Tonul reprezintă o specie de pește destul de consumată la noi în țară, mai ales în salate. Însă știați că pe data de 2 mai este Ziua Internațională a acestuia?
Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact Ziua Internațională a Tonului, ce semnifică aceasta, dar și care sunt doar câteva dintre nenumăratele beneficii ale acestei specii de pește. În plus, descoperiți și o rețetă absolut delicioasă, pe care o puteți prepara într-un timp foarte scurt.
Ziua Internațională a Tonului
Ziua Internațională a tonului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 2 mai.
Tonul reprezintă totodată și o sursă nemaipomenită de hrană, având nenumărate proprietăți nutritive. Datorită acestora și nu numai, tonul face parte din categoria peștilor care este chiar amenințată de cererea pe care o deține.
Luând în calcul acest aspect, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a hotărât, prin Rezoluția 71/124, din anul 2016, marcarea oficială a Zilei Internaționale a tonului, pe data de 2 mai.
Ce semnifică Ziua Internațională a Tonului
Ziua Internațională a tonului care este celebrată pe data de 2 mai, în fiecare an, are ca rezoluție amintită în rândurile de mai sus, faptul că invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale, însă și societatea civilă, să acționeze pentru
a crește din ce în ce mai mult, gradul de conștientizare a valorii pe care tonul o are.În plus, odată cu celebrarea acestei zile, sunt conștientizate totodată și amenințările cu care se confruntă zilnic această specie de pește, subliniind astfel importanța reală a stocurilor de ton gestionate în mod durabil.
Anual sunt debarcate peste 7 milioane de tone de ton, dar și alte specii asemănătoare acestuia, iar această specie reprezintă aproximativ 20% din valoarea întregii capturi de pește.
A fost marcată de către ONU, ca fiind Ziua Internațională a tonului fapt ce a reprezentat un pas foarte important în dezvoltarea durabilă, în siguranța alimentară, în oportunitatea economică, dar și în mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Cu ce se mănâncă fructul dragonului, cunoscut sub numele de Pitaya
Beneficii ale consumului de ton
Această specie de pește, tonul, deține nenumărate proprietăți interesante, fiind o sursă bogată de proteine, Omega-3, fier, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, dar și vitaminele B3, B6 și B12.
Datorită conținutului de Omega-3, odată consumat, tonul poate reduce nivelului de colesterol din artere și din vasele de sânge. Totodată, prin intermediul acesteia, ritmul normal al inimii este mult mai protejat.
Omega-3 se găsește din belșug în această specie de ton, având și proprietăți antiinflamatorii, reglând sistemul inflamator al organismului și prevenind astfel excesul de inflamație. Datorită faptului că reduce inflamația existentă în organism, tonul poate preveni guta și artrita.
Citeste si: Cu ce se mănâncă icrele. Care este cea mai bună combinație culinară pentru icre
Conținutul de potasiu din ton relaxează vasele de sânge, iar prin combinarea acesteia cu efectul de antiinflamator pe care îl are Omega-3, tensiunea arterială se va reduce considerabil.
Vitaminele din această specie de pește nu stau nici ele departe. Datorită tuturor vitaminelor B existente în ton, ajută la creșterea energiei, la protejarea pielii dar și la îmbunătățirea funcționării metabolismului.
Iar nu în ultimul rând, un alt beneficiu legat de consumul regulat al acestui tip de pește, tonul, ține de faptul că reprezintă o sursă numai bună de proteine. Este vorba de aproximativ 23,5 grame de nutrient, în 100 de grame de ton. Acesta poate ajuta și la obținerea, creșterea și repararea masei musculare.
Citeste si: Cu ce se mănâncă ANDIVELE
Rețetă de Salată de ton cu legume
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : o conservă de ton în ulei de măsline, 2 roșii, 2 castraveți, un ardei gras, o ceapă, porumb dulce (100 g), zeamă de lămâie, sare și piper.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a spăla toate legumele (castraveții, roșiile, ceapa și ardeii), pe care le veți tăia felii (castraveții și roșiile) și rondele (ceapa și ardeii). Pe toate acestea le vom pune într-un bol, la care vom adăuga porumbul, tonul din conservă și le vom asezona cu sare, piper și zeamă de lămâie (după preferințe).
În ceea ce privește uleiul, de această dată îl vom folosi pe cel din conserva de ton. În schimb, în cazul în care veți folosi ton în suc propriu, va trebui să adăugați ulei de măsline.
Rețeta de salată de ton cu legume este gata și se poate servi imediat după ce a fost preparată. Poftă bună!
Citeste si: Cea mai bună rețetă de cușcuș. O mâncare de post ușor de gătit