2022: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu ai voie să faci, este COMPLET INTERZIS

boboteaza 2022
Traditii de Boboteaza

Ce se face cu agheasma pe 6 ianuarie? Descoperă sfaturile cele mai bune pentru a cunoaște ce trebuie să faci cu agheasma.

În fiecare an, la 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește creştinarea lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății și are o semnificaţie aparte în religie, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea cuvântului Întrupat.

Această sărbătoare încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, iar cel mai important obicei legat de această zi este sfințirea apelor. Pe șase ianuarie, creștinii merg la biserică pentru a lua apă sfințită de la preoții care sfințesc apa. Această apă este dusă apoi acasă, pentru a stropi gospodăria și casa, precum și animalele.

În plus, restul apei se păstrează peste an pentru leac.

Bobotează 2022. Ce reguli trebuie să respecți?

boboteaza traditii
Traditii de Boboteaza

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: 99 SMS-uri de SFÂNTUL Ioan 2022. Surprinde-ți părinţii, iubitul, bunicii, socrii, soţul, profesorii, șefii sau colegii cu un mesaj de 7 ianuarie 2022.

Această apă sfințită se bea numai 8 zile, pe stomacul gol, dimineața, apoi se ia în caz de boală.

Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.

Cum se ia agheasma mare

Traditii boboteaza fete

După 14 ianuarie, agheasma mare se ia numai cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși se aruncă în apele înghețate pentru a o scoate la mal.

Se spune că cel care prinde crucea va avea noroc și va fi ferit de boală întregul an.

În ziua de 6 ianuarie, este complet interzis să faci anumite lucruri. De Bobotează, nu se spală, nu se muncește, pentru că cel care va încălca această tradiție va avea ghinion. În plus, nu se dă nimic cu împrumut și nu se face scandal, nu se coase și nici nu se calcă.

Preoții recomandă ca cei care sunt certați cu cineva să încerce să caute să se împace. De asemenea, în această zi se dă și se pomană celor nevoiași.

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

„De aceea, Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti”, spun teologii de la Arhiepiscopia Tomisului.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Cum scăpăm de depresia de Sărbători

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies