5 Lucruri impresionate despre diamante. Flăcările lumânărilor conțin particule de diamant

5 Lucruri impresionate despre diamante. Flăcările lumânărilor conțin particule de diamant
5 Lucruri impresionate despre diamante. Flăcările lumânărilor conțin particule de diamant

Diamantele sunt unul cele mai miraculoase lucruri de pe pământ. Ele vor rămâne cele mai apreciate pietre prețioase din toate timpurile, datorită aspectului și strălucirii sale.

Pe lângă faptul ca este cea mai valoroasă piatra prețioasă din lume, diamantul reprezinta cel mai dur element natural cunoscut de om, fiind singura piatră compusă dintr-un singur element chimic, anume carbon pur, fiind singura piatră care nu poate fi zgâriată sau șlefuită de un alt material. Iată câteva curiozități despre diamante!

Diamant
Diamant[Sursa foto: unsplash.com]

Lucruri impresionante despre diamante

Un lucru foarte impresionant atunci când vine vorba de diamante este vârsta acestora.

Toate diamantele s-au creat chiar și cu 3,5 miliarde de ani in urmă. Diamantele naturale au vârste cuprinse între 1 miliard și 3,5 miliarde de ani. Cele mai multe s-au format la adâncimi cuprinse între 150 și 250 de kilometri în Pământ manta, deși câțiva au venit de la o adâncime de până la 800 de kilometri.

Oamenii de știință au descoperit in anul 2004 o planeta in apropierea Caii Lactee, despre care sunt foarte siguri ca este formata din carbon, o treime din ea fiind un diamant uriaș.

Însă, tot la mare distanta, o descoperire impresionantă s-a făcut atunci când s-a descoperit o stea, care este un diamant de 10 miliarde de miliarde de trilioane de karate. Steaua a fost botezata drept „Lucy”, după un cântec al celebrei trupe The Beatles.

Diamante
Diamante[Sursa foto: unsplash.com]

Budiștii erau de părere încă din secolul al IV-lea î.e.n., ca diamantele sunt capabile să alunge răul atunci când sunt purtate ca talismane.

Însa, in antichitate erau folosite pentru ochii statuilor hinduse, deoarece aceștia erau convinși că aceste pietre îl protejează pe purtător de pericolele din jur. Alte culturi credeau că diamantele oferă curaj, așa ca au fost folosite in armurile regilor pe care le foloseau in timpul luptelor. La începutul Evului Mediu, oamenii credeau ca aceste pietre prețioase aveau proprietăți vindecătoare și erau folosite în scopuri medicinale.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Regele Ludovic al IX-lea a introdus o lege în secolul al XIII-lea prin care doar regelui îi era permis să poarte diamante, ele simbolizând nemurirea si invincibilitatea. Oricine altcineva care era prins purtându-le își asumau o pedeapsă aspra, de multe ori plătind cu propria viața pentru aceasta infracțiune. Cu toate acestea, o sută de ani mai târziu, popularitatea diamantului a ajuns în rândul întregii familii regale din Paris, atât printre bărbați, cât și printre femei.

De asemenea, s-a descoperit ca flăcările lumânărilor conțin particule de diamant. Dr Wuzong Zhou, profesor de chimie la Universitatea St Andrews din Scoția, a descoperit că în flacăra unei lumânări se creează aproximativ 1,5 milioane de nanoparticule de diamant pe secunda. Însă, aceste particule se distrug in urma procesului de ardere. Prima lumânare se presupune ca a fost creată în China în urmă cu mai mult de 2.000

de ani. Studiile au demonstrat că moleculele de hidrocarbon aflate în partea de jos a flăcării sunt transformate în dioxid de carbon de către partea superioară a flăcării.

Citeste si: Pe ce mână se pune inelul de logodnă

Diamant
Diamant[Sursa foto: unsplash.com]

Citeste si: Bijuteria pe care Regina Elisabeta a II-a a purtat-o timp de 70 de ani. Povestea impresionantă din spatele ei

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cât costă un diamant în România

În general, diferența de preț între un diamant de 1 carat și unul de 2 carate este de aproximativ 15 mii de dolari, diamantul mic pornind de la prețul de 6000, iar cel mare de pe la 21000 de dolari. Însă, cifrele sunt orientative, prețul pentru un diamant de 1 carat putând varia în funcție de o serie de factori foarte specifici, care pot fie să-i crească mult valoarea, fie să i-o scadă semnificativ.

Cel mai mare si mai scump diamant pus vreodată la vânzare in România, a fost un briliant de circa 8,59 de karate. Acesta a fost adjudecat in cele din urma la o suma nici mai mult, nici mai puțin de 46.000 euro. Diamantul de circa 8,59 de karate nu este singurul care a atras atenția in timpul licitației de bijuterii. Prețiosului diamant i se mai alătura si alte aproximativ 200 de bijuterii care depășesc valoarea totala de 2 milioane de euro.

Citeste si: Cum alegi bijuteriile potrivite in functie de stilul tau vestimentar: idei care sa te inspire

Inel cu diamant
Inel cu diamant[Sursa foto: unsplash.com]

Citeste si: Cele mai inedite daruri de nuntă pe care să le oferi mirilor dacă nu vrei să pui bani în plic



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

3 Idei de machiaj pentru rochie neagră

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies