Ce se face cu agheasma pe 6 ianuarie? Descoperă sfaturile cele mai bune pentru a cunoaște ce trebuie să faci cu agheasma.
În fiecare an, la 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește creştinarea lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.
Este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății și are o semnificaţie aparte în religie, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea cuvântului Întrupat.
Această sărbătoare încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, iar cel mai important obicei legat de această zi este sfințirea apelor. Pe șase ianuarie, creștinii merg la biserică pentru a lua apă sfințită de la preoții care sfințesc apa. Această apă este dusă apoi acasă, pentru a stropi gospodăria și casa, precum și animalele.
Bobotează 2022. Ce reguli trebuie să respecți?
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Această apă sfințită se bea numai 8 zile, pe stomacul gol, dimineața, apoi se ia în caz de boală.
Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.
Cum se ia agheasma mare
După 14 ianuarie, agheasma mare se ia numai cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic.
În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși se aruncă în apele înghețate pentru a o scoate la mal.
În ziua de 6 ianuarie, este complet interzis să faci anumite lucruri. De Bobotează, nu se spală, nu se muncește, pentru că cel care va încălca această tradiție va avea ghinion. În plus, nu se dă nimic cu împrumut și nu se face scandal, nu se coase și nici nu se calcă.
„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.
„De aceea, Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti”, spun teologii de la Arhiepiscopia Tomisului.