2022: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu ai voie să faci, este COMPLET INTERZIS

Traditii de Boboteaza

Ce se face cu agheasma pe 6 ianuarie? Descoperă sfaturile cele mai bune pentru a cunoaște ce trebuie să faci cu agheasma.

În fiecare an, la 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește creştinarea lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății și are o semnificaţie aparte în religie, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea cuvântului Întrupat.

Această sărbătoare încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, iar cel mai important obicei legat de această zi este sfințirea apelor. Pe șase ianuarie, creștinii merg la biserică pentru a lua apă sfințită

de la preoții care sfințesc apa. Această apă este dusă apoi acasă, pentru a stropi gospodăria și casa, precum și animalele. În plus, restul apei se păstrează peste an pentru leac.

Bobotează 2022. Ce reguli trebuie să respecți?

Traditii de Boboteaza

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: 99 SMS-uri de SFÂNTUL Ioan 2022. Surprinde-ți părinţii, iubitul, bunicii, socrii, soţul, profesorii, șefii sau colegii cu un mesaj de 7 ianuarie 2022.

Această apă sfințită se bea numai 8 zile, pe stomacul gol, dimineața, apoi se ia în caz de boală.

Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.

Cum se ia agheasma mare

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

După 14 ianuarie, agheasma mare se ia numai cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși se aruncă în apele înghețate pentru a o scoate la mal. Se spune că cel care prinde crucea va avea noroc și va fi ferit de boală întregul an.

În ziua de 6 ianuarie, este complet interzis să faci anumite lucruri. De Bobotează, nu se spală, nu se muncește, pentru că cel care va încălca această tradiție va avea ghinion. În plus, nu se dă nimic cu împrumut și nu se face scandal, nu se coase și nici nu se calcă. Preoții recomandă ca cei care sunt certați cu cineva să încerce să caute să se împace. De asemenea, în această zi se dă și se pomană celor nevoiași.

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

„De aceea, Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti”, spun teologii de la Arhiepiscopia Tomisului.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cum scăpăm de depresia de Sărbători

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat