2022: Sf. 40 de mucenici din Sevastia, sărbătoriți pe 9 martie. Cine au fost și ce semnificație are această zi

sf 40 de mucenici din sevastie sarbatoare 9 martie
2022: Sf. 40 de mucenici din Sevastia, sărbătoriți pe 9 martie. Cine au fost și ce semnificație are această zi

Majoritatea persoanelor cunosc această sărbătoare datorită tradițiilor care se urmează an de an. Însă știai ce se află în spatele celor 40 de Sfinți Mucenici?

Pe lângă tradițiile pe care toată lumea le urmează, fie că este vorba de prepararea mucenicilor sau de consumul a celor 44 de pahare de vin de către bărbați, această sărbătoare înseamnă mai mult de atât. Aflați din rândurile următoare cine au fost aceștia și ce semnificație are această zi sfântă.

mucenici moldovenesti

Citeste si: CITEȘTE: Ce mănânci de post

 

Cine au fost cei 40 de mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup format din ostași romani. În anul 320, aceștia au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Astfel, au primit martirul. Pe scurt, li s-au zdrobit oasele, iar trupurile lor au fost arse.

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau toți soldați creștini care slujeau împăratul roman păgân pe nume Licinius.

Însă trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau pricepuți în ceea ce privește partea de Scripturi. Astfel încât, aceștia au aflat despre credința lor, iar Agricola (guvernatorul Armeniei) i-a obligat să se închine idolilor. Cei trei au refuzat și din această cauză au fost ținuți prizonieri timp de opt zile. În aceste opt zile au fost bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. Eventual, cei trei au fost condamnați la moarte de către guvernator.
Astfel, aceștia au murit înghețați în lacul Sevastiei.

Unul dintre cei 40 a cedat și a ieșit din lac, murind pe loc. Însă acea noapte a fost cu totul magică. Apa lacului s-a încălzit, gheață s-a oprit, iar 40 de cununii strălucitoare au coborât deasupra mucenicilor. Dimineața, toți au fost scoși vii din lac, însă li s-au zdrobit fluierele picioarelor de către soldați, pentru a fi lăsați să-și dea sufletele.

În cele din urmă, trupurile acestora au fost arse și aruncate în lac.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

După trei zile de la acest tragic eveniment, Sfinții Mucenici i s-au arătat episcopului Petre și i-a cerut să-i scoată din apa lacului, acolo unde au fost aruncați imediat după omorâre. Astfel, creștinii au scos rămășițele și le-au îngropat așa cum trebuie.

Numele acestor 40 de Sfinți Mucenici, au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domițian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

În cinstea lor a fost construită o biserică în orașul Cezareea Capadociei, acolo unde Grigorie de Nyssa a avut o evlavie față de cei 40 de Mucenici, dedicându-le special două discursuri pentru a invoca sacrificiul și devotamentul față de credința creștină.

ce semnifica ziua celor 40 de mucenici

Citeste si: CITEȘTE: Cum se fac mucenicii muntenești. Cea mai simplă și rapidă rețetă

Ce semnificație are această zi

În cele din urmă, persoanele creștine îi prăznuiesc pe cei 40 de Sfinți Mucenici, pe data de 9 martie, în fiecare an, în marele post al Paștelui.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

În această zi sfântă se face curățenia gospodăriei, dându-se foc la toate gunoaiele existente. Trebuie să ținem cont de faptul că focul pe care îl folosim trebuie să fie adus din casă, astfel, vom aduce căldura din casă și afară. Tot în credința populară, pe data de 9 martie se sfârșesc „zilele babelor”. Aceste zile sunt unele capricioase ale împreunării anotimpului de iarnă cu cel de primăvară. Odată cu încheierea acestor zile, își fac apariția „zilele moșilor”, prin urmare, zile mai călduroase.

Tot în această zi, se spune că mormintele și porțile Raiului se deschid, iar pentru a cinsti Sfinții Mucenici, gospodinele prepară cei 40 de colaci, numiți și mucenici sau sfințișori. În funcție de zona țării, acești mucenici pot avea forma cifrei opt (Moldova) și sunt copți din aluat de cozonac, unși cu miere și nucă. Acest lucru se întâmplă pentru a avea formă umană.

Însă în alte zone, precum Muntenia și Dobrogea, lucrurile stau puțin diferit. Chiar dacă se păstrează forma cifrei opt, mucenicii sunt mult mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, peste care se adaugă scorțișoară și nucă. Acest lucru simbolizează lacul în care cei 40 de Mucenici au fost aruncați.

Totodată există și obiceiul că bărbații să bea cele 44 de pahare de vin, pentru a cinsti cei 40 de Sfinți Mucenici, pentru lucrurile prin care au trecut. În ceea ce privește vremea, se spune că dacă în ziua Sfinților Mucenici va ploua, atunci va ploua și de Paște. Iar dacă va tuna, înseamnă că vara va fi prielnică pentru toate culturile. De asemenea, dacă în noaptea de dinaintea acestei sărbători ai Sfinților Mucenici va îngheța, se spune că toamna va fi una lungă.

cine au fost cei 40 de mucenici

Citeste si: Postul Paștelui 2022: Ce se mănâncă și ce nu. Sfaturi pentru o formă de invidiat



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum se fac mucenicii muntenești. Cea mai simplă și rapidă rețetă

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies