10 sfaturi pentru soferite pe timp de iarna. Citeste-le si te vor ajuta foarte mult!

10 sfaturi pentru soferite pe timp de iarna. Citeste-le si te vor ajuta foarte mult!
10 sfaturi pentru soferite pe timp de iarna. Citeste-le si te vor ajuta foarte mult!

Inainte de a pleca la drum pe timp de iarna este necesar sa ai in vedere cateva sfaturi simple, spun specilistii, care au facut o lista cu 10 sfaturi pentru soferi pe timp de iarna.

1. Farurile- foloseste luminile farurilor pe toata durata calatoriei, atat pe timp de noapte, cat si pe timp de zi. Vizibilitatea redusa poate provoca accidente in trafic, motiv pentru care masina trebuie sa fie usor de observat, chiar si de la distanta mare, recomanda specialistii.

2. Franele- verifica in manualul masinii de ce tehnologii dispune masina ta, cum ar fi ABS (Anti-lock Breaking Syste) sau ESC (Electronic Stability Control).

Invata cum functioneaza aceste tehnologii si testeaza-le pe un drum inchis ca sa te obisnuiesti cu franarea in conditii meteorologice  extreme.

3. Distanta de siguranta- distantele de franare sunt mai mari iarna, motiv pentru care trebuie sa franezi din timp de fiecare data. Mentine o distanta cat mai mare fata de masina din fata si nu efectua manevre care necesita reactii foarte rapide ale masinii.

4. Informeaza-te cu privire la previziunile meteo- inainte de a pleca la drum, asculta cu atentie previziunile meteorologice. Poti folosi si aplicatii de telefon care monitorizeaza permanent starea vremii.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

5. Pregateste-te pentru ce este mai rau- pune in portbagaj:
a.

Un recipient cu combustibil extra
b. Echipament reflectorizant (vesta, triunghi etc.)
c. Incaltaminte de iarna, in cazul in care trebuie sa parasesti masina
d. Lopata, echipament de deszapezire
e. O patura si haine groase, in cazul in care ramai inzapezita si trebuie sa astepti mai multe ore un echipaj de salvare
f. Lichide si mancare

6. Paraseste carosabilul- in cazul in care masina cedeaza complet si nu o mai poti folosi, incearca pe cat posibil sa o muti in afara carosabilului.

Exista posibilitatea producerii unor accidente daca o vei lasa stationata pe carosabil. In orice caz trebuie sa apelezi cat mai repede numarul de urgenta 112 si sa semnalizezi masina folosind toate mijloacele posibile (triunghi reflectorizant, avarii).

7. Bateria- anotimpul rece solicita bateria mult mai mult decat in tot restul anului. De aceea este indicat sa o verifici periodic pe timpul iernii. Temperatura scazuta reduce substantial puterea bateriei.

La -18°C, ea functioneaza numai la 40% din puterea pe care o poate da la 20°C. Foloseste numai baterii de calitate.

8. Vizibilitatea conteaza- curata foarte bine geamurile si fi sigura ca poti vedea perfect tot ce se intampla pe drum. Deszapezeste stergatoarele si asigura-te ca sistemele de incalzire functioneaza inainte de a porni la drum.

9. Incarca telefonul- in cazul in care situatia o cere, poti fi nevoita sa apelezi numarul de urgenta si va trebui sa oferi toate informatiile necesare pentru ca echipajele de salvare sa poata ajunge cat

mai rapid. Asigura-te ca ai telefonul incarcat atunci cand pleci la drum. Foloseste o baterie externa daca drumul dureaza foarte mult, mai recomanda specialistii.

10. Nu folosi masina in conditii extreme- daca vremea este potrivnica, iar deplasarea se poate face si cu mijloacele de transport in comun, nu risca sa ramai inzapezita si sa ai de suferit.
Sursa: www,greatnews.ro



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies