Când decizi că este momentul să-ți cumperi un notebook, poți fi puțin derutat de varietatea ofertelor pe care le găsești. Din fericire, când vorbim de laptopuri, sunt câteva criterii de baza în funcție de care poți să iei o decizie corectă. Iată 3 întrebări pe care este bine să ți le pui atunci când vrei să achiziționezi un laptop nou.
1. Sistemul de operare- ce să aleg?
Există trei mari jucători atunci când vine vorba de sistemul de operare pe care rulează laptopul: macOS, Windows și Chrome OS.
Îndreaptă-ți atenția către laptopuri ce rulează pe Windows 10 dacă:
Preferi interfața Windows;
Folosești software care rulează doar pe Windows;
Îți dorești să ai o varietate mare de laptopuri din care să alegi.
Cumpără un MacBook dacă:
Ai la dispoziție un buget generos;
Folosești și alte produse Apple sau pur și simplu vrei să te familiarizezi cu ele;
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cauți un device longeviv și calitativ.
Cumpără un Chromebook dacă:
Ai un buget restrâns;
Iubești simplitatea;
Nu te deranjează să lucrezi pe aplicații web-based.
2. Cât de puternic trebuie să fie laptopul?
Pe scurt: Dacă ai nevoie de un laptop pentru task-uri ușoare precum luarea de notițe la școală sau cursuri, redactarea de documente, trimiterea de e-mailuri sau vizionarea de videoclipuri pe YouTube, alege un laptop cu un procesor Intel Pentium sau Intel Core i3 și cel puțin 4GB de memorie RAM.
Dacă plănuiești să folosești laptopul pentru pentru editare foto sau video sau dacă vei lucra cu numeroase programe simultan, îndreaptă-ți atenția spre un laptop cu un procesor Intel Core i5 sau i7, AMD Ryzen 5 sau 7 și cel puțin 8GB de memorie RAM. Dacă ești gamer, optează pentru un laptop creat special pentru gaming.Puterea laptopului contează foarte mult, în special dacă intenționezi să îl folosești pentru editare foto și video, gaming sau dacă ai nevoie să ții deschise numeroase programe și tab-uri simultan.
Când te vei uita la detaliile procesoarelor de laptop, vei vedea două specificații principale: viteză (măsurată în Gigahertz sau GHz și număr de nuclee) și memorie RAM.
Gândește-te la viteza procesorului ca la limita de viteză pe o autostrada și la numărul de nuclee ca la numărul de benzi al autostrăzii respective. În funcție de condițiile de trafic- care reprezintă task-urile efectuate pe laptop- o autostradă este mai ușor de parcurs cu cât are mai multe benzi și o limită de viteză mai mare. Așadar, cu cât viteza și numărul de nuclee sunt mai mari, cu atât procesorul este mai puternic, ceea ce înseamnă că laptopul va merge mai repede.
Acum gândește-te la memoria RAM ca la un birou și la unitatea hard disk ca la un dulap de depozitare al documentelor. Când ai nevoie de niște acte din dulap, durează puțin până le scoți de acolo, însă odată ce le așezi pe birou, le accesezi cu ușurință. Același lucru este valabil și pentru memoria RAM: odată ce ai deschis un fișier, el este transferat de pe hard disk către memoria RAM pentru a putea fi accesat aproape instantaneu.
Prin urmare, cu cât memoria RAM este mai mare, cu atât poți stoca pe ea mai multe fișiere pe care le poți accesa apoi foarte repede. Majoritatea laptopurilor de dimensiuni medii au cel puțin 4GB de memorie RAM, ceea ce este suficient dacă nu folosești laptopul pentru task-uri solicitante. Însă, este bine să alegi un laptop cu memorie RAM de cel puțin 8GB dacă lucrezi cu o mulțime de programe, documente și fișiere. Pentru gaming, există laptopuri speciale, cu specificații avansate, care au procesoare foarte puternice, capabile să facă față rulării jocurilor pentru o perioadă lungă de timp.
3. Cum aleg laptopul în funcție de mărimea și rezoluția ecranului?
Pe scurt: Cu excepția cazului în care ai un buget foarte redus, nu alege ceva sub Full-HD, indiferent de dimensiunea laptopului.
Ecranul unui laptop este, de obicei, de preferat să fie cât mai mare. Dacă îți dorești o baterie durabilă și un dispozitiv portabil, poți alege un laptop al cărui ecran are dimensiunea de de 11, 12 sau 13 inch; cele mai multe dintre acestea vor cântări între 1 kg și 1,5 kg. Un display mare de laptop are între 15 și 17 inch, greutatea crescând la aproximativ 2 kg până la 3 kg.
Cele mai multe modele de laptop au acum un ecran cu rezoluție Full-HD 1,920x1,080 pixeli, iar modelele cele mai avansate pot avea ecrane cu foarte mai mulți pixeli și o rezoluție de 4K Ultra HD. În general, cu cât este mai mare rezoluția, cu atât este mai clară imaginea.
Acestea sunt principalele întrebări pe care este bine să ți le pui atunci când vrei să cumperi un laptop. Află aici care este cel mai bun laptop recomandat de specialiști, în funcție de specificațiile care trebuie să îți satisfacă nevoile, de la procesor, placă video și memorie RAM și până la HDD, display și baterie.