Salatele cu ton sunt hrănitoare, se prepară repede și pot înlocui cu succes masa de prânz sau cina. Noi vă prezentăm 3 rețete simple și gustoase de salată cu ton.
Carnea de ton aduce multe beneficii organismului și în plus, are un gust delicios. Acest tip de pește merge de minune în salate, combinat cu multe legume, dar și cu ouă fierte.
Cele mai simple rețete de salată cu ton
Vreți să gătiți un prânz sau o cină delicioase, sănătoase și care să fie gata în mai puțin de o jumătate de oră? Avem soluția! Optați pentru salatele cu ton.
Tonul se potrivește cu aproape toate legumele, dar și cu ouă sau cu paste. Iată cele mai simple 3 rețete de salată cu ton, perfecte pentru perioada de după sărbători.
1. Salată de ton cu cartofi
Ingrediente:
- un kg de cartofi
- 200 g măsline
- 4 ouă fierte tari
- o ceapă
- o conservă de ton
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
Mod de preparare:
Fierbeți cartofii cu tot cu coajă, apoi îi curățați și îi tăiați în cuburi. Ceapa nu trebuie tăiată prea mărunt. După ce au fiert, ouăle se taie în felii. Într-un bol, amestecați cartofii, ceapa și ouăle cu tonul din conservă. Puneți zeamă de lămâie, sare și piper, după gust și amestecați.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
2. Salată de ton cu ou
Ingrediente:
- o salată verde
- două cepe
- un castravete
- 3 roșii
- două ouă
- o conservă de ton
- pătrunjel proaspăt
- un cățel de usturoi
- suc de lămâie
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
Spălați bine toate legumele, apoi tăiați-le, în funcție de imaginația fiecăruia. Puneți-le într-un bol și amestecați-le cu tonul și cu ouăle fierte tari. Separat, faceți un sos din usturoi, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel și turnați-l peste legumemele amestecate cu ton și cu ouă.
3. Salată de paste cu ton
Ingrediente:
- 250 g paste
- 150 g măsline
- un ardei gras
- 200 g ton din conservă
- două linguri ulei de măsline
- 4 ouă fierte
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
- busuioc sau oregano
Mod de preparare:
Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Puneți pastele fierte într-un castron mai mare, turnați peste ele uleiul cu lămâie și verdeață uscată și amestecați. Apoi adăugați măslinele, ardeiul gras, pe care înainte îl tăiați cubulețe, ouăle fierte, tăiate felii sau rondele și tonul.
La final, adăugați sare și piper, după gust.
Beneficiile tonului
Tonul este un pește răpitor, a cărui temperatură corporală este cu un grad mai mare decât temperatura apei în care înoată. Spre deosebire de alte tipuri de pește, tonul este foarte bogat în seleniu.
Studiile au demonstrat că odată ajuns în organism, seleniul din ton poate proteja corpul uman de influența nocivă a mercurului. Tonul conține și complexul de vitamine B, dar și vitamina D. În plus, are proteine, fosfor, potasiu, magneziu și bineînțeles, grăsimile sănătoase Omega-3 și Omega-6.
Consumul de ton vă ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și poate regla tensiunea arterială. De asemenea, persoanele care vor să slăbească pot mânca fără probleme ton, pentru că acesta are foarte puține calorii.
Acest tip de pește funcționează ca un bun antiinflamator și antioxidant pentru organismul uman. Dacă vă cumpărați ton proaspăt, cel mai bine este să îl țineți în gheață și să îl preparați cât puteți de repede. În cazul în care optați pentru tonul la conservă, alegeți varianta în suc propriu, pentru că este mult mai sănătoasă.