Află din rândurile de mai jos câteva rețete perfecte pentru perioada postului!
În perioada postului Paștelui și nu numai, multe persoane se confruntă cu tranziția către o dietă bazată pe alimente integrale de origine vegetală. Află din rândurile următoare cum să gătești fără ulei, și ce beneficii spectaculoase are acest lucru!
De ce să gătești fără ulei
Este bine de știut de la bun început că gătitul cu ulei este un lucru nesănătos, cu toate că adaugă un plus de savoare și oferă textură felurilor de mâncare.
Potrivit mdpi.com, uleiurile vegetale conțin acizi grași omega-6, care cauzează accelerarea creșterii celulelor canceroase, creșterea inflamației și formarea cheagurilor de sânge.
Gătitul fără ulei oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate, de la reducerea aportului de calorii la întărirea inimii.
De asemenea, dacă doriți să pierdeți în greutate, trebuie să reduceți aportul de ulei.
Însă, nu trebuie să înlocuiți uleiul cu alți înlocuitori cu conținut ridicat de calorii ci, spre exemplu, puteți înlocui uleiul cu mere nesărate.Rețete de post fără ulei
Pilaf de post fără ulei
Ingrediente:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- 250g orez
- 1 ardei roșu
- 1 felie rădăcină de țelină
- pătrunjel
- sare
- piper
- 3 cepe mici
- 2 morcovi
- 2 roșii
Mod de preparare:
- Primul pas este să curățați și să tocați cu grijă toate legumele.
- Al doilea pas este să puneți într-o cratiță legumele mărunțite. În loc să le încingeți în ulei, le puteți înăbuși în apă.
- Al treilea pas este să adăugați orezul peste câteva minute, după ce legumele se înmoaie.
- Al patrulea pas este să turnați apă de două ori cantitatea de apă față de cât orez aveți în cratiță.
- Al cincilea pas este să lăsați orezul să se fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Dacă mai aveți nevoie de apă, mai puteți adăuga câte puțin.
- Al șaselea pas este să dați roșiile pe răzătoare pentru a îndepărta coaja. Ele se pun în cratiță după de orezul este fiert și este condimentat cu sare și piper după preferințe.
- Al șaptelea pas este să lăsați totul se fiarbă câteva minute, pentru ca roșiile să își lase aroma.
Salată de vinete fără ulei
Ingrediente:
- 650 g vinete coapte
- 2 ouă mici
- 140 g iaurt grecesc 10%
- 6 g muștar clasic
- 100 g ceapă- o bucată
Mod de preparare:
- Primul pas este să amestecați împreună cu ouăle fierte cu tot cu albuș, iaurtul și muștarul clasic.
- Al doilea pas este să adăugați mirodenii, mai precis sare și piper după preferințe.
- Al treilea pas este să amestecați maioneza obținută cu vinetele coapte și tocate.
- Al patrulea pas este să adăugați ceapa la final.
Borș de hribi cu cartofi
Ingrediente:
- Hribi congelați sau uscați
- Morcov
- Cartofi
- Rădăcină de țelină
- Pătrunjel
- Borș acru
- Pătrunjel
- Leuștean
Mod de preparare:
Citește și: Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE- stirilekanald.ro
- Primul las este să tocați mărunt ceapa și morcovul, iar rădăcina de țelină să o dați pe răzătoare.
- Al doilea pas este să puneți totul la fiert împreuna cu hribii tăiați fideluțe sau cubulețe.
- Al treilea pas este să puneți cartofii tăiați cuburi și mirodeniile.
- Al patrulea pas este, după ce toate sunt fierte, să puneți borșul acru după gust. Mai apoi, încingeți puțin bulion înăbușit cu apă și puneți-l în ciorbă.
- Al cincile pas este să adăugați la final pătrunjel, leuștean.
Supă cremă de legume cu crutoane
Ingrediente:
- Cartofi
- Morcov
- Rădăcină de pătrunjel
- Rădăcină de țelină
- Varză verde
- Conopidă
- Ceapă
Mod de preparare:
- Primul pas este să curățați zarzavaturile și să le puneți la fiert în apă cu sare.
- Al doilea pas este să le scurgeți bine după s-au fiert și să le băgați la mixer.
- Al treilea pas este să adăugați în legumele pasate zeama în care au fiert, verdeața tocată mărunt și sare cu piper. Ulterior, acestea se servesc cu crutoane.
Cum faci mâncare gustoasă fără ulei
Orice persoană poate obține feluri de mâncare sănătoase și extrem de delicioase fără să folosească ulei. Acesta poate fi înlocuit cu condimente și ierburi aromatice pentru un gust de excepție. De asemenea, în loc ca legumele să fie călite în ulei, puteți avea în vedere călirea legumelor în apă sau supă, pentru a adăuga umiditate și a carameliza aromele.
De asemenea, dacă gătești la cuptor, poți să folosești folie de copt în loc de ulei pentru a preveni lipirea alimentelor de tavă. În cazul gătitului pe aragaz, poți utiliza tigăi antiaderente de înaltă calitate pentru a reduce necesitatea de ulei.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.