20 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
20 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 20 ianuarie sunt sarbatoriti Sfantul Eftimie cel Mare, Sfantul Fabian, Sfantul Sebastian si se celebreaza Boboteaza in stil vechi, Babin Den si ajunul Sfintei Agnes. In traditia populara romaneasca Sfantul Eftimie este respectat in special de barbati, pentru a avea parte de sanatate, si se “tine” pentru a rodi pomii si a fi ferit de fripturi. Totodata, “Eftimie” e rau de paguba, ciuma, boale, izbituri si friguri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin- ortodoxe pe 20 ianuarie

Sfantul Eftimie cel Mare

Exista papusi posedate? Videoclipul care a facut inconjurul lumii

Originar din Meletine, Armenia, nascut in anul 377, Sfatul Eftimie cel Mare o fost fiul unor piosi parinti pe nume Pavel si Dionisia. El a primit numele de Eftimie, insemnand “bucurie”, intrucat nasterea sa a fost un prilej de nemaipomenita fericire pentru mama sa, ce parea sa fi fost stearpa pana atunci.

Sfantul Eftimie cel mare a fost indrumat in invatatura de catre Eutroius, episcopul din Melitene, care l-a si hirotonisit si l-a incredintat manastirii din Melitene. Mai tarziu, in jurul anului 406, a ajuns in Palestina, unde a devenit conducatorul mai multor calugari. Gratie lui, un mare trib de arabi a fost convertit la crestinism, atunci cand l-a vindecat pe fiul sefului lor, Aspebetos. Aspebetos a primit prin botez numele de Petru, fiind apoi numit episcop al tribului sau, sub titulatura “Episcopul corturilor”.
De asemeni, Sfantul Eftimie a luptat impotriva nestorienilor, eutichienilor si maniheenilor.
Sfantul Eftimie a ajuns sa fie cunoscut drept oracolul bisericii sau, mai curand, “divinul vas al grairii”, asa cum a fost descris de o seama de istorici. Invatator al Sfantului Sava cel Sfintit, Sfantul Eftimie a trait 96 de ani si si-a dat obstescul sfarsit in anul 473, pe 20 ianuarie.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Clarvazatoarea Maria Ghiorghiu, care a prezis dezastrul din Colectiv si cutremurele din Romania, loveste din nou! Ce se va intampla cu tara noastra in 2017: "Vin cele rele si dureroase si..."

Citeste

continuarea aici.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Sebastian este mărul discordiei! Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies