Perioada in care esti insarcinata este una dintre cele mai speciale si importante din viata ta. Iar daca esti la prima sarcina, probabil ca te vor cuprinde deopotriva emotii, indoieli si numeroase semne de intrebare: de la cum se va desfasura intregul parcurs al celor 9 luni, la cum trebuie sa iti protejezi mica minune care se dezvolta in tine si pana la momentul de maxima intensitate, nasterea propiu-zisa.
Chiar daca fiecare organism are modul sau in care raspunde la diversi factori, iata cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont in aceasta etapa. Odata insusite aceste lucruri eviti riscurile la care esti supusa atat tu, cat si copilasul tau.
Mergi cu regularitate la medic
Este cunoscut si extrem de vizibil faptul ca vei trece printr-o serie de schimbari atat la nivel fizic, dar si psihologic.
In plus, tot atunci poti lamuri anumite aspecte care nu iti sunt foarte clare sau care te deranjeaza.
Tine cont de indicatiile si procedurile pe care trebuie sa le urmezi
Este foarte important sa insusesti toate recomandarile primite din partea specialistului. In eventualitatea in care ai peste 35 de ani, te-ai confruntat cu un avort sau in familie exista cazuri cu malformatii congenitale, cel mai probabil medicul iti va recomanda efectuarea unui test amniocenteza.
Informeaza-te ce presupune acesta si asigura-te ca stii toate detaliile legate despre efectele, riscurile sau complicatiile sale. In plus, este bine sa mai retii si ca investigatia nu este obligatorie, dar iti poate da informatii esentiale despre sanatatea fatului tau.
Stai departe de tot ce are efecte negative asupra corpului, respectiv bebelusului tau
Indiferent ca este vorba despre stil de viata sau alimentatie, este indicat sa ai grija inca din prima zi in care ai aflat ca esti insarcinata. Acestea sunt doar doua puncte care pot afecta evolutia corecta a sarcinii. Mai mult decat atat, nu uita ca odihna si relaxarea sunt factori care au efecte pozitive asupra copilului; iar daca simti ca ai luat prea mult in greutate, te confrunti cu stari generale de rau, secretii vaginale urat mirositoare sau urinari dificile, adreseaza-te medicului si comunica deschis.
Organizeaza-ti activitatile in care esti implicata in functie de starea de sanatate
Daca in primele luni de sarcina iti este mai usor cu multe activitati cotidiene, odata cu inaintarea in sarcina lucrurile vor fi din ce in ce mai grele. De la picioare umflate, stari de oboseala frecvente si pana la dureri de cap, toate sunt stari prin care este foarte probabil sa treci. Nu te panica, nimic nu este permanent, dar organizeaza-te si nu te epuiza excesiv.
Fa miscare atat cat organismul iti permite si nu forta nota.
Ai grija de corpul, mintea si sufletul tau
Invata sa te relaxezi eficient. Acorda-ti mai multa atentie in aceasta perioada (vei tanji dupa ea mai apoi), plimba-te, citeste, mediteaza si transforma-te intr-o viitoare mamica zen. Vei avea nevoie!