În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 5 august 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 5 august 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna iulie.
Calendar ortodox 5 august 2022 - Sfântul Ioan Iacob Hozevitul
Citeste si: Calendar ortodox 31 iulie 2022. "Sfinte Evdochim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi"
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut pe data de 23 iulie 1913, în județul Botoșani.
Acesta a făcut parte din viața monahală a starețului Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei, iar apoi al doilea patriarh al României. Imediat după ce a terminat stagiul său militar, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamț, urmând ca odată cu trecerea timpului să predea și literatura română.
Data de 8 aprilie 1936, a reprezentat data în care Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, a fost convertit în minahism de către noul stareț de la acea vreme, arhimandritul Valerie Moglan, primind astfel, un nou nume, mai exact cel de Ioan. Apoi la scurtă vreme, tot în anul 1936, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a primit aprobarea mitropolitului Nicodim și a plecat, alături de alți doi călugări, spre Țara Sfântă.
După doi ani, acesta ajunge la Mănăstirea "Sfântul Sava”, acolo unde trăiește timp de opt ani.În anul 1947, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a fost hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și egumen la Schitul românesc cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul“, pe care l-a condus până în anul 1952. Apoi în luna noiembrie a acestui an, intră în obștea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul. Cu toate acestea, alege să se retragă într-o peșteră, numită Chilia Sfânta Ana, loc în care și-a petrecut ultimii ani din viața sa.
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veșnice pe data 5 august 1960, la vârsta de doar 47 de ani, fiind înmormântat de egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera în care a trăit în ultimii săi ani de viață, acolo unde a rămas timp de 20 de ani. Cu toate acestea, osemintele Sale au fost duse în gropnița de obște, la începutul lunii august 1980 și a fost dezgropat, la distanță de două decenii, moment în care s-a descoperit faptul că trupul său nu putrezise deloc și a rămas intact.
" Ne așteptam să găsim numai sfinte oseminte și nu bună mireasmă. Când am luat scândura, am văzut că părintele Ioan dormea, cu trupul neatins de stricăciune, așa cum l-am pus. Parcă l-am fi pus în mormânt de câteva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea… erau neatinse.", a pomenit Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.
Rugăciune către Sfântul Ioan Iacob Hozevitul - 5 august 2022
Citeste si: Calendar ortodox 30 iulie 2022. Care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi
Calendar creştin ortodox 5 august 2022- sărbătoare cu cruce neagră
„O, Preacuvioase Părinte Ioane, care cu darul lui Dumnezeu din fragedă copilărie ai mers pe calea cea sfântă a desăvârşirii şi pentru care Preabunul şi Preaînduratul Dumnezeu a binevoit să te proslăvească pe pământ şi în cer, te rugăm, auzi-ne pe noi, nevrednicii şi păcătoşii, care îndrăznim să venim cu toată evlavia şi umilinţa către tine, ca să te rogi Preabunului Dumnezeu, ca şi nouă să ne ajute cu mila şi cu îndurările Sale şi, prin rugăciunile tale, să mergem pe calea cea sfântă a poruncilor Lui şi din toată inima să ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre. Fie ca, prin mila şi îndurarea lui Dumnezeu şi prin sfintele tale rugăciuni, să avem şi noi milă şi îndurare în ceasul morţii noastre şi în ziua Judecăţii de apoi. Amin.”
Calendar ortodox 2022 august
Citeste si: Calendar ortodox 3 august 2022. Ce sărbătoare este miercuri?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
1 L Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei (Dezlegare la ulei şi vin)
2 M Aducerea moaştelor Sf. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare (Post)
3 M Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic ( Post)
4 J Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil; Aducerea moaştelor Sf. Cuv. Mc. Evdochia (Post)
5 V Înainteprăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Ier. Fabian, episcopul Romei (Post)
6 S (†) Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia) (Dezlegare la peşte)
7 D †) Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Irina împarateasa (Dezlegare la ulei şi vin)
8 L Sf. Emilian Mărt. Ep. Cizicului; Sf. Miron, Ep. Cretei (Post)
9 M † Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărt. pentru icoana lui Hristos; Sf. Mc. Antonin (Post)
10 M Sf. Mc. Arhid. Lavrentie; Sf. Sfințit Mc. Sixt, Ep. Romei; Sf. Mc. Ipolit ( Post)
11 J †) Sf. Nifon, Patr. Constantinopolului; Sf. M. Mc. Evplu, arhid. (Post)
12 V Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil şi Capiton; Sf. Cuv. Palamon (Post)
13 S Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei (Odovania Praznicului Schimbării la Față a Domnului) (Dezlegare la ulei şi vin)
14 D Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia (Prohodul Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei şi vin)
15 L (†) Adormirea Maicii Domnului
16 M Sf. Mahramă a Domnului; †) Sf. Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec
17 M Sf. Sfințit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs ( Post)
18 J Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien şi Leon
19 V Sf. Mc. Andrei Stratilat; Sf. Cuv. Timotei, Agapie şi Tecla (Post)
20 S Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor şi Teoharie
21 D Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa; Sf. Mc. Donat diac., Romul pr., Silvan diac. şi Venust
22 L Sf. Mc. Agatonic, Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin şi Severian
23 M Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum (Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului)
24 M Sf. Sfințitț Mc. Eutihie şi Cosma Etolul; Sf. Mc. Tation ( Post)
25 J Aducerea moaştelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit
26 V Sf. Mc. Adrian şi Natalia, soția sa; Sf. Mc. Atic (Post)
27 S Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei
28 D Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia; Sf. Mc. Diomid; Sf. Ana Proorocița, fiica lui Fanuel
29 L †) Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Teodora (Dezlegare la ulei şi vin)
30 M †) Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sf. Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului; Sf. Ier. Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, Patr. Constantinopolului
31 M Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului; Sf. Mc. Andrei, Iraclie, Faust şi Mina (Post)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.