Gorgonzola este o brânză cu mucegai specific italiană, foarte folosită în prepararea mâncărurilor. Noi v-am pregătit 3 rețete cu gorgonzola, extrem de delicioase și rapide.
Gorgonzola a fost fabricată prima dată în comuna italiană cu același nume și se prepară din lapte de vacă, cheag și sare. La acestea se adaugă, bineînțeles, și culturi de mucegai. Datorită acestora, gorgonzola are culoarea specifică albastră-verzuie, dar și mirosul și gustul inconfundabil.
Gorgonzola, un aliat de bază pentru rețete gustoase
Citeste si: Cum faci cel mai aspectuos platou cu brânzeturi sau “cheese board”. 5 idei de aranjare
Citeste si: 3 tipuri de sosuri pentru chiftele. Toate sunt extrem de aromate
Gorgonzola poate fi folosită în diferite mâncăruri. Se asortează foarte bine cu pastele, cu legumele, dar și cu preparatele din carne. Mai jos veți găsi 3 rețete rapide cu gorgonzola, pe care le puteți pregăti atunci când nu aveți foarte mult timp la dispoziție.
De asemenea, cu aceste mâncăruri vă veți putea surprinde într-un mod foarte plăcut invitații.
Piept de pui cu sos de gorgonzola
Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de doar câteva ingrediente. Masa va fi servită în aproximativ 20 de minute.
Ingrediente:
- 4 bucăți potrivite de piept de pui
- 400 ml de smântână pentru gătit
- 250 gr. de gorgonzola
- 200 gr. de parmezan
- 3-4 căței de usturoi pisați
- sare
- piper măcinat
Tăiați bucățile de piept de pui în fâșii mai micuțe. După aceea, puneți-le într-o tigaie cu ulei și lăsați-le să se rumenească puțin. Adăugați usturoiul pisat și mai lăsați pe foc 2-3 minute. Apoi adăugați smântâna pentru gătit și lăsați să fiarbă 5-6 minute.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Între timp, radeți gorgonzola și parmezanul și puneți-le în tigaie.
Amestecați bine. Puneți sare și piper, după gust, și lăsați pe foc până este gata puiul.Paste cu gorgonzola
Așa cum am scris mai sus, gorgonzola se potrivește de minune și cu pastele. Dacă nu aveți poftă de carne, puteți încerca această rețetă, care se prepară și mai repede și reprezintă o cină ideală.
Ingrediente:
- 300 g penne
- 150 g gorgonzola
- 200 ml smântână dulce
- puțin unt
- 30 ml ulei de măsline
- sare
- piper
În primul rând trebuie să fierbeți pastele. Puneți pe foc o oală cu apă și cu un praf de sare.
Pentru această rețetă, pastele trebuie fierte al dente, adică să fie puțin mai tari. Până se fierb pastele, puneți într-o tigaie uleiul și topiți untul în acesta. De-abia după ce untul este topit în totalitate, adăugați gorgonzola tăiată în bucățele, nu rasă.
Când gorgonzola se va topi, adăugați smântâna și lăsați pe foc până se îngroașă compoziția și devine omogenă.După ce pastele s-au fiert, le scurgeți bine și le adăugați peste sosul de gorgonzola. Amestecați foarte bine, până când pastele se vor contopi perfect cu sosul. Puneți sare și piper, după gust, și la final presărați parmezan ras.
Tartă cu spanac și gorgonzola, o rețetă sofisticată
Ultima rețetă, dar nu cea din urmă, este o tartă cu spanac și gorgonzola. Arată atât de bine, de îți vine să o mănânci din priviri. Am lăsat-o la final, pentru că, într-adevăr, durează mai mult pregătirea ei, dar vă garantăm că amestecul dintre spanac și gorgonzola vă va încânta simțurile.
Iată de ce ingrediente aveți nevoie:
Pentru aluat:
- 150 ml lapte
- jumătate de plic de drojdie uscată sau 10 g de drojdie proaspătă
- o lingură de ulei
- 200 g făină
- sare
Pentru umplutură:
- 200 g spanac proaspăt sau congelat
- un fir de ceapă verde
- o lingură de ulei
- 150 g gorgonzola
- 100 g brânză proaspătă grasă sau smântână
- 50 g cașcaval ras
- un ou
- o linguriță de griș
- sare
- piper
- busuioc
- dafin
- cimbru
Pentru crustă:
- două ouă
- 50 gr cașcaval ras
- o linguriță făină
- sare
Prima dată trebuie să faceți aluatul de tartă. Pentru asta, puneți într-un vas făina cu drojdia și cu un pic de sare. În mijlocul vasului faceți o gaură și turnați laptele călduț și uleiul. Amestecați ușor până la omogenizarea compoziției.
După aceea, apucați-vă să frământați aluatul, dar aveți girjă să nu fie foarte tare. Lăsați-l la dospit pentru o jumătate de oră. Până crește aluatul, puteți să pregătiți umplutura de spanac și gorgonzola. Mai întâi, opăriți spanacul în apă cu puțină sare. Nu-l lăsați să fiarbă prea mult. Este suficient să se înmoaie.
După aceea, spanacul trebuie sucrs și tocat mărunt. Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei. Puneți apoi spanacul și mai căliți pentru câteva minute. Tăiați gorgonzola în bucățele și puneți-o peste spanac. Amestecați ușor și aveți răbdare până se topește toată brânza.
După aceea puneți și brânza proaspătă sau smântâna, dar și oul bătut. La final, adăugați și cașcavalul ras și grișul și amestecați bine. Potriviți de sare și piper, puneți și restul condimentelor și omogenizați.
Luați aluatul și întindeți o foaie din el. Tapetați o formă de tartă cu hârtie de copt și așezați aluatul în formă. Deasupra turnați compoziția de spanac și gorgonzola. Înainte să o băgați la cuptor, bateți oulăle cu puțină sare, puneți și cașcavalul, dar și făina și amestecați bine. Turnați peste tartă, nivelați și băgați-o la cuptor pentru o jumătate de oră.