Aproape fiecare dintre noi are cateva zile libere de Paste. Cu toate acestea, nu vrem sa le petrecem pe toate in bucatarie pentru a gati mancarurile traditionale, ci vrem sa pregatim totul ultra-rapid.
Daca vrei sa te relaxezi in zilele de Paste fara sa te izolezi in bucatarie, trebuie sa faci cateva lucruri foarte simple:
1. Asigura-te ca esti prietena cu tehnologia culinara si ai la dispozitie tot ce ai nevoie
Un mixer reprezinta un aparat electrocasnic esential in orice bucatarie, deoarece iti usureaza incredibil de mult munca atunci cand vrei sa amesteci mai multe ingrediente, sa faci salata boeuf, sa prepari frisca sau sa bati albusul oualor.
Pentru a fi foarte rapida atunci cand gatesti, ai nevoie si de un set de cutite de toate dimensiunile, cu lama obisnuita sau cu lama zimtata, de un tocator din lemn si de o cana gradata, pentru a fi sigura ca nu gresesti cantitatile ingredientelor.
Linguritele de masurat, strecuratorile, telul si lingura de lemn sunt si ele foarte utile. In plus, ai nevoie de doua sau de trei tigai antiaderente, o oala de dimensiuni medii, o razatoare, un sucitor si o paleta pentru a intoarce alimentele in tigaie.
2. Pregateste bucataria inainte de Paste
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru a evita haosul in ziua de Paste, cand musafirii dau navala peste tine si cand ti-ai dori sa te relaxezi, pregateste bucataria pentru cele trei
zile de belsug.In primul rand, arunca toate alimentele expirate, dupa ce ai verificat ambalajele tuturor produselor pe care le ai in frigider sau in camara.
Daca tigaile tale sunt vechi, iar stratul antiaderent este zgariat, fa o mica investitie si cumpara altele noi. In acest fel te asiguri ca mancarea nu se prinde de fundul tigaii si ca incercarea ta de a gati ceva delicios nu se va transforma intr-un fiasco.
Curata, apoi, cuptorul cu microunde, dar si cuptorul aragazului din bucatarie. Nu in ultimul rand, curata cafetiera, blenderul si toate celelalte aparate electrocasnice pe care le-ai putea folosi.
Fa o lista cu toate ingredientele de care ai nevoie si cumpara-le cu cateva zile inaint de Paste. In primul rand, preturile alimentelor vor fi mai mici. In al doilea rand, daca vei pleca la cumparaturi chiar in ziua de Paste, aproape toate magazinele vor fi inchise (iar in ziua de dinaintea Pastelui, aglomeratia din magazine si supermarketuri este sufocanta).
3. Cum pregatesti rapid un adevarat festin culinar
Cu doua sau trei zile inainte de Paste, vopseste ouale rosii.
In ziua de Paste nu iti ramane decat sa pui friptura la cuptor si vinul la rece.
Aperitivele sunt pregatite deja, cozonacul asteapta sa fie taiat, iar pasca cu branza poate fi pregatita in maximum doua ore.Important este sa te bucuri de timpul liber pe care il ai la dispozitie. Nu uita ca, pe vremuri, multe dintre gospodine nu mergeau la serviciu, asa ca aveau tot timpul din lume sa se ocupe de masa de Paste incepand cu o saptamana inainte de Sarbatori. Tu, in schimb, trebuie sa te bucuri de timpul liber pe care il ai la dispozitie. Cu siguranta nu iti doresti sa te intorci la job obosita pentru ca ai muncit de Paste mai mult decat ai fi lucrat in orice alta zi din timpul saptamanii.
In plus, anul acesta, Pastele cade de 1 Mai, Ziua internationala a Muncii, cand nimeni nu munceste. Noi nu te sfatuim sa fii o exceptie.
Foto: Shutterstock