Stilul de viață este unul dintre cei mai importanți factori care influențează apariția unor boli. Un stil de viață sănătos favorizează buna funcționare a organismului și scade riscul apariției afecțiunilor, chiar și la persoanele predispuse genetic. În schimb, un stil de viață nesănătos constituie un factor de risc pentru multe afecțiuni. Dacă ar fi să definim stilul de viață, l-am numi un ansamblu de obiceiuri zilnice sau acțiuni de rutină, de care depinde starea de sănătate pe termen lung.
Stilul de viață nesănătos este caracterizat de: lipsa de mișcare, dieta dezechilibrată și săracă în nutrienți, consumul abuziv de alcool sau substanțe interzise, fumatul, odihna insuficientă, consum irațional de medicamente, stresul excesiv, complianța scăzută la actul medical. Află care sunt afecțiunile la care te expui prin adoptarea acestor obiceiuri.
Obezitate
Obezitatea este o boală a cărei frecvență este în continuă creștere, inclusiv în rândul copiilor.
Obezitatea apare în urma unui aport excesiv de calorii în comparație cu necesarul. Fiecare persoană are nevoie, zilnic, de un anumit număr de calorii, în funcție de vârstă și înălțime.
Atunci când valoarea acestuia este depășită semnificativ, caloriile suplimentare se depun. Activitatea fizică ajută la consumarea acestor calorii, însă, o viață sedentară favorizează creșterea în greutate. Obezitatea are asociate, la rândul său, anumite complicații, precum bolile cardiovasculare, scăderea toleranței la glucoză și diabetul de tip 2, afecțiunile articulare, afecțiunile respiratorii și este un factor de risc pentru multe alte afecțiuni, inclusiv cancer.Boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente afecțiuni și reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.
Stilul de viață nesănătos duce, cel mai des, la hipertensiune și la ateroscleroză. Hipertensiunea reprezintă valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg și are asociate alte riscuri. Ateroscleroza reprezintă depunerea progresivă a grăsimilor pe vasele de sânge, sub formă de plăci de aterom, care obturează canalul arterial. Trecerea sângelui este îngreunată și, prin urmare, zonele irigate de vasul de sânge respectiv sunt afectate.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cel mai adesea sunt afectate arterele inimii, declanșarea fapt ce are drept consecință infarctul miocardic acut. Însă, pot fi afectate și arterele care irigă creierul, fapt ce cauzează accidentul vascular cerebral. De asemenea, pot fi afectate artere care alimentează cu sânge organele interne sau membrele. Afectarea unui organ intern duce la pierderea funcției organului respectiv, iar cea a membrelor poate produce gangrenă (moartea țesutului), cu necesitatea amputației.
Diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă la persoanele obeze și apare atunci când nu se mai produce destulă insulină la nivelul pancreasului și receptorii de pe celule nu mai recunosc insulina. Rolul insulinei este de a scădea glicemia (nivelul glucozei din sânge), însă, în acest caz, nu și-l mai poate îndeplini. De aceea, glucoza introdusă în corp prin alimentație crește nivelul glicemiei care nu mai poate fi scăzut.
Diabetul de tip 2 se tratează cu ajutorul medicamentelor și dietei, însă este o boală cronică.
Depresie
Depresia poate apărea atât din cauza aspectului fizic, cât și din cauza nivelului ridicat de stres. De asemenea, depresia poate fi consecința sedentarismului. Sedentarismul crește nivelul de stres și este asociat cu un timp excesiv petrecut în fața ecranelor. Lipsa de mișcare și de socializare afectează interacțiunile cu ceilalți, abilitățile de comunicare și cele fizice. Toate acestea duc la scăderea stimei de sine și la dezvoltarea unor sentimente negative. Depresia este o tulburare care trebuie luată în serios și trebuie tratată medical.
Malnutriție
Stilul de viață nesănătos, cauzat de o dietă dezechilibrată, produce malnutriție prin dezvoltarea unor deficite nutriționale. Acestea sunt asociate cu o serie de tulburări, fiindcă toate vitaminele și mineralele exercită câte un rol important. Anemiile prin deficit de fier, de B12 sau acid folic sunt numai câteva dintre afecțiunile generate de malnutriție. Nu doar alimentația nesănătoasă duce la malnutriție, ci și consumul abuziv de alcool. Acesta favorizează deficitul de vitamina B1, B12 și A.
Malnutriția este asociată, în general, cu un deficit de greutate, însă este posibil ca și obezii să fie malnutriți, tot din cauza unei alimentații dezechilibrate.
La copii, alimentația deficitară duce la malnutriție protein-calorică și la probleme grave pe termen lung, cum ar fi rahitismul (o boală oaselor).
Așadar, pentru o viață sănătoasă, mănâncă echilibrat, fă mișcare zilnic, evită fumatul și alcoolul, hidratează-te, odihnește-te și mergi, anual, la medic pentru investigații de rutină!