Ceaiul de rozmarin oferă nenumărate beneficii organismului nostru. Însă știați care sunt acestea?
Aflați din rândurile următoare care sunt beneficiile pe care le oferă ceaiul de rozmarin, în special dacă este consumat zilnic.
Ajută la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge
Un prim beneficiu pe care ceaiul de rozmarin îl oferă organismului nostru este că ajută la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. Acest ceai este benefic în special pentru persoanele care suferă de prediabet sau diabet zaharat de tip II, dat fiind faptul că rozmarinul are efecte benefice asupra glucozei, crescând sensibilitatea la insulină,
Citește și: Folosește puterea plantelor și revitalizează-ți părul. 5 ceaiuri benefice pentru podoaba capilară
Citește și: 10 alimente anti-îmbătrânire care îți fac pielea să arate strălucitoare
Îmbunătățește circulația sângelui
Un alt beneficiu pe care ceaiul de rozmarin îl oferă organismului nostru este că îmbunătățește circulația sângelui. Astfel, vasele de sânge și capilarele mai mici asigură furnizarea de mai mult oxigen către țesuturi, iar deșeurile din metabolism sunt îndepărtate mult mai eficient, ceaiul de rozmarin având și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, reducând astfel riscul apariției trombozei.
Cu toate acestea, ar trebui ca acest ceai să nu fie consumat în exces, pentru că poate duce la anumite reacții adverse, în funcție de afecțiunea medicală pe care le aveți. De aceea, este esențial să consultați un medic înainte de a utiliza rozmarinul ca supliment.Ameliorează problemele digestive
Un alt beneficiu oferit de rozmarin este și ameliorarea problemelor digestive.
Acesta este renumit pentru promovarea sănătății intestinale, fiind utilizat deseori pentru îndepărtarea problemelor digestive chiar și reducerea gazelor și balonării, dar și facilitării mișcărilor intestinale și ameliorarea durerilor abdominale, crampele și durerile de stomac. Rozmarinul are calități antispastice, ajută la relaxarea mușchilor, tractului digestiv, minimizând astfel disconfortul potențial, ameliorând simptomele și îmbunătățind digestia totodată. în plus, acesta stimulează și secreția de bilă de către vezica biliară, ajutând astfel la digestia grăsimilor și ajutând și procesul digestiv.Îmbunătățește funcțiile creierului
Ceaiul de rozmarin îmbunătățește și funcțiile creierului. Acesta este din ce în ce mai cunoscut atunci când vine vorba despre beneficiile sale oferite creierului, datorită acidului carnosic identificat în rozmarin, care poate combate leziunile cerebrale cauzate de radicalii liberi, ajută în cele din urmă la descompunerea unei substanțe chimice din creier numită acetilcolină, dar totodată și optimizării comunicării dintre celulele nervoase,
Efecte antiinflamatorii
Așa cum am menționat anterior, rozmarinul are și efecte antiinflamatorii. Prin urmare, acesta devine instantaneu un aliat pentru persoanele care se confruntă cu dureri articulare care au și inflamație, precum artrita, osteoartrita sau durerile musculare, beneficii de care puteți avea parte ție odată cu consumarea zilnică a ceaiului de rozmarin sau cu încorporarea rozmarinului în gătit.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ajută la combaterea stresului
Ceaiul de rozmarin ajută și la reducerea stresului. Odată ce veți consuma o cană de ceai de rozmarin în fiecare zi, veți putea observa, pe o durată mai lungă de timp, beneficiile pe care acesta le aduce în special atunci când aveți perioade mai lungi de stres sau anxietate, îmbunătățind în cele din urmă și calitatea somnului.
Întărește sistemul imunitar
Ceaiul de rozmarin întărește și sistemul imunitar. Prin urmare, acesta reduce totodată și susceptibilitatea la infecții, având proprietăți antimicrobiene, efecte antioxidante și antiinflamatorii, care ajută la îndepărtarea virușilor, bacteriilor și ciupercilor.
Detoxifică ficatul gras
Ceaiul de rozmarin ajută și la detoxifierea ficatului gras. Acesta se dovedește avea nenumărate beneficii, inclusiv în acest sens, ajutând la sănătatea ficatului, reducând în cele din urmă la minimum acumularea de grăsime alimentară în organ, fiind benefic și pentru afecțiunile hepatice grase, construind un scut protector împotriva leziunilor celulare sau inflamației declanșată de medicamente sau substanțe toxice, atunci când vine vorba în special de problemele hepatice.
Benefic pentru piele și păr
Ceaiul de rozmarin aduce beneficii și atunci când vine vorba despre piele și păr. Acesta va combate îmbătrânirea prematură, promovând astfel vindecarea rănilor și ameliorând afecțiunile precum dermatita sei că, acneei a soria zisului, dar și alopecia, caracterizată prin căderea părului.
Beneficii pentru ochi
Bineînțeles că beneficiile nu se opresc aici, iar ceaiul de rozmarin ne ajută și ochii. Acesta promovează sănătatea ochilor, în special prin combaterea semnelor de îmbătrânire, încetinind astfel progresia cataractei, opacitatea cristalinului ochilor, dar și degenerescența maculară în vârstă, aceasta fiind o afecțiune care afectează partea din spate a ochiului, ducând în cele din urmă și la orbire.
Care sunt factorii care contribuie la beneficiile pentru sănătate ale rozmarinului?
Odată ce am pus cap la cap toate aceste beneficii nenumărate, menționate mai sus, trebuie menționați și factorii care contribuie la aceste beneficii aduse sănătății de, de către rozmarin. Prin urmare, aceste beneficii sunt atribuite polifenolilor cunoscuți sub denumirea de acid rosmarinic carnosol și acid cafeic, compuși care au proprietăți antioxidante puternice, antiinflamatorii și antimicrobiene, iar pe lângă aceștia, regăsim și flavonoidele care interacționează cu alte substanțe, producând beneficii organismului
Cum poate fi folosit rozmarinul?
Astfel, pentru a avea parte de aceste beneficii, trebuie să știți și cum poate să fie folosit rozmarinul. Infuzia reprezintă o metodă populară în care frunzele de rozmarin sunt înmuiate în apă fierbinte, astfel încât să producă decoct de ceai de rozmarin, diferit totuși de metoda de infuzie, decoctul implicând fierberea rozmarinului, mai exact a tulpinilor în apă, extrăgând astfel arome mai profunde, dar și compușii din plantă.
Care sunt celelalte utilizări medicinale ale rozmarinului?
Pe lângă ceaiul de rozmarin care poate să fie consumat indiferent de zi, rozmarinul este și un ingredient preferat în gătit. Acesta se regăsește deseori sub forma de pudră, dar și diferite extracte disponibile în comerț. În ceea ce privește carnea gătită pe grătar sau prăjită, care poate contribui la diverse tipuri de cancer, în urma unui studiu efectuat, s-a constatat faptul că, marinarea cărnii cu condimente care au în compoziția lor și rozmarin, poate reduce aceste elemente toxice cu până la 90%. Cu alte cuvinte, integrarea rozmarinului în procesul de gătire se poate face și sub formă de suplimente și capsule disponibile de asemenea în comerț, capsule care sunt umplute deseori cu rozmarin sub formă de pudră. Pe lângă acestea, există și tinctura de rozmarin, mai exact un extract lichid, combinat adesea cu alcool, administrat pe cale orală care aduce beneficii medicinale, printr-o doză concentrată de proprietăți beneficii ale rozmarinului. Nu trebuie să uităm nici de uleiurile esențiale de rozmarin, care, odată amestecate cu un ulei de bază, pot fi aplicate direct pe piele, oferind astfel nenumărate beneficii organismului nostru. În plus, uleiurile esențiale de rozmarin se pot regăsi deseori și în produsele cosmetice, inclusiv unguente sau creme, care pot ajuta la ameliorarea stresului și promovează totodată relaxarea, chiar dacă se utilizează la baie sau prin masaj. De asemenea, pentru a realiza un odorizant natural din rozmarin, tot ce trebuie să faceți este să plasați câteva crenguțe de rozmarin în apă, aroma încântătoare ajungând peste tot.
Cum se prepară ceaiul de rozmarin?
Ceaiul de rozmarin se prepară foarte ușor, mai exact, tot ce trebuie să faceți este să luați una sau 2 lingurițe de frunze de rozmarin proaspete sau uscate, pe care le veți adăuga în 300 ml de apă fiartă, iar dacă doriți să și îndulciți ceaiul, o puteți face cu miere sau cu sirop de arțar. Cu toate acestea, în cazul în care utilizați frunze proaspete de rozmarin, ar trebui să vă asigurați înainte de toate că acestea sunt curățate cum trebuie, într-o oală cu apă pusă la fiert, la foc mediu, iar odată ce acestea vor fierbe, veți reduce focul și veți transfera frunzele într-o ceașcă în care turnați apă fiartă, lăsând amestecul să se înmoaie timp de aproximativ 5 minute. Acest ceai se poate servi fie fierbinte sau rece, în funcție de preferințe, fie strecurat sau nu.
Prepararea ceaiului de rozmarin folosind decoct
Atunci când vine vorba despre prepararea ceaiului de rozmarin folosind decoct, tot ce trebuie să faceți este să adăugați una sau 2 lingurițe de frunze de rozmarin proaspete sau uscate, în 300 ml de apă, apă care a fost mai întâi adusă la punctul de fierbere, într-o oală la foc mediu, iar după ce a dat în clocot, abia atunci adăugați frunzele de rozmarin direct în apa clocotită, și reduceți ușor focul, lăsând amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 5 minute. În tot acest timp, nutrienții rozmarinului vor fi dizolvați complet. Pentru servire, este necesar să strecurați lichidul, fiind savurat fie fierbinte sau rece, cu puțină miere sau o notă de lămâie.
Care sunt efectele secundare și riscurile rozmarinului?
Așa cum am menționat și anterior, înainte de a beneficia de toate aceste aspecte din partea rozmarinului, ar trebui să consultați un medic specialist. Astfel, exact ca în cazul altor plante există și anumite efecte secundare sau riscuri în ceea ce privește rozmarinul, în special dacă rozmarinul este consumat pe cale orală, existând riscul aparițiilor unor reacții alergice, exact ca în cazul în care este utilizat sub formă de condimente sau aplicat local pe piele. Astfel, înainte de a aplica rozmarinul, în orice formă, ar trebui să consultați un medic specialist, chiar și un dermatolog. de asemenea, de menționat este și faptul că produsele nu trebuie să fie aplicate direct pe rănile deschise sau arsuri, iar consumul de rozmarin în exces poate duce la probleme digestive, dacă veți alege să consumați mai mult de 2 căni pe zi. De asemenea, poate apărea și balonare, dureri abdominale, greață sau chiar și vărsături, motiv pentru care ar trebui să îl consumați totuși în mod responsabil, iar dacă apar anumite reacții adverse ar trebui din start să întrerupeți utilizarea sa și să vă consultați cu un profesionist. De asemenea, de menționat este și faptul că rozmarinul nu este recomandat persoanelor cu calculii biliari simptomatici, crescând secreția biliară, existând astfel riscul expulzării unui calcul care poate duce eventual la complicații, acesta nefiind recomandat nici pentru persoanele care au tulburări de sângerare, datorită proprietăților sale ușor anticoagulante. Consumul de rozmarin nu este recomandat nici în timpul sarcinii sau alăptării, iar acesta poate interacționa chiar și cu anumite medicamente de subțiere a sângelui, amplificând efectul lor sau chiar afectând eficacitatea medicamentelor antidiabetice. De asemenea, rozmarinul ar putea spori impactul insulinei.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.