Preparatele din năut sunt sănătoase și au un gust extraordinar. Iată ce rețete delicioase puteți pregăti din acest ingredient.
Când spunem năut, ne gândim automat la deliciosul și cremosul humus. Nu este însă singurul preparat care se poate face din năut.
Rețete delicioase cu năut
Năutul are foarte multe proteine, acid folic, fibre, vitamine, fier, dar și fosfor. Nu este de mirare că a fost cultivat de oameni încă din cele mai vechi timpuri.
Chiar dacă principalul preparat care are la bază năutul este humusul, trebuie să știți că există și alte tipuri de mâncăruri care pot fi gătite cu această leguminoasă.
Mai ales acum, că suntem în Postul Paștelui, năutul este un aliment care nu trebuie să lipsească din dieta celor care vor să țină postul. Acesta înlocuiește cu succes carnea, datorită proteinelor pe care le conține.
Noi vă dezvăluim cele mai bune 3 rețete cu năut, pe care le puteți pregăti imediat și care sunt extrem de gustoase.
1. Chifteluțe de năut
Ingrediente:
- două conserve de năut fiert
- pătrunjel proaspăt tocat
- o ceapă
- un ou
- o jumătate de cană de făină
- rozmarin proaspăt
- sare
- piper
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cu ajutorul unui mixer, pisați foarte bine năutul fiert. Apoi adăugați în el pătrunjelul tocat mărunt, oul, ceapa tocată mărunt, făina și rozmarinul.
Potriviți de sare și de piper și începeți să formați chifteluțele. Acestea se prăjesc în baie de ulei, câteva minute pe fiecare parte. Apoi le scoateți pe șervețele absorbante, pentru a scăpa de excesul de ulei.
2. Tocăniță de năut și legume
Ingrediente:
- 240 g năut din conservă
- 3 morcovi
- 3 ardei grași
- 3 căței de usturoi
- o ceapă
- 400 g roșii decojite
- 200 ml apă
- sare
- piper
- boia afumată
- pătrunjel proaspăt
- două linguri ulei
Mod de preparare:
Curățați ceapa și o tocați cât mai mărunt. Spălați ardeii și scoateți-le semințele și cotoarele. După aceea, îi tăiați în cubulețe.
Usturoiul se toacă mărunt, iar morcovii îi tăiați rondele. Scurgeți năutul de lichidul din conservă, dar păstrați puțină zeamă, pentru că veți avea nevoie de ea la tocăniță.
Puneți uleiul într-o cratiță mai adâncă și după ce se încinge, căliți ceapa, pentru câteva minute.
Adăugați roșiile, năutul, apa și zeama din conservă și potriviți de sare, piper și boia. Tocănița se lasă să fiarbă, pentru aproximativ 20 de minute.
La final, presărați pătrunjelul tocat mărunt și puteți servi mâncarea fierbinte, cu pâine sau cu mămăligă.
Cum se face humusul
Așa cum v-am promis, avem pentru dumneavoastră 3 rețete de mâncăruri cu năut. Și bineînțeles că nu avea cum să lipsească rețeta de humus, pe care am lăsat-o special la final.
Ingrediente:
- o conservă de 400 g de năut fiert
- sucul de la jumătate de lămâie
- 3 linguri de tahini (pastă de susan)
- 2-3 căței de usturoi
- două linguri de ulei de măsline
- o jumătate de linguriță de chimion măcinat
- pătrunjel proaspăt tocat mărunt
- ardei gras roșu
- o linguriță de fulgi de chili
- sare
Mod de preparare:
Boabele de năut se pisează în blender sau cu un mixer. Trebuie să obțineți o pastă cât mai fină. Adăugați usturoiul pisat, sarea, chimionul, sucul de lămâie, dar și puțină apă.
Amestecați foarte bine aceste ingrediente. Apoi puneți și pasta de susan și mixați în continuare. Răsturnați humusul într-un vas mai încăpător, adăugați pătrunjelul tocat fin, ardeiul gras, tocat mărunt și fulgii de chili.
Amestecați din nou foarte bne. La final, puneți uleiul de măsline și încorporați.