5 afecțiuni care pot favoriza inflamarea ganglionilor inghinali

5 afecțiuni care pot favoriza inflamarea ganglionilor inghinali

Ganglionii limfatici sunt glande cu o dimensiune redusă, deosebit de importante pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Principalul lor scop este de a filtra substanțele necunoscute, inclusiv bacteriile și virusurile din lichidul limfatic în care sunt eliminate toate reziduurile de la nivelul celulelor și țesuturilor. De regulă, acești ganglioni au dimensiunile unui bob de mazăre, dar în momentul în care identifică substanțe problematice în lichidul limfatic se inflamează considerabil, putând atinge mărimile unei mingi de tenis. [1]

Aceste glande care utilizează un tip special de celule albe pentru funcția lor de filtrare se găsesc în diverse zone ale corpului, inclusiv în cea inghinală, caz în care sunt denumiți ganglioni inghinali. În continuare, poți descoperi care sunt cele 5 afecțiuni comune care pot favoriza inflamarea acestui tip de ganglioni. Este important să raportezi un astfel de simptom medicului cât mai repede. 

Celulita infecțioasă  

O cauză comună a ganglionilor limfatici inflamați este celulita infecțioasă. Această boală afectează cel mai adesea partea inferioară a piciorului și produce simptome precum înroșire și umflare la nivelul pielii, febră, oboseală și sensibilitate la atingere.

Poate conduce la o infecție severă a pielii fiindcă afectează straturile profunde ale acesteia. Din acest motiv, este important să contactezi medicul și să urmezi un tratament corespunzător cât mai curând. [1, 2]

Cel mai adesea, celulita infecțioasă este favorizată de leziuni la nivelul pielii precum tăieturile, înțepăturile/mușcăturile de insecte sau plăgile chirurgicale în curs de vindecare. Această boală poate fi favorizată și de obezitate și afecțiuni precum diabetul sau limfedemul- umflarea mâinilor și picioarelor ca urmare a unei circulației limfatice deficitare. [3]

Bolile cu transmitere sexuală 

Inflamarea ganglionilor inghinali poate fi favorizată și de prezenta unei boli cu transmitere sexuală. Exemple de astfel de probleme de sănătate sunt gonoreea, sifilisul, herpesul genital și HIV sau Virusul Imunodeficienței Umane. Poți contracta o astfel de infecție dacă ai relații intime neprotejate cu o persoană infectată. 

Simptomele variază de la persoană la persoană și pot include:

Durere, umflături sau mâncărimi în zonele genitale 

Secreții neobișnuite la nivelul vaginului sau penisului 

Sângerări intermenstruale sau metroragie 

Vezicule, veruci (negi) sau leziuni la nivelul organelor genitale

Febră, cefalee (dureri de cap) sau stări de oboseală. 

Există și cazuri în care simptomele lipsesc, motiv pentru care este recomandată testarea regulată. [1, 2]

Infecțiile tractului urinar

Ganglionii inghinali își pot mări dimensiunile și ca urmare a prezenței unei infecții urinare. Aceste infecții sunt comune și pot afecta orice parte componentă a tractului urinar, inclusiv vezica urinară. Cel mai adesea, vei constata simptome precum:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

O nevoie frecventă de a urina

Dureri la urinare

Senzație de arsură în timpul urinării

Un volum redus de urină.

Dacă nu sunt tratate la timp, aceste infecții pot deveni severe și pot afecta rinichii. De aceea, este important să contactezi medicul în cel mai scurt timp. [1, 2]

Tinea Pedia sau piciorul atletului 

Piciorul atletului este o infecție de natură fungică și afectează, după cum indică și numele, picioarele, în special zonele dintre degete. Cel mai adesea, te poți infecta cu o astfel de ciupercă dacă mergi desculț în zone publice umede precum piscinele și vestiarele. 

În acest caz, umflarea ganglionilor inghinali se poate produce ca răspuns la eforturile corpului de a elimina infecția. Cel mai comune simptome sunt:

Mâncărimile și senzațiile de arsură între degete

Umflarea picioarelor sau a degetelor de la picioare 

Pielea crăpată sau apariția de vezicule

Descuamarea pielii de la nivelul picioarelor. [2]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Anumite tipuri de cancer

În cazuri mai rare, inflamarea ganglionilor inghinali poate fi favorizată de anumite tipuri de cancer care afectează zonele din apropriere. Sunt posibile următoarele tipuri:

Cancerul testicular

Cancerul ovarian

Cancerul uterin

Cancerul de piele- atunci când afectează partea inferioară a corpului. 

Aceste forme de cancer conduc adesea la puține simptome în fazele incipiente. De aceea, dacă observi că ganglionii inghinali sunt inflamați fără a constata o cauză aparentă, este important să optezi pentru un consult medical de specialitate. [2]

Inflamarea ganglionilor inghinali este un simptom care necesită atenție medicală pentru că există o diversitate de afecțiuni care pot fi responsabile. Astfel, vei elimina îngrijorările în cel mai scurt timp.

Bibliografie:

Santos-Longhurst, Adrienne. “Swollen Lymph Nodes in the Groin: What Does It Mean?” Healthline, Healthline Media, 10 Aug. 2022, www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes-in-groin. Accesat la 18 Nov. 2022.

Berry, Jennifer. “What Causes Swollen Lymph Nodes in the Groin?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 2 Apr. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/swollen-lymph-nodes-in-groin. Accesat la 18 Nov. 2022.

Watson, Kathryn. “Cellulitis: Everything You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 4 Feb. 2022, www.healthline.com/health/cellulitis#risk-factors. Accesat la 18 Nov. 2022.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină