Uleiul de măsline deține nenumărate beneficii pentru organismul nostru. Insă știați care sunt acestea?
Aflați din rândurile următoare câte soiuri există de ulei de măsline, care sunt beneficiile sale, cum se selectează acesta, dar și cum se depozitează.
Uleiul de măsline
Deși puține persoane știu de unde provine uleiul de măsline, se pare că acesta este extras direct din fructele de măsline, iar în zilele noastre este din ce în ce mai utilizat în diverse moduri și modalități.
- Ulei de măsline virgin – acest soi este cel mai popular dintre toate și este de asemenea un ulei de gătit cu un conținut de acid scăzut
- Ulei de măsline extravirgin – acest soi este obținut prin presarea la rece a fructelor de măsline și este considerat a fi cel mai bun pentru organism
- Ulei de măsline pur – acest soi este o combinație de uleiuri de măsline rafinate și virgine, cu un conținut ridicat de acid, ceea ce înseamnă că nu este potrivit pentru gătit
- Ulei lampant – acest soi este utilizat doar ca și combustibil, ceea ce înseamnă că nu este potrivit pentru gătit
Citește și: Ulei de floarea soarelui sau uleiul de măsline. Care este mai bun?
Citește și: 4 beneficii uimitoare pentru sănătate ale uleiului de măsline de tescovină
Beneficiile uleiului de măsline pentru piele
Hidratează pielea
Un prim beneficiu oferit de uleiul de măsline pentru piele este legat de faptul că o hidratează foarte mult.
Dat fiind faptul că valoarea nutritivă a acestuia provine din conținutul ridicat de vitamina E, care ne ajută în protecția pielii de diferiți factori externi, printre care se află și razele soarelui dar și vântul, vom obține o protecție solară, iar în același timp tenul și pielea noastră se vor îmbunătăți, având o textură mult mai ușoară, datorită hidratării.In cazul în care vă doriți să utilizați chiar acasă uleiul de măsline pentru a vă hidrata pielea, tot ce trebuie să faceți este să aveți o lingură de ulei de măsline extravirgin, iar imediat după ce ați făcut
duș, pielea trebuie să fie puțin umedă și să masați uleiul, lăsându-l apoi să acționeze timp de aproximativ 15 minute, pentru ca ulterior să îl clătiți cu apă călduță.Îmbunătățește sănătatea pielii
Pe lângă hidratarea pielii, uleiul de măsline o ajută să fie și mult mai îmbunătățită, datorită ingredientelor sale naturale. Vom obține astfel o piele mult mai strălucitoare, rezultatele vor fi mult mai rapide, datorită faptului că acesta conține vitamina E, care intervine atunci când vine vorba despre îmbunătățirea sănătății pielii tratând astfel inflamația, acnee și afecțiunile grave, ajutând chiar
In cazul în care vă doriți să preparați în astfel de tratament chiar acasă, veți avea nevoie de 1/4 de cană de iaurt, 1/4 de cană de miere, și 2 lingurițe de ulei de măsline, iar tot ce trebuie să faceți este să amestecați foarte bine aceste ingrediente pentru a obține o textură mai groasă, pe care ulterior o veți aplica pe față, respectiv piele, o veți lăsa să acționeze timp de aproximativ 20 de minute, iar ulterior o veți clăti cu apă călduță, remediu care se poate utiliza o dată pe săptămână.
Ajută la îndepărtarea machiajului
În cazul în care vă doriți să nu mai folosiți atât de des apa micelară pentru a îndepărta machiajul, aflați că și uleiul de măsline vă poate ajuta în acest sens. Acesta reprezintă o alternativă la îndemână și mult mai ieftină, iar mai ales în momentul în care aveți o piele sensibilă se recomandă să utilizați astfel de remedii naturale.
In cazul în care vă doriți să preparați un astfel de demachiant chiar acasă, veți avea nevoie de 1/4 de cană de iaurt și 1/4 de cană de miere, dar și 2 lingurițe de ulei de măsline, iar imediat ce ați amestecat aceste ingrediente și ați obținut o cremă fină, tot ce trebuie să faceți este să înmuiați o dischetă demachiantă în acest amestec și să începeți să frecați pe față pentru a îndepărta machiajul.
Are proprietăți anti-îmbătrânire
Pe lângă toate beneficiile oferite de uleiul de măsline menționate până în acest moment, nu trebuie să uităm nici faptul că deține proprietăți anti-îmbătrânire. Este cunoscut deja faptul că în momentul în care îmbătrânim, odată cu trecerea timpului, pielea începe să se lase și să se dezvolte riduri, însă cu toate acestea puteți întârzia aceste semne cu uleiul de măsline, care ajută în special la hidratarea pielii.
Tot ce trebuie să faceți este să amestecați într-un bol 2 linguri de ulei de măsline, cu o lingură de zeamă de lămâie și un praf de sare de mare, și să vă masați fața cu câteva picături din acest amestec, pentru a face un exfoliant, în special pe zonele uscate și aspre.
Ca un exfoliant pentru buze
Exact cum uleiul de măsline poate să fie utilizat și ca un exfoliant pentru piele, acesta poate să fie utilizat și ca exfoliant pentru buze, pentru ca acestea să devină mult mai ferme și frumoase, uleiul de măsline ajută la netezirea buzelor crăpate, iar în combinație cu zahărul și lămâia acesta va acționa ca agent de exfoliere.
Tot ce trebuie să faceți este să amestecați puțin zahăr brun cu câteva picături de ulei de măsline și un strop de zeamă de lămâie, iar cu acest amestec veți freca buzele timp de 5 minute, înainte de a merge la culcare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Vindecă călcâiele crăpate
Chiar și în ceea ce privește călcâiele crăpate uleiul de măsline poate face miracole, și vă poate ajuta în exfolierea lor, iar tot ce trebuie să faceți este să utilizați apă fierbinte și zeamă de lămâie, pentru a ține picioarele timp de câteva minute în acest amestec, iar ulterior să le frecați cu ulei de măsline pentru un plus de netezime. Imediat apoi puteți chiar purta și șosete. în tot acest proces se va stimula regenerarea pielii iar picioarele vor fi mult mai fine.
Beneficiile uleiului de măsline pentru păr
Menține părul sănătos
Bineînțeles că uleiul de măsline deține beneficii și în ceea ce privește părul, iar mai exact acesta îl poate menține cât mai sănătos cu putință, bineînțeles în combinație și cu alte câteva ingrediente. Dat fiind faptul că uleiul de măsline este bogat în vitamina E și ajută la combaterea căderii părului, în momentul în care îl veți combina cu mierea care hidratează părul, dar deține și alți nutrienți printre care se află magneziu, zinc, sulf, calciu și vitamina B, care toate acestea ajută la creșterea părului, dar și în combinație cu un gălbenuș de ou bogat în proteine, tot acest amestec vă poate ajuta la creșterea rezistenței părului și la îmbunătățirea strălucirii sale, fără să mai aveți vârfuri despicate.
Pentru a prepara un astfel de tratament chiar acasă, veți avea nevoie de 1/2 de cană de ulei de măsline, 2 linguri de miere și un gălbenuș de ou, ingrediente pe care le veți amesteca împreună pentru a obține o pastă netedă, pe care o veți aplica pe păr și o veți lăsa să acționeze timp de 20 de minute, ulterior o clătiți cu apă călduță și aplicați balsam, ca în mod obișnuit.
Poate fi folosit ca tratament înainte de șampon
Cu toate acestea, în cazul în care vă doriți să utilizați ulei de măsline și înainte de a aplica șamponul, o puteți face și sub formă de tratament, astfel încât părul să poată absorbi uleiul de măsline, făcând un masaj cu acest ingredient chiar înainte de șamponare, pentru a vă asigura că părul va avea o strălucire aparte, dar va deveni și mai rezistent.
Tot ce veți avea nevoie pentru acest tratament este o cană mică de ulei de măsline, pe care o veți încălzi puțin la cuptorul cu microunde pentru ca ulterior să o aplicați pe păr, în special pe scalp și vârfuri, o lăsați apoi să acționeze 20 de minute și o clătiți cu apă călduță și continuați șamponarea ca în mod obișnuit.
Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline
Îmbunătățește sănătatea unghiilor
Pe lângă faptul că uleiul de măsline deține nenumărate beneficii atât pentru piele, cât și pentru păr, nu trebuie să uităm nici de beneficiile oferite sănătății noastre. Unul dintre acestea este legat și de îmbunătățirea sănătății unghiilor, în special a celor lipsite de viață și casante. Datorită faptului că uleiul de măsline deține vitamina E în compoziția sa, acesta poate îmbunătăți aspectul unghiilor, chiar și a celor afectate de diverse afecțiuni.
Pentru a putea face acest lucru veți avea nevoie de 3 linguri de ulei de măsline, în care veți înmuia o dischetă demachiantă pentru a tampona-o apoi pe unghii, lăsați ca acesta să acționeze 30 de minute, iar apoi clătiți mâinile cu apă normală.
Ajută la prevenirea diabetului
Uleiul de măsline poate ajuta și la prevenirea diabetului, ceea ce înseamnă că ar trebui să-l includeți mai des în dieta alimentară pe care o urmați, ajutând ca zahărul din sânge să fie ținut sub control. A fost dovedit în urma unor studii faptul că dietele care conțin ulei de măsline au ajutat la prevenirea diabetului, existând un risc mult mai scăzut de a ajunge în acest punct.
Previne Alzheimer
Pe lângă diabet, uleiul de măsline poate ajuta și în prevenirea bolii Alzheimer. In special atunci când vine vorba despre uleiul de măsline extravirgin, se pare că acesta este cel care poate îmbunătăți învățarea și memoria la animale, un studiu susținând faptul că există șanse mari ca acesta să funcționeze în acest sens și la oameni.
Întărește oasele
Bineînțeles că odată cu trecerea timpului și înaintarea în vârstă, apar probleme și în ceea ce privește oasele noastre, însă tot uleiul de măsline le poate întări și pe acestea. A fost dovedit faptul că persoanele care au apelat la o dietă mediteraneană, în care au consumat ulei de măsline, au avut oase mult mai puternice, dat fiind faptul că sângele lor conținea niveluri mult mai ridicate de osteocalcină.
Tratează depresia
Pe lângă toate aceste lucruri menționate până în acest moment, chiar și depresia poate să fie tratată prin intermediul uleiului de măsline. Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii oferite de uleiul de măsline, datorită faptului că poate crește nivelul de serotonină, care reprezintă substanța chimică a creierului, exact ca în cazul antidepresivelor.
Ajută la pierderea în greutate
In cazul în care vă doriți să pierdeți și în greutate, uleiul de măsline vă poate ajuta și în acest sens. Se pare că dacă veți opta pentru utilizarea sa atunci când preparați pastele preferate sau salatele pentru dieta voastră, acesta va da rezultate în pierderea în greutate.
Controlează colesterolul
Pe lângă diabet, uleiul de măsline poate aduce contribuții și în controlarea colesterolului, acesta scăzând nivelul de colesterol rău din organism, datorită nivelurilor minime de grăsimi saturate și polinesaturate pe care le deține. Cu ajutorul acestora, uleiul de măsline are capacitatea de a controla nivelul colesterolului din sânge, ajutând astfel la construirea colesterolului bun și HDL în organism.
Ameliorează constipația
In cazul în care aveți probleme și cu constipația, aflați că uleiul de măsline poate ameliora acest lucru, datorită beneficiilor sale în ceea ce privește tractul gastrointestinal și colonul, prin intermediul consistenței și texturii sale care ajută la stimularea sistemului digestiv, făcând astfel alimentele să se miște fără probleme prin colon. De aceea se și recomandă să luați ulei de măsline în mod regulat, pentru a preveni constipația. Acesta este bogat în grăsimi mononesaturate care ajută la creșterea mobilității și la accelerarea evacuării intestinului, prevenind astfel constipația. Nu trebuie uitat nici faptul că deține vitamina E, K, fier, acizi grași omega 3 și 6, dar și antioxidanți, toate acestea îmbunătățind sănătatea generală, dar inclusiv cea a tractului digestiv.
- Ulei de măsline crud- se recomandă să luați o lingură de ulei de măsline extravirgin de 2 ori pe zi, o lingură dimineața pe stomacul gol, iar a 2-a cu o oră înainte de culcare
- Ulei de măsline cu fructe- se recomandă să combinați uleiul de măsline cu un măr sau o portocală, pentru a lua o lingură de ulei dimineața, să consumați fructul, iar seara să luați cea de a 2-a lingură de ulei de măsline, cu un alt fruct
- Ulei de măsline cu suc de portocale- se recomandă să adăugați o linguriță de ulei de măsline într-un pahar de suc de portocale și să îl beți în fiecare dimineață pe stomacul gol
- Ulei de măsline cu suc de lămâie- se recomandă să amestecați o lingură de ulei de măsline și o linguriță de zeamă de lămâie, amestec consumat o dată pe zi
- Ulei de masline cu lapte- se recomandă să adăugați o lingură de ulei de măsline extravirgin la o cană de lapte cald, să amestecați și să îl consumați pe stomacul gol
Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi
Pietrele de rinichi se pot elimina și ele cu ajutorul uleiului de măsline, iar tot ce trebuie să faceți este să puneți într-o oală 2 L de apă și să o încălziți la foc mediu până ajunge la punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc și se adaugă 2 linguri de zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline extravirgin, amestecați bine și păstrați apa la frigider până se răcește complet, iar apoi o consumați treptat.
Ajută pentru a dilua ceara de urechi
In cazul în care întâmpinați probleme și în ceea ce privește ceara de urechi, uleiul de măsline vă poate ajuta să o diluați mai rapid, ajută la înmuierea cerumenului, fiind astfel mult mai ușor să eliminați ceara. Odată înmuiată, aceasta se va descompune în bucăți mai mici și se va deplasa către marginea exterioară a canalului de aer, fiind astfel mult mai sigur să o curățați cu un șervețel sau o cârpă moale.
Pentru a face acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să încălziți o cantitate mică de ulei de măsline puțin peste temperatura camerei, însă nu fierbinte, apoi să umpleți un picurător curat cu câteva picături de ulei, și să aplicați o picătură, astfel încât uleiul să alunece în canalul urechii, în timp ce vă asigurați că țineți capul înclinat în partea laterală, astfel încât urechile să fie îndreptate în sus. Ulterior trebuie să lăsați uleiul de măsline timp de aproximativ 10 minute, iar pentru a vă asigura că uleiul va pătrunde acolo unde trebuie, puteți deschide și închide ușor gura din când în când pentru a deplasa canalul urechii. In momentul în care uleiul a înmuiat ceara, trebuie să întoarceți capul astfel încât uleiul să se poată vărsa în exterior, și puteți clăti apoi folosind un picurător umplut cu apă caldă, pentru a vă asigura că uleiul este îndepărtat. In cele din urmă ștergeți excesul de ulei din partea exterioară cu o cârpă moale sau un șervețel.
Previne accidentele vasculare cerebrale
Uleiul de măsline poate ajuta atât în prevenirea diabetului, căci în prevenirea apariției accidentelor vasculare cerebral, în special atunci când vine vorba despre persoanele vârstnice. Studiile au arătat faptul că persoanele în vârstă care au adoptat un stil de viață mai sănătos în care au inclus uleiul de măsline au fost cu până la 40% mai puțin susceptibile la riscul apariției acestuia.
Îmbunătățește viața intimă
In ciuda faptului că nu multe persoane știau acest aspect, se pare că uleiul de măsline vă poate ajuta și să îmbunătățiți viața intimă, dat fiind faptul că prin intermediul unui masaj în care veți utiliza uleiul de măsline, acesta va ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui în toate părțile corpului.
Acționează ca ameliorarea durerii
Nu în ultimul rând, uleiul de măsline poate acționa și pentru ameliorarea durerii, indiferent că este vorba despre leziuni externe sau interne. Acesta devine un agent antiinflamator care poate vindeca orice durere, datorită conținutului său de polifenoli, care pun în aplicare aceste efecte, susținând stresul antioxidant și accelerează totodată procesul de vindecare a rănilor.
Cum se selectează și se stochează uleiul de măsline
- un prim lucru care trebuie făcut este să verifici dacă produsul chiar este ulei de măsline extravirgin, întorcând sticla, pentru a căuta termenul de extra virgin
- un al 2-lea lucru care trebuie făcut este să verificați de unde provine uleiul, iar în cazul în care acesta este degradat, veți regăsi pe eticheta din spatele sticlei, mai multe țări enumerate
- un al 3-lea lucru care trebuie făcut este să căutați data recoltării acestuia, iar dacă este făcut de aproximativ 2 ani, atunci înseamnă că a fost menținut în condiții optime, însă dacă nu există o dată de recoltare menționată, este mai bine să renunțați la produs
- un al 4-lea lucru care trebuie făcut este s îl mirosiți și să îl degustați, acest lucru fiind posibil abia după achiziționarea sa, însă cu toate acestea trebuie să vă asigurați, că acesta nu trebuie să aibă un miros neplăcut, iar dacă este cazul, trebuie returnat
- nu în ultimul rând, se recomandă să alegeți un ulei de măsline provenit din țara în care vă aflați, pentru că acesta deține un scor mai ridicat în ceea ce privește calitatea
Depozitarea uleiului de măsline
- se recomandă să alegeți un loc răcoros și întunecat, departe de căldură, aer și lumină
- se recomandă să păstrați uleiul de măsline într-o sticlă de sticlă închisă sau într-un recipient din oțel inoxidabil, cu un capac închis etanș
- se recomandă să păstrați sticla de ulei de măsline achiziționată, cu până la 2-3 ani
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.