Tiroida este o glanda in forma de fluture, localizata in partea anterioara a gatului.
Aceasta produce hormoni care controleaza viteza metabolismului. Tulburarile glandei tiroide pot incetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea productiei de hormoni tiroidieni. Cand nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil sa apara o gama larga de simptome.
1. Oboseala- Un deficit al functiei tiroidiene – hipotiroidia – poate duce la scaderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o “lenevire” a intregului metabolism, a functiei majoritatii organelor din corp, inclusiv a creierului.
2. Cresterea sau scaderea brusca in greutate- Unul dintre cele mai comune simptome care sugereaza o problema a glandei tiroide este schimbarea brusca a greutatii. Cresterea in greutate indica un nivel scazut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numeste hipotiroidism.
3. Schimbarea starii de spirit- Tulburarile glandei tiroide au un impact foarte mare asupra nivelului de energie si a starii de spirit. Hipotiroidismul ne face sa ne simtitm obositi, lenti si deprimati. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, neliniste, si iritabilitate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
4. Probleme sexuale- Tiroida influenteaza si functia sexuala. Asa ca, daca observi ca ai un libidou scazut, sau probleme cu menstruatia, e posibil sa fie de vina dezechilibrul hormonilor tiroidieni.
5. Durere- Durerile de muschi sau de articulatii fara o alta cauza (precum artrita), ar putea fi un semn ca tiroida nu functioneaza corect.
6. Modificari ale temperaturii corpului- Tulburarile glandei tiroide pot afecta abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor care sufera de hipotiroidism le va fi mai frig decat in mod normal. Hipertiroidismul are efectul opus, cauzand transpiratia excesiva.
7. Probleme cu parul si unghiile- Caderea parului este un alt semn ca hormonii glandei tiroide pot fi dezechilibrati. Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul pot cauza caderea parului. De cele mai multe ori, parul creste la loc in momentul in care problema glandei este tratata. Hipotiroidismul poate avea si alte simptome precum: pielea uscata si unghiile fragile, amorteala sau furnicaturile in maini, constipatie sau menstruatia anormala.
8. Constipatie- Cand nivelul hormonilor tiroidieni scade, toate procesele corpului sunt incetinite, inclusiv digestia.
9. Probleme cognitive- Nivelul hormonilor tiroidieni influenteaza si capacitatile cognitive, inclusiv concentrarea si memoria.
10. Schimbarea vocii- Daca vocea se modifica, in special prin ingrosarea timbrului vocal, foarte probabil este vorba de o hipotiroidie. De asemenea subtierea vocii, usor de observat mai ales in cazul unui barbat, poate sugera tot o patologie tiroidiana – hipertiroidie – dar si alta boala endocrina sau locala, la nivelul laringelui.
Sursa: www.doctorulzilei.ro