14 beneficii ale căpșunelor. Nutriție si efecte secundare pe care le pot avea

16 beneficii ale căpșunelor

Căpșunele sunt extrem de benefice pentru organismul nostru. Insă știați ceea ce ne oferă acestea, mai exact?

Aflați în rândurile următoare, care sunt beneficiile oferite organismului, odată cu un consum regulat de căpșune.

 

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale căpșunilor

1. Pot proteja inima

In momentul în care consumăm în mod regulat căpșune, acestea ne pot ajuta să ne protejăm mai bine inima, datorită abundenței de antioxidanți și polifenol existenți în căpșune.

Acestea ne ajută să ne protejăm inima de diverse afecțiuni, conținând antociani, care protejează căptușeala sistemului circulator, ferind astfel arterele de acumularea plăcii și reglând totodată și tensiunea arterială.

Citește și: 8 beneficii pentru sănătate ale cuprului, semne de deficiență și efecte secundare

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

Citește și: 12 fructe care se pot dubla ca medicament

2. Pot regla nivelul zahărului din sânge

Un alt beneficiu oferit de căpșune este reprezentat de reglarea nivelului zahărului din sânge. Se pare că datorită conținutului de acid elagic, alături de antioxidanți, căpșunele pot ajuta la încetinirea digestiei alimentelor cu amidon, ceea ce duce la un control asupra creșterii nivelului de zahăr din sânge, după o masă în care ați consumat alimente care conțin amidon.

Aceste fructe ajută și persoanele care suferă de diabet zaharat de tip II, să țină sub control nivelul zahărului din sânge, având un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că există șanse foarte mici ca acestea să provoace vârfuri ascuțite de zahăr.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

3. Pot crește imunitatea

Imunitatea trebuie să fie și ea menținută la cote maxime, în special în sezonul rece, iar căpșunele ne pot ajuta în acest sens, dat fiind faptul că pot crește și imunitatea. Sunt surse excelente de vitamina C, ajungând ca o singură porție de căpșune să aibă mai multă vitamina C decât o portocală, vitamina C care poate declanșa anticorpi, întărind astfel imunitatea și îmbunătățind capacitatea corpului de a lupta împotriva eventualelor infecții apărute.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

4. Pot regla tensiunea arterială

Tensiunea arterială poate să fie și ea ținută sub control datorită unui consum regulat de căpșune, datorită faptului că acestea conțin antociani, cu alte cuvinte sunt antioxidanți puternici care pot relaxa mucoasa vaselor de sânge, deschizându-le și scăzând astfel tensiunea arterială. În plus ceea ce mă ajută la controlul tensiunii arteriale sunt și sursele de potasiu regăsite în căpșune.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

5. Pot îmbunătăți sănătatea creierului

Sănătatea creierului este la fel de importantă ca sănătatea inimii și aflați că tot căpșunele ne pot ajuta să o îmbunătățim. Meritul revine tot antioxidanților, care se află într-un conținut ridicat în căpșune, contribuind la protejarea celulelor creierului de leziunile cauzate de radicalii liberi, și poți chiar schimba modul în care neuronii din creier comunică între ei, îmbunătățind astfel sănătatea creierului.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

6. Pot lupta împotriva inflamației

Inflamațiile ne pot da în unele momente bătăi de cap, însă acestea pot fi prevenite cu un consum regulat de căpșune. Datorită quercetinăei, dar și a exercițiilor fizice regulate, acestea pot reduce formarea plăcii aterosclerotice. În plus, regăsim în căpșune și o sursă bogată de vitamina C, vitamină care joacă un rol extrem de important în prevenirea inflamațiilor, dar și în atenuarea simptomelor de artrită și gută.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

7. Pot lupta împotriva colesterolului

Știm deja faptul că nivelul crescut de colesterol ne poate aduce și alte probleme de sănătate, însă tot căpșunile sunt cele care pot lupta și împotriva acestuia, dat fiind faptul că regăsim în compoziția lor pectină, care este mai exact un tip de fibră solubilă care ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

8. Pot îmbunătăți sănătatea vederii

Pe lângă un consum regulat de morcovi care poate ajuta la sănătatea vederii, chiar și căpșunele pot contribui în acest sens, dat fiind faptul că sunt încărcate în antioxidanți. Aceștia din urmă pot preveni cataracta, degenerescenta maculară și alte boli oculare.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

9. Pot ajuta la pierderea în greutate

Odată introduse în alimentația noastră, acestea ne pot ajuta să facem o schimbare și în ceea ce privește pierderea în greutate. Tot acidul elagic și antioxidanții sunt cei care ne pot ajuta și în acest sens, căpșunele devenind astfel ideale pentru gestionarea greutății noastre. Căpșunile reprezintă de asemenea un aliment antiinflamator uimitor care poate restabili funcționalitățile hormonilor de scădere în greutate, iar pe lângă acest aspect, atunci când vine vorba despre antocianine, care sunt principalii antioxidanți, aceștia sunt cei care cresc producția organismului a unui hormon numit adiponectina, cel care stimulează metabolismul și suprimă pofta de mâncare.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

10. Pot susține o sarcină sănătoasă

Sarcina reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții, iar în momentul în care veți consuma din ce în ce mai multe căpșune, acestea vă pot asigura și o sarcină sănătoasă. Datorită faptului că acestea sunt o sursă bogată de acid folic, în momentul în care veți consuma doar o cană de căpșune crude, acestea vor oferi organismului cu până la 40 de micrograme de acid folic, ceea ce înseamnă că oferă aproximativ 10% din doza zilnică recomandată.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

11. Pot menține dinții sănătoși

Chiar și dinții pot rămâne mult mai sănătoși în momentul în care vom decide să consumăm mai des căpșune, datorită acidului malic care acționează ca un astringent și îndepărtează decolorarea dinților. Cu alte cuvinte, acest truc se poate utiliza și pentru a vă albi dinții, iar tot ce trebuie să faceți este să zdrobiți câteva căpșune până la pulpa lor, și să le amestecați cu bicarbonat de sodiu până când obțineți un amestec neted care poate să fie folosit direct pe periuța de dinți, întinzând amestecul și lăsându-l să acționeze timp de aproximativ 5 minute, pentru ca ulterior să periați bine dinții și să-i clătiți.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

12. Pot avea proprietăți anti-îmbătrânire

Orice ne poate ajuta să prevenim accelerarea procesului de îmbătrânire este binevenit, iar în acest caz, căpșunele dețin și proprietăți anti-îmbătrânire, datorită antioxidanților puternici. Căpșunele ne pot ajuta să ne protejăm pielea împotriva daunelor oxidative, dar să și blocăm semnele de îmbătrânire printre care se află și ridurile, pielea lăsată sau liniile fine. În plus, acestea sunt și surse excelente de licopen, antioxidantul care deține un rol important în prevenirea semnelor îmbătrânirii.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

13. Pot îmbunătăți sănătatea pielii

Așa cum am menționat anterior, dat fiind faptul că aceste fructe dețin proprietăți anti îmbătrânire și ne ajută pielea să se mențină cât mai sănătoasă cu putință, acestea îmbunătățesc automat și sănătatea pielii în general. Acestea dețin acid alfahidroxi, o substanță extrem de importantă atunci când vine vorba despre eliminarea celulelor moarte ale pielii și curățarea acesteia în același timp. Pe lângă acest aspect, căpșunele dețin și acid salicilic și elagic care ajută la reducerea hiperpigmentarii și a petelor întunecate, depunând efort și în strângerea porilor pielii pentru a preveni astfel apariția ulterioară a acneei. Trebuie menționat și faptul că acestea reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, ceea ce înseamnă că pot contribui la curățarea pielii și menținerea acesteia sănătoase, îmbunătățind tenul, tonusul, calmând pielea iritată și oferind protecție împotriva razelor ultraviolete.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]

14. Pot preveni căderea părului

Este cunoscut deja faptul că ne dorim ca părul nostru să fie menținut cât mai sănătos cu putință pentru a crește exact așa cum ne dorim. Astfel, aflați că tot căpșunele ne pot ajuta să prevenim căderea părului, datorită faptului că dețin surse excelente de vitamina C, care ajută ca fierul să fie absorbit mult mai rapid, promovând astfel creșterea părului. De asemenea, în momentul în care avem deficiență de vitamina C, acest aspect poate duce și la despicarea firelor de păr. Pe de altă parte, vitamina C ne ajută să tratăm și mătreața, și chiar încetini chelia, pentru a stimula creșterea de păr, datorită siliciului aflat în căpșune.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

16 beneficii ale căpșunelor [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

12 fructe care se pot dubla ca medicament

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină