1918 - Dezastrul transformat in victorie. Ce inseamnă MAREA UNIRE

1918 - Dezastrul transformat in victorie. Ce inseamnă MAREA UNIRE

Evenimentul politic al anului 1918 este desăvârşirea statului naţional român, înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români, aflate sub o stăpânire străină, cu România.

Astfel, la finalul Primului Război Mondial, România obţinea mai mult decât eliberarea românilor din Austro-Ungaria, pe care şi-o propusese la începutul conflagraţiei.

Începutul anului 1918 se anunţa dezastruos, România semna în mai Pacea de la Buftea-Bucureşti, un tratat de pace care-i aducea mari prejudicii.

Schimbările mari în plan european, din a doua jumătate a anului, şi priceperea liderilor români de a simţi momentul istoric fac ca dezastrul anunţat să fie transformat într-un şir de victorii, reunite sub numele de Marea Unire de la 1918: în martie 1918 unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar în decembrie unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

În premieră la Kanal D, DESTINE, o serie de documentare biografice despre puterea de a reuşi în viaţă

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat