Checurile pot fi de multe feluri: cu cacao, cu fructe proaspete, cu fructe uscate sau cu glazură. Iată cele mai delicioase 3 tipuri de chec, pe care le poți prepara imediat.
Printre deserturile cele mai rapide se numără, bineînțeles, și checurile. Puteți folosi orice fel de ingrediente vă doriți, iar rezultatul final va fi de fiecare dată pe placul tuturor.
Checurile cu cacao sau cu fructe, delicioase și ușor de făcut
Nu există gospodină care să nu știe să prepare un banal chec. Sunt foarte multe rețete pentru acest desert, iar dacă respectați câteva trucuri, nu aveți cum să dați greș.
În funcție de preferințele dumneavoastră sau ale celor dragi, puteți prepara checuri simple, cu cacao, cu tot felul de fructe, proaspete, din compot, congelate sau chiar uscate sau puteți face și checuri mai sofisticate, cu glazuri.
Noi am selectat 3 din cele mai bune tipuri de chec, care se fac foarte repede și sunt extrem de gustoase.
Chec cu vișine și cacao Ingrediente:
- 5 ouă
- 125 g zahăr
- 100 g făină
- 60 g unt (trebuie să aibă cel puțin 80% grăsime)
- un praf de sare
- un plic de zahăr vanilat
- 60 g cacao
- 600 g vișine fără sâmburi sau cireșe, căpșuni, zmeură, afine
Mod de preparare:
Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le bateți spumă cu un praf de sare. După aceea, adăugați zahărul și mixați în continuare, până veți obține o compoziție ca de bezea, care să nu cadă, dacă întoarceți castronul invers.
La checuri nu se pune praf de copt! Acestea vor ieși pufoase și vor crește, datorită albușurilor bătute foarte bine.
Adăugați apoi gălbenușurile, unul câte unul, și mixați în continuare.
Puneți și zahărul vanilat, dar și untul, topit și răcit, și mai mixați până se încorporează toate ingredientele. La final, adăugați treptat făina și cacaoa și amestecați cu o spatulă.
Nu vă grăbiți și nu amestecați cu viteză, ca să nu iasă tot aerul din spuma de albușuri. Puneți în compoziție o parte dintre vișinele foarte bine scurse și amestecați iar.
Turnați compoziția într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt, și deasupra așezați și restul vișinelor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
După ce se coace, scoateți checul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar de bucătărie.
Puteți folosi alte fructe, dacă nu aveți vișine sau dacă nu vă plac. De asemenea, puteți face checul doar cu cacao, fără fructe.
Chec cu fructe
Ingrediente:
- 5 ouă
- 200 g zahăr
- 250 g făină
- 100 g unt topit (să aibă cel puțin 80% grăsime)
- un praf de sare
- coajă rasă de lămâie
- un plic de zahăr vanilat
- 700 g vișine, cireșe, căpșuni, afine, zmeură
Mod de preparare:
Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți spumă albușurile, cu un praf de sare. Apoi adăugați zahărul și zahărul vanilat și mixați în continuare. Trebuie să obțineți o spumă tare și lucioasă, așa cum procedați în cazul bezelelor.
Puneți gălbenușurile, unul câte unul, și mixați. Adăugați și untul, topit și răcit, și amestecați tot cu mixerul. Apoi puneți și făina, dar și coaja rasă de lămâie și amestecați cu o spatulă, cu mișcări ușoare.
Turnați în compoziție o parte din fructe, care trebuie să fie bine scurse, amestecați și apoi răsturnați totul într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt.
Deasupra puneți restul fructelor și băgați tava în cuptorul preîncălzit. Lăsați checul să se coacă timp de 40 de minute.
Apoi îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răceasca pe un grilaj.
Checul glazurat, o minunăție de desert
Am lăsat la final ultimul din cele 3 tipuri de chec pe care vi le recomandăm astăzi. Motivul este simplu. Acesta este un chec festiv, care poate fi preparat la ocazii speciale.
Are multă glazură de ciocolată, portocale proaspete și confiate, dar și nucă.
Ingrediente:
- 6 ouă
- 350 g făină
- 300 g zahăr
- 150 g unt (trebuie să aibă cel puțin 80% grăsime)
- coajă rasă de portocală
- o portocală
- un praf de sare
- un plic de zahăr vanilat
- 100 g miez de nucă
Ingrediente pentru glazura:
- 200 g ciocolată neagră
- miez de nucă
- coji confiate de portocală
Mod de preparare:
Spălați foarte bine portocala și dați coaja prin răzătoarea cea mai fină. Apoi puneți fructul în blender, ca să obțineți un piure. Miezul de nucă se prăjește în tigaie și se taie în bucăți măricele.
Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, cu un praf de sare, și de-abia după aceea se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr. Mixați până obțineți o spumă ca de bezea, care să nu cadă, dacă întoarceți castronul invers.
Separat, mixați gălbenușurile cu cealalată jumătate din cantitatea de zahăr, cu zahărul vanilat, cu untul topit și răcit, coaja rasă de portocală și piureul de portocală. Apoi adăugați făina și amestecați ușor cu o spatulă.
Puneți spuma de albușuri peste crema de gălbenușuri și amestecați cu mișcări ușoare. Apoi adăugați și nucile și amestecați iar.
Turnați compoziția într-o tavă mare de chec sau într-o formă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt, și băgați-o în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 40 de minute.
După ce este gata, checul se răstoarnă pe un grilaj de bucătărie și se lasă la răcit. Între timp, pregătiți glazura de ciocolată. Topiți ciocolata la abur și lăsați-o puțin să se răcească. Apoi turnați-o peste chec și nivelați cu o spatulă. Ornați checul cu coji de portocală confiate și cu bucățele de nuci.