Părul vopsit necesită o îngrijire specială. Însă știați ce puteți face pentru ca acesta să fie cât mai sănătos?
Aflați
17 sfaturi despre cum să aveți grijă de părul vopsit acasă
17. Așteptați trei zile înainte de a vă spăla părul proaspăt vopsit
Un prim aspect de luat în seamă în ceea ce privește părul vopsit acasă este reprezentat de așteptarea a 3 zile, înainte de a-l spăla.
Citește și: 9 sfaturi pentru îngrijirea perfectă a părului vopsit
16. Folosiți un șampon protector de culoare
In momentul în care au trecut orele recomandate imediat după vopsire, puteți aplica șampon pe păr, fiind recomandat unul cu protecție pentru culoare.
15. Nu vă mai spălați părul atât de des
Bineînțeles că dacă veți obișnui să vă spălați părul extrem de des, în special odată ce este proaspăt vopsit, vopseaua nu va face nimic altceva decât să se scurgă, iar culoarea să se estompeze. Acest lucru are loc din cauza faptului că se elimină uleiuri esențiale din păr, iar acesta devine mult mai uscat și lipsit de viață.
14. Folosiți șampon uscat
In cazul în care simțiți totuși nevoia să vă spălați părul mai des, însă nu o puteți face pentru că este proaspăt vopsit, puteți folosi chiar și un șampon uscat. Acesta va absorbi grăsimea din păr, dar și murdăria, fără a îndepărta culoarea părului, așa cum se întâmplă dacă îl veți spăla des.
13. Folosiți un balsam pe părul vopsit
După șamponare, puteți utiliza chiar și un balsam pe părul vopsit, însă nu înainte să vă asigurați că acesta este sigur pentru vopsea, dat fiind faptul că trebuie să formeze o barieră de protecție pe firele de păr, ajutând la etanșarea cuticulelor și blocarea umidității, adăugând astfel strălucire și volum părului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
12. Limitați expunerea la aerul umed
Bineînțeles că în momentul în care alegeți să spălați părul, va urma ulterior să faceți și un duș lung, ceea ce înseamnă că acesta va fi expus la aerul umed din baie. Cu toate acestea, ar trebui să evitați să faceți acest lucru, pentru că aerul umed va face culoarea părului să se estompeze, iar pentru a evita acest aspect, va trebui să utilizați o cască specială de duș, în timp ce faceți baie, pentru ca părul să nu fie udat în mod repetat. In ceea ce privește zilele ploioase, puteți să vă protejați părul cu seruri anti-umiditate.
11. Evitați temperaturile ridicate
La fel cum aerul umed ar trebui să fie evitat cât se poate de mult, la fel ar trebui să fie evitate și temperaturile ridicate. Indiferent că este vorba despre un duș fierbinte sau despre o zi călduroasă de vară, ar trebui să vă asigurați că părul este protejat întotdeauna. Apa fierbinte poate deteriora și estompa părul vopsit, aspect valabil și în ceea ce privește instrumentele speciale de coafare termică, dat fiind faptul că învelișul exterior de protecție al părului este perturbat în momentul în care căldura deschide cuticula, ceea ce poate face ca vopseaua să se deterioreze cu ușurință. Se recomandă să utilizați un ser sau un spray special pentru păr cu protecție termică, de fiecare dată când este nevoie.
10. Utilizați tratamente de condiționare profundă pentru a netezi și a adăuga strălucire părului vopsit
Pentru a vă asigura că părul vopsit își păstrează netezimea și strălucirea, puteți apela la tratamentele de condiționare profundă, tratamente aplicate pe părul umed. Odată aplicat acest tratament, este necesar să îl pieptănați de la rădăcini către vârfuri, ulterior să formați un coc fix sau să înfășurați părul într-un prosop moale, pentru a lăsa tratamentul în cauză să acționeze timp de aproximativ 30 de minute. Acest tratament se poate utiliza o dată pe săptămână, iar după ce acesta a acționat, puteți clăti părul fără nicio problemă, acesta rămânând moale și strălucitor.
În cazul în care vă doriți să preparați chiar acasă o mască proteică simplă pentru hrănirea părului, tot ce trebuie să faceți este să adăugați într-un bol un ou bătut, alături de 2 linguri de maioneză, ingrediente pe care le veți amesteca până când veți obține o textură omogenă. Masca obținută se va aplica în păr, în special pe vârfuri, iar odată ce părul a fost acoperit, masca se va lăsa să acționeze timp de aproximativ 45 de minute, urmând ca mai apoi părul să fie spălat cu șamponul indicat și apă rece. Puteți aplica această mască o dată pe săptămână.
9. Aplicați tratamente pentru a proteja părul vopsit
Există nenumărate tratamente pe care le puteți utiliza pe părul vopsit, astfel încât acesta să fie cât mai protejat, prin intermediul acestora, formându-se un strat protector peste firele de păr, care ajută la minimizarea daunelor solare și calmează totodată încrețirea post-procesare. In plus, aceste tratamente ajută la protejarea părului și de daunele cauzate de instrumentele de coafare termică, la descurcarea părului și la protejarea acestuia de agresorii mediului. Tineți cont că aceste tratamente să fie special formulate pentru a proteja părul vopsit.
8. Aplicați un tratament cu ulei fierbinte pentru a adăuga strălucire părului vopsit
În cazul în care vă doriți să aveți mai multă strălucire pe părul vopsit, puteți aplica și tratamente cu ulei fierbinte, făcut chiar în casă, care chiar poate face părul să strălucească în adevăratul sens al cuvântului. Acest ulei se aplică pe părul curat și uscat cu prosopul, pentru ca ulterior părul să fie acoperit cu o cască de duș, până când va ajunge la temperatura camerei, pentru ca ulterior să fie clătit cu apă rece. Se pare că nici o rutină de îngrijire a părului nu poate să fie completă fără un astfel de tratament cu ulei, indiferent de faptul că este aplicat pe păr înainte de culcare sau dimineața.
In cazul în care vă doriți să aveți parte de un astfel de tratament preparat chiar acasă, pentru a hrăni și umezi părul, formându-se astfel un strat protector peste păr, tot ce trebuie să faceți este să încălziți 2 sau 3 linguri de ulei de cocos, de măsline sau de jojoba, timp de câteva secunde la cuptorul cu microunde până când este puțin cald, pentru ca ulterior să îl masați pe scalp spre vârfurile părului. Așezați apoi o mască de duș pe păr și lăsați uleiul să acționeze timp de aproximativ 45 de minute sau chiar peste noapte, pentru ca ulterior să-l spălați cu șamponul obișnuit și apa rece. Tratamentul se poate face de 2 sau 3 ori pe săptămână.
7. Păstrează o dietă sănătoasă pentru a-ți menține părul grozav
Pe lângă produsele speciale de îngrijire pentru păr, utilizate, se recomandă să aveți și o dietă sănătoasă în ceea ce privește alimentele consumate. Nutrienții oferiți de o dietă sănătoasă oferă creștere și strălucire părului, în special atunci când vine vorba despre alimentele bogate în fier și proteine, care hrănesc scalpul și părul prin construirea de cheratină puternică, care ajută totodată și la întărirea firelor de păr, îmbunătățind textura și stimulând creșterea acestuia. Se recomandă să consumați mai des carne slabă, pește, brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi, albușuri de ou, spanac, soia, fructe, nuci, legume și cereale.
6. Suplimentele îmbunătățesc sănătatea părului vopsit
Bineînțeles că și suplimentele speciale pot îmbunătăți sănătatea părului vopsit și nu numai, în special atunci când vine vorba despre vitamina C care ajută la menținerea sănătoasă a vaselor de sânge din scalp, la absorbția fierului din proteinele vegetale. In plus, chiar și vitamina B poate întări părul slab și îmbunătățit totodată textura sa, vitamina pe care o putem regăsi în somon, morcovi, gălbenușuri de ou și sardine.
5. Folosiți produse care oferă protecție UV pentru a vă proteja părul de soare
Așa cum apa fierbinte din duș ne poate afecta părul vopsit, și razele soarelui îl afectează din ce în ce mai mult. Astfel, ar trebui să evităm în primul rând expunerea prelungită la soare, însă chiar și așa, părul trebuie protejat folosind produse care conțin protectori UV, indiferent că este vorba despre produse de styling, balsamuri sau fixative pentru păr cu SPF. Nu uitați totuși să purtați și o pălărie pentru o protecție suplimentară și un spray hidratant cu SPS 10-15, pulverizat în special pentru a proteja șuvițele colorate.
4. Evitați clorul pe părul vopsit
In ciuda faptului că poate nu știați acest lucru, clorul aflat în piscină, în special, poate deteriora foarte mult părul, ajungând să-l decoloreze și să-l slăbească. Acesta este un motiv în plus pentru care ar trebui să luați măsuri de protecție în acest caz, ceea ce înseamnă că se recomandă să purtați o cască de baie pentru a împiedica apa să intre în contact cu părul, ar trebui să aplicați un balsam sau ulei de cocos pentru a forma o barieră între apa culori și părul vostru chiar înainte de a intra în piscină.
3. Nu-ți vopsi părul prea des
Așa cum nu se recomandă să vă spălați părul foarte des din momentul în care a fost vopsit, exact așa se recomandă să renunțați la vopsirea frecventă a acestuia. Indiferent de tehnicile de colorare folosite, vopsirea făcută des poate aduce daune părului, astfel încât se recomandă să nu fie făcută mai des de o dată la 5 sau 6 săptămâni. In plus, în zilele noastre, există nenumărate produse care ne pot ajuta să retușăm mici decolorări ale părului, printre care se află și rimelul pentru păr sau corectoarele de rădăcină cu spray.
2. Nu procesați dublu părul vopsit
Prin a nu procesa dublu părul vopsit, înțelegem că nu ar trebui să exagerăm cu chimicalele aplicate pe păr. Astfel, în momentul în care alegeți să vă vopsiți părul, ar trebui să evitați aplicarea unui tratament sau dacă vă doriți să faceți și acest lucru simultan, ar trebui ca înainte de aplicare să cereți un sfat stilistului personal, pentru a va aplica formule botanice cu un conținut scăzut de amoniac.
1. Dacă părul tău este deteriorat, nu sări peste tunsul obișnuit
Se recomandă ca părul să fie tuns la fiecare 6-8 săptămâni, însă cu toate acestea, în cazul în care nu obișnuiți să faceți acest lucru, însă observați că părul devine din ce în ce mai deteriorat, ar trebui să treceți pe la un salon. In momentul în care tunsoarea nu mai este cum trebuie, iar vârfurile devin încrețite, acest lucru nu va face nimic altceva decât să stingă culoarea părului, în special dat fiind faptul că acesta este predispus la deteriorarea imediat după vopsire, ceea ce face ca tunsoarea regulată să devină absolut necesară pentru a menține sănătatea părului intactă și a preveni în același timp răspândirea deteriorării. Acest lucru te va ajuta și în ceea ce privește prevenirea firelor despicate și ruperea acestuia, iar dacă vei alege ca în mod frecvent să îți tai vârfurile, chiar și acest lucru te poate ajuta să-ți menții părul mai sănătos.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi de frumusețe, precum și trucuri care te vor ajuta să obții cele mai bune rezultate în îngrijirea personală.