Un sistem imunitar puternic este extrem de important pentru funcționarea corectă a organismului nostru.
Atunci când nivelul lui este scăzut, corpul nostru este deja în pericol, întrucât nu mai poate lupta cu factori externi cum ar fi bacterii și virusuri și ne putem îmbolnăvi mult mai ușor.
Când ai o imunitate scăzută, capacitatea mică de de autoapărare a organismului nu numai că atrage creșterea frecvenței infecțiilor virale și bacteriane, dar te poți confrunta cu o senzație accentuate de oboseală, de lipsă a concentrării și chiar a depresie.
Dacă ai simptomele de mai jos, ar trebui să verifici cum poți să îți crești imunitatea:
- Răceala, bronșite, pneumonii
- Infecții ale urechii sau ale sinusurilor
- Anemie
- Probleme digestive: lipsa poftei de mâncare, greață, diaree
- O stare generala de oboseală
- Insomnie
- Candidoză
- Infecțiile urinare frecvente
- Senzația de uscăciune la nivelul nasului
- Inflamația ganglionilor limfatici
În materialul de astăzi îți prezentăm 3 metode simple pentru a-ți crește imunitatea
1. Alimentație sănătoasă
O dietă echilibrată și sănătoasă te poate ajuta să ai un sistem imunitar crescut care te va ajuta să previi îmbolnăvirea. Ai grijă să bei minim 2 l de apă și să consume alimente bogate în vitaminele C, D și E, magneziu și zinc, vegetale crude, leguminoase, salate.
Iată ce trebui să consumi pentru a stimula imunitatea:
- proteine: ouă, carne de pui, semințe de dovleac
- citrice: lămâie, portocală, kiwi
- legume crude: broccoli, conopidă, pătrunjel
- iaurt, usturoi, ceai verde
2. Suplimente alimentare
Pentru a-ți crește imunitatea, poți să folosești și suplimente alimentare cu probiotice care sunt foarte eficiente și care se administrează extrem de ușor: zilnic înainte de culcare sau dimineața dizolvați o linguriță de pulbere în 125ml apă, așteptați 10 minute pentru activare, agitați din nou și beți.
Esențial pentru o bună funcționare a bacteriilor din sistemul digestiv este prezența a șase tulpini active principale de bacterii intestinale și anume lactobacili, bifidobacterii și enterococi diferiți.
Combinațiile valoroase de tulpini bacteriene aflate în suplimente cu probiotice sunt alcătuite din nutrienți și miliarde de asistenți activi care pot efectua sarcini diferite în intestin. Aceasta poate fi respingerea microorganismelor străine, producția de enzime, aminoacizi și vitamine, dar și activarea tuturor nutrienților importanți și curățarea.
Cea mai bună combinație de tulpini bacteriene pe care o poți găsi într-un astfel de supliment alimentar:
- Lactobacillus casei W56
- Bifidobacterium animalis W53
- Lactococcus lactis W58
- Enterococcus faecium W54
- Lactobacillus acidophilus W55
- Lactobacillus salivarius W5
Lactobacillus acidophilus formează substanțe care inhibă creșterea microorganismelor patogene. În 1959 a fost izolată o tulpina Lacidofilus care a avut un efect antibacterian împotriva bacteriilor gram-negative. În plus, unii lactobacili pot proteja împotriva peroxizilor. Majoritatea bacteriilor anaerobe nu au capacitatea de a forma enzime protectoare împotriva peroxidului de hidrogen.
Lactobacillus casei oferă protecție împotriva alergiilor intestinale. În studiile efectuate pe animale L. casei a îmbunătățit rezistența permeabilității peretelui intestinal la alergenii din laptele de vacă. De asemenea, s-a arătat că L. casei a redus în mod semnificativ tulburările de tranzit la copii.
Lactobacillus salivarius asigură scăderea rapidă a valorii pH-ului în mediul intestinal. Un efect sinergic deosebit a fost identificat între L. salivariusși L. casei. Studiul a arătat efectul puternic al combinației între cele doua tulpini de bacterii ca și adjuvant în infecția cu Salmonella typhimurium.
Enterococcus faecium s-a dovedit a fi deosebit de util pentru tratarea diareei infantile. De asemenea, studiile demonstrează și proprietățile antineoplazice și imunostimulatoare.
Lactococcus lactis prezintă mecanisme impresionante pentru inactivarea radicalilor liberi. Cu ajutorul enzimelor,cum ar fi superoxid dismutaza, glutation-peroxidaza, bacteria microaerofilica are un puternic mecanism de eliminare a radicalilor liberi. Lactococcus lactis își exercită proprietățile antioxidante și stimulează imunitatea organismului gazdă pentru un efect protector semnificativ. Mai mult, Lactobacillus lactis se caracterizează printr-un comportament ridicat de aderență pe mucoasa umană, mărind astfel rezistența la colonizare.
3. Odihnă
Pe lângă alimentația sănătoasă și administrarea de suplimente alimentare cu probiotice, un somn odihnitor este esențial pentru a-ți păstra o stare generală de bine și pentru ca sistemul tău imunitar să fie la un nivel crescut.