O viață sănătoasă se bazează pe echilibru și pe lipsă de excese. Atât alimentația, cât și sportul și starea de spirit contribuie pentru ca organismul nostru să fie sănătos.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Cezar a oferit câteva sfaturi pentru a ne îmbunătăți viața, dar și la ce trucuri vrem să apelăm dacă ne dorim să ne simțim mai bine.
De ce avem nevoie de post intermitent
Citește și: Ce dieta sa incerci in 2023: rezultate garantat
În ultima vreme, tot mai mulți medici sugerează această abordare alimentare.
„Ca să reparăm ceva ce s-a stricat, trebuie să îl lăsăm să facă pauză. Postul intermitent ajută în problemele de aciditate, de reflux gastroesofagian. Dacă intestinul e inflamat și e bolnav, trebuie să îl lăsăm să se odihnească. Nu recomand posturi mai lungi de 3-4-5-7 zile pentru că este un dezechilibru.”
Stresul, principalul inamic al corpului nostru
Stresul este unul din principalii factori ce ne dau organismul peste cap. Chiar dacă este aproape imposibil să renunțăm la acesta, există soluții pentru a reduce stresul.
„Reduci stresul și te gândești la pace și recunoștință. Dacă avem ceva de pus pe masă, un acoperiș deasupra capului, avem mai multe motive să fim mulțumiți. Dacă uită de ce este recunoscător, ceea ce este în farfurie nu intră bine în organism. Atunci când ești la dietă și mănânci o prăjitură cu vinovăție și îți faci mai multe mustrări de conștiință, nu e bine. Dacă ai ales să faci ceva, fă-o cu asumare.”, a povestit medicul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Nu doar ceea ce mâncăm este important, ci și modul cum o facem. Așadar, doctorul a declrat că este esențial să ne luăm suficient timp pentru a savura o masă.
„Să mestecăm lent, pentru a da timp sistemului digestiv să se pregătească. Dacă mâncăm pe fugă, pe nemestecate, acea hrană nu se amestecă cu sucurile digestive. Trebuie să mesteci până faci o pastă.
Ce alimente trebuie să evităm
Din categoria alimentelor care nu ne fac bine, există și o mulțime de legume la care nu ne-am fi așteptat. Totuși, cantitatea și modul de preparare sunt foarte importante.
„Să scădem cantitatea de alimente inflamatorii: cerealele integrale pot fi pentru anumite persoane foarte inflamatorii.
Multe persoane se confruntă cu probleme gastrice. Cei care au astfel de probleme trebuie să fie foarte atenți la alimentație și să consume alimente potrivite fiecărui tip de afecțiune.
„Betaina hidrocliorică este un alt supliment pentru cei care au hiperaciditate și ajută foarte bine în digestie. Sărurile biliare sunt indicate persoanelor cu probleme biliare și celor care și-au scos bila. Persoanele care au probleme digestive, dacă fac sport de performanță, ar fi bine să ia o pauză.”, a declarat medicul.
Citește și: Cât de benefică este o cură de detoxifiere a organismului. Ce trebuie să ții înainte să începi una
Soarele și apa, au un rol extrem de important în trăirea unei vieți sănătoase. Aceste elemente naturale sunt esențiale în organismul nostru.
„Vitamina D, mai ales pentru persoanele cu inflamație intestinală, activează celulele stem, din care se repară celulele intestinului. Mulți oameni fie iau prea mult, fie prea puțin și nu ajută. Înainte de masă, dacă simțim că suntem deshidratați, bem apă și mai stăm 10-15 minute. Nu este bine să bem apă în timpul mesei pentru că se diluează acidul clorhidric.”, a povestit medicul Cezar.