Bineînțeles că indiferent de vârstă, ne dorim ca pielea noastră să rămână strălucitoare și sănătoasă. Însă știați care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumați pentru a face acest lucru?
Aflați în rândurile următoare și care sunt cele 30 de alimente pe care ar trebui să le includeți în alimentația de zi cu zi, pentru a avea o piele mult mai strălucitoare.
Avocado
Este cunoscut deja faptul că avocado se află în dietele nenumărate ori persoane, fiind un aliment foarte sănătos, iar în plus, acesta este și bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, și deține în compoziția sa și vitamina C, E și K, esențiale pentru sănătatea pielii, care toate puse cap la cap, ajută și la hidratarea,
Citește și: 8 greșeli pe care să nu le faci în timpul unei diete
Citește și: 9 semne ale organismului tău care îți arată că îi lipsește vitamina E
Fructe de padure
Pe lângă avocado, cu siguranță ar trebui să introduceți în alimentația de zi cu zi și fructele de pădure.
Pește gras
Bineînțeles că nu trebuie să uităm nici de somon și macrou, mai exact orice pește gras, care este bogat în acizi grași Omega-3, esențial pentru menținerea elasticității și hidratării pielii, iar în plus, dețin și proprietăți antiinflamatorii, benefice pentru reducerea roșeții și a umflăturilor.
Legume verzi cu frunze
De asemenea, pe această listă se află și legumele verzi cu frunze, precum spanacul și varza kale, pline de vitamina A, C și K, antioxidanți, care ajută la îmbunătățirea texturii pielii și la
reducerea ridurilor și liniilor fine.Roșii
Deseori, roșiile sunt incluse mult mai des în alimentația noastră, însă puține sunt persoanele care știu că acestea sunt bogate în licopen, care este un antioxidant care intervine pentru protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de razele ultraviolete, iar în plus acestea conțin și vitamina A și C, ajutăm la luminozitatea pielii și la promovarea unui aspect mai tânăr.
Nuci și semințe
Zi de zi putem include nucile și diversele semințe, printre care se află și cele de chia sau migdalele, în alimentația noastră, acestea fiind bogate în acizi grași esențiali și vitamina E și B3, aducând beneficii pentru hidratarea pielii, iar de asemenea reducând roșeața și umflarea.
Cartofi dulci
Deși nu ii consumăm atât de des, cartofii dulci reprezintă o sursă foarte bună de betacaroten, care trebuie transformata în vitamina A, odată ajuns în organismul nostru, care ne ajută la menținerea pielii moi și suple.
Morcovi
Morcovii sunt cunoscuți pentru beneficiile lor aduse sănătății ochilor, însă de asemenea, aceștia dețin beneficii și în ceea ce privește pielea. Odată cu un consum mai des de morcov, piele noastră va deveni și mai strălucitoare datorită conținutului lor ridicat de nutrienți, fiind în același timp și o sursă bogată de betacaroten, esențială
pentru sănătatea pielii. Întâlnit și vitamina C în morcovi, care ne ajută la reducerea ridurilor, protecția pielii împotriva razelor ultraviolete, dar și la luminozitatea acesteia.Ardei gras
Deseori introdus în mâncarea gătită, ardeiul gras este extrem de benefic pentru promovarea pielii strălucitoare, datorită conținutului ridicat de vitamine, printre care se află și vitamina C și E, care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi nocivi, promovând astfel la sistemul mai tânăr și luminos al pielii. În același timp, datorită conținutului ridicat de apă regăsit în ardeiul gras, acesta ajută și la hidratarea pielii, dar și la menținerea sa revigorată și revitalizată.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Papaya
Papaya ar trebui și ea să fie introdusă mult mai des în alimentația noastră, având cantități mari de vitamina C, ajutând de asemenea la luminarea pielii și la reducerea ridurilor, însă în plus, acest fruct deține și o enzimă numită papaină, care ajută la exfolierea pielii și la îndepărtarea celulelor moarte ale acesteia, lăsând-o mult mai revigorată. Odată consumat, fructul va ajuta și la hidratarea pielii din interior, având un conținut ridicat de apă, la final arătând mult mai tânără.
Kiwi
Atunci când vine vorba despre kiwi, acesta deține cantități mari de vitamina C, ajutând de asemenea la luminarea pielii și la îmbunătățirea texturii acesteia, iar în plus, regăsim și o sursă bogată de vitamina E, care ajută pielea să fie protejată împotriva razelor ultraviolete, pentru un aspect mult mai radiant al pielii.
Portocale
Fresh-ul de portocale și nu numai, ne va îmbunătăți dimineața și ziua. În plus, dat fiind faptul că portocalele sunt surse excelente pentru promovarea piele strălucitoare, datorită faptului că dețin în compoziția lor un conținut ridicat de vitamina C, care ajută în cele din urmă la îmbunătățirea luminozității pielii și la reducerea ridurilor cauzate de ultraviolete, acestea dețin și un conținut ridicat de apă care ajută bineînțeles la hidratarea pielii.
Lămâie
Lămâile sunt și ele ușor de introdus în alimentația noastră, iar în plus ne putem bucura de beneficiile aduse de acestea pielii noastre, precum îmbunătățirea luminozității acesteia și protejarea de razele ultraviolete, iar în plus dețin și un acid citric bogat, care ne ajută la exfolierea pielii, dar și la îndepărtarea celulelor moarte ale acesteia.
Grapefruit
Pe lângă portocale și lămâi, nu trebuie să uităm nici de grapefruit, acesta având un nivel ridicat de vitamina C, care ne poate ajuta și la creșterea producției de colagen, în plus, dar și la protecția pielii împotriva daunelor solare, având totodată și proprietăți antibacteriene care ne ajută la menținerea pielii curate și la un aspect mult mai sănătos.
Pepene verde
În special vara, ar trebui să consumăm din ce în ce mai mult pepene verde, acesta fiind bogat în antioxidanți și vitamine, precum A și C, care ne ajută la protecția pielii de radicalii liberi nocivi, dar în același timp și la hidratarea pielii, având un nivel ridicat de apă în compoziția lui.
Ulei de măsline
Pe lângă toate legumele și fructele menționate până în acest moment, nu trebuie să uităm nici de uleiul de măsline, care este încărcat de antioxidanți, vitamina E și acizi grași mononesaturați, care ne ajută în cele din urmă la hrănirea și hidratarea pielii. În comparație cu fructele și legumele, uleiul de măsline se poate aplica chiar și local, pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii și pentru a o proteja de deteriorare, iar în același timp dat fiind faptul că deține și proprietăți antiinflamatoare, acesta poate ajuta și la calmarea pielii.
Ulei de cocos
Nu trebuie uitat nici uleiul de cocos, acesta fiind de asemenea bogat în acizi grași sănătoși și antioxidanți care ajută de asemenea la hidratarea și protejarea pielii împotriva deteriorării, iar pe lângă toate acestea, ulei de cocos deține și proprietăți antibacteriene care ajută la menținerea pielii curate și sănătoase, și în general la o stare de bine a pielii. La fel ca uleiul de măsline, și uleiul de cocos poate să fie folosit, ca un demachiant natural, în același timp și pentru calmarea pielii uscate și iritate.
Ciocolata neagră
Nu trebuie să uităm nici de ciocolata neagră, care ne ajută organismul să primească o doză bogată de antioxidanți, printre care se află și flavonoide și polifenoli, care ne ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi nocivi, iar în plus, ciocolata neagră deține și magneziu, care ajută la îmbunătățirea hidratării și elasticității pielii, pentru un rezultat mult mai luminos și tânăr. Pe lângă acest aspect, cu un consum moderat de ciocolată neagră, aceasta ne poate ajuta la îmbunătățirea circulației.
Ceai verde
Ceaiul verde este cunoscut și el pentru beneficiile oferite organismului, fiind bogat în antioxidanți, precum catechinele, aceea fiind cele care ne ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi nocivi, iar în același timp și la îmbunătățirea strălucirii pielii. În plus, ceaiul verde ajută și la calmarea pielii iritate și poate reduce substanțial roșeața, iar cu un consum regulat, ne putem îmbunătăți și circulația.
Turmeric
Turmericul este un antiinflamator natural, care ne poate ajuta la calmarea pielii iritate și reducerea roșeții, iar de asemenea este și bogată în antioxidanți, precum curcuma, cea care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi nocivi. S-a demonstrat de asemenea faptul că turmericul este cel care ajută la uniformizarea nuanței pielii, luminează tenul și promovează întotdeauna un aspect mai sănătos și tânăr. Acesta se poate utiliza și local, pentru a obține un ten strălucitor.
Ghimbir
Ghimbirul deține și el proprietăți antiinflamatorii, care ne ajută tot la reducerea roșeții și umflăturile pielii, iar în plus regăsim și antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și promovează sănătatea pielii. Ghimbirul se poate consuma sub formă de ceai sau se poate aplica de asemenea local, o pastă de ghimbir, pentru un ten mai strălucitor.
Ouă
De acest aliment nu trebuie să ne facem griji că nu este inclus în alimentația noastră, există nenumărate persoane care consumă tot mai des și zilnic ouă, acestea fiind o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale, esențiale pentru sănătatea pielii noastre. Vitamina A și D ne ajută la hidratarea și îmbunătățirea texturii pielii, iar vitamina B ne ajută la promovarea refacerii celulare și la o strălucire aparte. Indiferent de faptul că ouăle sunt consumate în mâncare sau veți aplica măști de albuș de ou, toate aceste variante pot duce la un ten mult mai luminos.
Iaurt
Iaurtul este și el benefic pentru pielea noastră, având o sursă bogată de probiotice care ne ajută la echilibrarea bacteriilor din piele, având un aspect mult mai clar, iar în plus, iaurtul deține și acid lactic, care acționează ca un exfoliant pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Este bogat în vitamine și minerale care ajută la hrănirea și hidratarea pielii pentru un aspect strălucitor sănătos, iar la fel ca în cazul celor menționate anterior, iaurtul se poate consuma sau se poate aplica direct ca o mască de față, pentru un ten strălucitor.
Alimente bogate în probiotice
Pe lângă iaurt, pe care l-a menționat anterior, alimentele bogate în probiotice și sunt și kefirul, dar și legumele fermentate, pentru că, acestea conțin bacterii benefice care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii, probiotice care ajută la echilibrarea bacteriilor naturale de pe piele, reducând astfel riscul de erupții și promovând în același timp un ten mult mai clar. Aceste alimente susțin și sistemul imunitar, ajutându ne într-un final să avem o piele mult mai sănătoasă și radiantă.
Orez brun
Orezul brun trebuie să fie și el adăugat în alimentația noastră mai des, fiind o sursă bogată de vitamina B, benefică pentru refacerea celulară și sănătatea pielii, în general, dar conține și antioxidanți și acizi grași esențiali, ajută la reducerea inflamației și îmbunătățesc textura pielii. Se regăsesc și nutrienți în orezul brun, care ne ajută la menținerea unui aspect mult mai sănătos al pielii, iar dat fiind faptul că există și apă de orez, aceasta se poate folosi ca toner sau pur și simplu pentru a vă spăla pe față, pentru o hidratare și luminozitate mult mai aprofundată a pielii.
Linte
În ciuda faptului că nu consumăm atât de des linte, aceasta este o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, fibre și vitamine, dar și minerale esențiale, importante pentru sănătatea pielii, iar pe lângă toate acestea, lintea deține și vitamina A și C, antioxidanți care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi. Lintea ne oferă și zinc, care în cele din urmă ne ajută la reglarea producției de ulei și prevenirea erupțiilor pielii.
Fasole
Fasolea este și ea o sursă perfectă de proteine pe bază de plante, la fel ca lintea, fibre, vitamine și minerale esențiale, importante pentru sănătatea pielii, iar în plus fasolea ne ajută și la reglarea digestiei, îmbunătățind totodată sănătatea generală a pielii.
Carne de vită
Nu trebuie să uităm să menționăm de pe această listă și carnea, motiv pentru care prima menționată este cea de vită, fiind o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, vitamine și minerale, importante pentru sănătatea pielii, și nu trebuie să uităm nici de vitaminele A, B12, dar și de minerale precum zinc și seleniu, esențiale pentru un ten sănătos. O sursă bogată de grăsimi sănătoase, precum acizi grași Omega-3, ne ajută la reducerea inflamației și îmbunătățirea hidratării pielii.
Carne de curcan
Deși este consumată mai rar, carnea de curcan este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, iar la fel ca cea de vită, deține și vitamine și minerale importante pentru sănătatea pielii, dar în plus, și vitamina B3, B6 și B12, dar și seleniu și zinc care ne ajută la un ten mult mai sănătos. Nu trebuie să uităm faptul că, curcanul este o sursă bună de triptofan, care este un aminoacid care promovează un somn mai bun.
Usturoi
În cele din urmă, regăsim pe această listă și usturoiul, fiind un antiinflamator natural cu antioxidanți care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, dar deține de asemenea și proprietăți antibacteriene, aspect cunoscut deja în general, care ne ajută la prevenirea erupțiilor și promovează în același timp un ten mult mai clar. În acest aliment se regăsesc și vitamine și minerale, precum și vitamina B6 și C, și seleniu.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.