Perioada sarcinii este perioada cea mai importantă din viața unei femei. Însă știați care sunt alimentele complet interzise în timpul sarcinii?
Aflați din rândurile următoare care se află mai exact pe lista alimentelor interzise în sarcină. În plus, descoperiți și lista celor care aduc nenumărate beneficii copilului, chiar înainte de a veni pe lume.
Lista alimentelor interzise în sarcin ă
Există nenumărate alimente total interzise într-o sarcină, de care ar trebui să țină cont orice femeie însărcinată.
– Brânzeturile (în special cele care conțin mucegai) sunt periculoase într-o sarcină din cauza faptului că pot transmite bacterii periculoase (precum listeria care provoacă o toxiinfecție alimentară). Dacă este nedepistată la timp și netratată așa cum ar trebui, această toxiinfecție ajunge să pună viața copilului în pericol
– Ouăle crude, dar și felurile de mâncare și sosurile preparate cu ouă crude, reprezintă un risc al infecției cu salmonella.
– Laptele sau mai bine spus produsele lactate și laptele nepasteurizat, reprezintă un risc major prin intermediul căruia puteți să fiți contaminate cu listeria
– Ar trebui de asemenea, să evitați, cât de mult cu putință, toate tipurile de pateuri, chiar și cele vegetale.
Motivul ține de faptul că acestea dețin vitamina A în exces și poate îmbolnăvi copilul– Se recomandă ca în timpul sarcinii să consumați carne, însă aceasta trebuie să fie foarte bine gătită. Carnea gătită insuficient trebuie evitată pe cât de mult posibil. Acordați mare atenție și la carnea gătită la grătar sau la cea tocată. Carnea gătită insuficient, prin urmare, cea crudă poate avea riscul de a vă infecta cu salmonella, E-coli sau toxoplasmoză
Citeste si: Ce faci când copilul nu vrea să doarmă. „Tehnica 123 este prezentă în toate continentele”
– Ficatul și produsele din ficat reprezintă și ele o sursă numai bună de vitamina A, însă dacă sunt consumate în exces, poate provoca malformații copilului
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
– Fructele de mare și peștele gras nu se recomandă sub nicio formă să fie consumate în timpul sarcinii. Printre tipurile de pește care conțin cantități mari de mercur, se numără și rechinul, tonul, peștele spadă sau merluciul, care reprezintă totodată și un factor de risc pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului
– Fructele și legumele nespălate ar trebui să fie evitate, pentru că influențează în mod direct riscul infecției cu toxoplasmoză.
- Cafeaua și alte astfel de băuturi puternic cofeinizate, ar trebui să se consume cu moderație, din simplul fapt că favorizează anemia și nașterea prematură
Pe lângă toate aceste alimente interzise în timpul sarcinii, mai sunt și alimentele sărate , condimentele și dulciurile concentrate, alcoolul , tutunul , mezelurile afumate și alimentele grase.
Citeste si: Florinel Coman s-a logodit cu Ioana Timofeciuc! Cei doi sunt de 5 ani împreună
Ce alimente sunt benefice dacă ești gravidă
Fructe și legume
Se recomandă să consumați 5 porții pe zi (2 de fructe și 3 de legume). Acordați atenție la procesul de spălare a acestora, pentru că nu trebuie să rămână pământ pe ele. În caz contrar, se poate transmite toxoplasmoza.
Leguminoasele sunt cele care oferă organismului o sursă numai bună de fibre, proteine, fier, acid folic (vitamina B9) și calciu, de care corpul tău are nevoie în special în timpul sarcinii, dar și după.
Carbohidrați
În această categorie intră pâinea, cartofii, cerealele, pastele, orezul, tăiețeii, meiul, fulgii de ovăz, ignamele și mălaiul. Cu toate acestea, ar trebui să te limitezi la o singură porție de carbohidrați pe zi.
Cerealele integrale sunt cele care ajută femeile însărcinate să asimileze un necesar mai mare de calorii, fiind bogate în fibre, vitamine, compuși vegetali, vitaminele B și magneziu.
Citeste si: Adela Popescu, însărcinată pentru a patra oară?: „Am fost întrebată în câte luni sunt”
Proteine
Proteinele sunt absolut necesare în timpul sarcinii, datorită faptului că ajută la stimularea producției celulare și la cel de vindecare. Acestea se regăsesc în special în carne și pește, însă pot fi găsite și în fasolea boabe, năutul, ouăle și nucile.
Se recomandă să mănânci 2 porții medii de pește (somon, hering, sardine, păstrăv, macrou de ocean) pe săptămână.
Lactate
Femeile însărcinate pot consuma doar produse lactate care sunt pasteurizate. Prin urmare, ar trebui să renunțați la brânzeturile moi (cottage, mozzarella, feta dar și crema de brânză, ricotta, brânza de capră). De asemenea, inclusiv toate tipurile de iaurturi (cu probiotice) sunt bune pentru consum. Prin intermediul lactatelor, organismul va primi sursele necesare de calciu dar și de fosfor, diverse vitamine din complexul B, magneziu și zinc.
Citeste si: De ce se întărește aluatul de pizza. Care este secretul pentru cea mai reușită pizza?