărat că cei care suferă de alergii sunt expuşi spre a avea o reacţie alergică, dacă filtrul de la aerul condiţionat nu este schimbat în mod regulat. De asemenea, umiditatea din aer poate provoca uscarea sinusurilor, declanşând reacţii alergice la unele persoane“, ne avertizează dr. Gadhe.
Mitul 8: Dacă ai o bază de bronz, ești protejat de arsurile solare
„Orice expunere la soare dăunează pielii şi poţi suferi arsuri solare indiferent de expunerea anterioară la soare. Protejează-ți pielea prin folosirea protecţiei solare cu indice de minimum 30 şi efectuează controale regulate la dermatolog”, ne sfătuieşte dr. Jaliman.
Citeste si: Pălăriile de vară, accesoriile perfecte pentru o ținută elegantă. Stiluri și culori
Mitul 9: O baie în piscină înlocuiește un duş
Dr. Philip M. Tierno Jr., director la clinica de Microbiologie şi Imunologie de la New York University, combate acest mit.
„Ar fi nevoie de încă un duş chiar dacă ai fost la piscină pentru că nu poţi şti dacă nivelul de clor este suficient pentru a distruge bacteriile din apă. De asemenea, duşul cu apă şi săpun înlătură celulele moarte ale pielii şi bacteriile, lucru pe care nu-l poţi realiza într-o piscină”, afirmă dr. Tierno Jr.
Citeste si: Ce beneficii are uleiul de argan pentru păr și piele
Mit: Nu poţi suferi arsuri solare în zilele înnorate
„Am văzut unele dintre cele mai grave arsuri solare la pacienţii care au jucat tenis sau au stat la plajă fără protecţie solară, în zilele noroase. Recomand folosirea unui spectru larg de protecţie în fiecare zi, în special produse cu oxid de zinc sau dioxid de titan”, ne spune dr. Jaliman.