Descoperă care sunt cele mai eficiente metode pentru a renunța definitiv la fumat și care sunt secretele pe care trebuie să le știi dacă te hotărăști să scapi de tutun.
Fumatul a devenit o epidemie la nivel global, fiind principala cauză de mortalitate pe care individul o poate evita, însă viciul se dovedește mai puternic decât rațiunea, în cele mai multe dintre cazuri. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 7 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. Înlocuirea tutunului cu țigări electronice nu reprezintă deloc o alternativă, spun specialiștii, întrucât aceste instrumente constituie un real pericol pentru sănătate.
În acest moment, la nivel mondial, sunt peste 367 de milioane de fumători care au ales în mod greșit să înlocuiască tutunul cu țigările electronice.
Citeste si: Veste buna! Cercetatorii anunta un nou tratament pentru renuntarea la fumat
„Dacă la acel moment nu se cunoșteau cu certitudine pericolele fumatului, în anii ’40, cercetătorii au dovedit că acesta este cauza creșterii alarmante a incidenței cancerului pulmonar, până atunci o raritate.
„Este o problemă în general a societăţii româneşti actuale şi anume, sunt mulţi oameni care cred mai degrabă în alte metode decât în cele medicale”, semnalează
D. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat".Citeste si: 8 pasi SIGURI sa te lasi de fumat
5 metode simple pentru a renunța la fumat
1. Evită tentaţiile!
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Specialiștii recomandă: dacă îți dorești să renunți definitiv la fumat, trebuie să te îndepărtezi de persoanele care au acest viciu sau să încerci să le eviți în momentul în care fumează. De asemenea, trebuie să reduci consumul de alcool și să renunți la obiceiul de a lua masa pe fugă. Savurează încet felurile principale și după masă, în loc de țigara care ținea loc de desert, alege un ceai, un fruct sau o gumă de mestecat.
2. Înlocuiește țigările cu alte produse care conțin nicotină
Dacă decideți să renunțați brusc la fumat, organismul nu va fi foarte încântat. Astfel că, va trebui să vă așteptați la stări de rău, vărsături, iritabilitate, frustrare sau chiar depresie din cauza lipsei de nicotină. Pentru a reuși să depășiți această perioadă mai ușor, renunțarea la nicotină se poate realiza treptat, prin adăugarea în programul zilnic a unor elemente care au în compoziție un conținut redus de nicotină.
Citeste si: CITEȘTE despe: Leacuri pentru a te lăsa de fumat
3. Faceți mișcare!
Sportul este principalul aliat în lupta cu dependența de fumat. Astfel că, atunci când aveți poftă de o țigară, vă recomandăm să ieșiți la o plimbare cu rolele, cu bicicleta sau să alergați în jurul blocului. Dacă nu aveți condiție fizică însă, plimbările sau activitățile ușoare, precum grădinăritul sau curățenia în dulap, vă pot ajuta să uitați de țigări.
4. Consumă fructe si legume
Perioada în care v-ați propus să renunțați la fumat nu trebuie să se suprapună cu o dietă sau cu o perioadă aglomerată din viața dumneavoastră. După ce ați luat această decizie, este recomandat consumul de fructe și legume, întrucât cercetările din cadrul Universității Duke au demonstrat că aceste alimente vor schimba total modul în care percepeți gustul țigărilor.
5. Stabilește o recompensă
Pentru a reuși să vă lăsați de fumat, este extrem de important să vă mețineți motivați. Astfel că, o bună strategie în această situație este fixarea unei recompense. Este binecunoscut faptul că țigările sunt costisitoare și epuizează o mare parte din veniturile unui fumător. Cu banii economisiți, puteți să vă cumpărați ceva ce vă doriți de mult timp sau puteți pleca într-o vacanță, astfel că aspectele financiare vor reprezenta o motivație în plus pentru a renunța la tutun.