O alimentație echilibrată și plină de nutrienți esențiali este cheia pentru menținerea sănătății și pentru prevenirea multor boli.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu reușim să includem toate ingredientele necesare în felurile de mâncare preparate pentru a ne asigura aportul optim de vitamine. Așadar, printre factorii importanți în construirea unui stil de viață sănătos se numără și suplimentele care acoperă diversele carențe din organism. Acestea sunt substanțe organice necesare pentru a menține diverse funcții ale corpului nostru. Una dintre funcțiile vitale este cea a sistemului cardiovascular. Astfel, pentru a te bucura de o inimă sănătoasă, trebuie să incluzi în alimentație următoarele:
Coenzima Q10
Coenzima Q10 este o substanță similară vitaminelor, care se găsește în celulele corpului uman. Rolul său este de a produce energia necesară la nivel celular și de a proteja inima. Aceasta se găsește în carne, pește și nuci. Totuși, cantitatea disponibilă în astfel de surse alimentare nu este suficientă pentru a crește semnificativ nivelurile din organism. Din fericire, coenzima Q10 poate fi produsă și în laborator, cu aceleași efecte benefice. Este important ca aceasta să aibă o puritate ridicată pentru a asigura o absorbție cat mai mare în organism. Coenzima O10 are abilitatea de a stimula circulația sangvină și estompează efectele secundare ale statinelor (substanțe utilizate pentru scăderea colesterolului din organism). De asemenea, este indicată în cazul hipertensiunii arteriale, fiind un adevărat aliat pentru sănătatea inimii tale. În plus, are și alte avantaje pentru starea de bine: combate oboseala cronică, restabilește nivelurile optime de energie și reduce durerile de cap. Pentru a consuma Coenzima Q10 în mod corect, trebuie să ai în vedere aceste sfaturi utile.
Vitamina E
Această vitamină este un antioxidant puternic, care protejează vasele de sânge, reducând riscul de boli de inimă prin reducerea inflamației. Vitamina E previne acumularea grăsimilor în artere, scade colesterolul rău și ajută la creșterea nivelului de colesterol bun. Dacă această vitamină nu este prezentă în organism, crește riscul de inflamație și de acumulare a radicalilor liberi. Potrivit Mayo Clinic, radicalii liberi ar putea fi responsabili de bolile de inimă, cancer și nu numai. Tocoferolul (Vitamina E) este adesea inclus în produse care cuprind un mix de vitamine și minerale, așadar, integrarea acestuia în dietă este la îndemâna oricui.
Vitamina C
Un alt aliat important pentru susținerea sistemului cardiovascular este acidul ascorbic, cunoscut sub numele de vitamina C. Această vitamină este foarte cunoscută pentru beneficiile sale pentru imunitate, însă puțină lume știe că are rolul de a proteja inima împotriva stresului oxidativ. Face parte din seria antioxidanților esențiali pentru inimă și, în combinație cu alți antioxidanți precum quercitina, susține funcționarea normală a vaselor de sânge.
Pentru un efect sinergic, aceste vitamine pot fi consumate împreună cu oligoelemente esențiale, precum magneziu, potasiu și calciu. De asemenea, nu uitați de acizii grași Omega-3, care nu pot fi produși de organism, dar care se regăsesc în uleiul de somon. Cu toate acestea, este important să consultați întotdeauna și medicul, pentru a alege cele mai indicate produse (precum și dozele acestora).