Soia este unul dintre alimentele sănătoase, care poate înlocui fără probleme carnea, mai ales în timpul postului. V-am pregătit o listă cu 4 feluri de mâncare, pe care le puteți pregăti cu soia. Aceste preparate sunt gustoase și ușor de gătit.
Soia este extrem de bogată în vitamine și minerale: conține din abundență potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, vitamina E, vitamina B6, dar și albumină. În plus, conține 39% proteine și 17% ulei. Nu degeaba a fost numită și ”carnea vegetală”.
Soia, alimentul sănătos pentru zilele de post
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui carnea
Citeste si: CITEŞTE: 7 idei de garnituri ușoare și gustoase pentru șnițele
Dacă vreți să mâncați mai puțină carne sau vreți să o scoateți de tot din meniul dumneavoastră, cea mai bună variantă este să o înlocuiți cu soia. Este un aliment care poate fi preparat în mai multe feluri și cu siguranță nu aveți cum să vă plictisiți.
Noi am selectat pentru dumneavoastră 4 rețete pe bază de soia, pe care le puteți pregăti în aproximativ o jumătate de oră, din doar câteva ingrediente.
Paste cu soia și legume
Ingrediente:
- 200 gr de paste
- 100 gr de soia cuburi
- 150 gr de amestec mexican de legume congelate
- o jumătate de conservă de roșii
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
Mai întâi, trebuie să fierbeți pastele, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În același timp, puneți la fiert și legumele. De asemenea, bucățile de soia se fierb într-o oală cu apă și cu un praf de sare. După ce s-a fiert, soia se prăjește în puțin ulei. Când este gata, adăugați legumele peste soia și căliți-le câteva minute.
Apoi, puneți și conserva de roșii și amestecați bine.
Potriviți de sare și piper și mai lăsați pe foc încă 10 minute. După aceea, adăugați totul peste paste, omogenizați și gata, mâncarea poate fi servită.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Frigărui din soia și ciuperci
Ingrediente:
- 100 gr cuburi de soia
- 100 gr ardei gras
- 200 gr roşii
- 300 gr ciuperci
- 4 căţei de usturoi
- tarhon
- 30 ml ulei
- sare
- piper
- boia dulce
O altă modalitate de a prepara soia o reprezintă și frigăruile. Mai întâi, fierbeți soia în apă cu sare. Când este gata, aveți grijă să o scurgeți foarte bine de apă și lăsați-o la răcit.
Între timp, amestecați usturoiul cu celelalte condimente, dar și cu uleiul. Spălați și curățați ciupercile, roșiile și ardeii și tăiați-le pe toate în bucăți potrivite.
După aceea, apucați-vă să pregătiți frigăruile.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți mânca ovăzul
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierb crenvurștii
Șnițele și chiftele din soia, alternativa sănătoasă a variantelor clasice
Dacă v-ați hotărât să optați pentru mâncărurile cu soia, dar nu ați vrea să renunțați la micile plăceri vinovate, cum ar fi clasicul șnițel sau chiar chiftelele, nu aveți de ce să vă îngrijorați. Le puteți pregăti din soia și avantajul este că mâncărurile vor fi și mai sănătoase.
Șnițele din soia
Ingrediente:
- 1 pachet felii soia
- 200 gr.făină
- 150 ml.apă
- 300 gr.pesmet
- ulei (în cazul în care vreți să prăjiți șnițelele)
Fierbeți soia în apă cu sare, apoi scurgeți bine feliile și apoi lăsați-le să se răcească. Între timp, pregătiți compoziția pentru șnițele. Puneți într-un castron apă și adăugați făina, puțin câte puțin, în timp ce amestecați bine. Potriviți cu sare, după gust. Feliile de soia trebuie date prin acest amestec și apoi prin pesmet. După aceea, puneți șnițelele la prăjit în ulei încins.
Dacă vreți să mâncați mai sănătos, șnițelele pot fi pregătite și la cuptor, într-o tavă în care ați pus hârtie de copt.
Chifteluțe din soia
Ingrediente:
- 800 gr soia felii
- 2 cartofi
- un morcov
- o ceapă
- două felii pâine
- duă ouă
- pătrunjel
- sare
- piper
- pesmet
- 4 căței de usturoi
- 3 linguri făină
- ulei (în cazul în care vreți să prăjiți șnițelele)
Bineînțeles că înainte de a vă apuca de făcut chifteluțele, trebuie să fierbeți soia în apă cu sare. Când va fi gata, soia trebuie scursă foarte bine și lăsată să se răcească. După aceea, feliile de soia se dau prin mașina de tocat. La fel veți proceda și cu morcovul, cartofii și ceapa. Peste acestea se adaugă pâinea înmuiată în apă călduță. Aveți grijă să stoarceți foarte bine feliile de pâine înainte de a le pune în compoziție.
Adăugați sare, piper și usturoi pisat, după gust. După aceea, puneți și pesmetul și ouăle și amestecați foarte bine compoziția de chiftele. Faceți chifteluțe cu mâna umedă, treceți-le prin făină și apoi puneți-le la prăjit în ulei încins. La fel ca și în cazul șnițelelor, puteți pregăti chiftelele la cuptor.