Este normal sa te simti mai lipsita de energie si somnoroasa in anotimpul rece, insa, daca ti se intampla adeseori sa te ia somnul la amiaza, aceste solutii iti vor veni imediat in ajutor.
Oricat ai dormi, simti ca nu esti suficient de odihnita si te chinui sa iti tii ochii deschisi dupa ora pranzului. Nivelul de energie ni se reduce iarna din mai multe motive: mancam mai putine verdeturi si fructe, ni se da peste cap programul de somn, avem parte de mai putina lumina naturala, iar frigul ne consuma in plus din energie. Daca vrei sa fii mai plina de viata si sa ai mai multa energie pentru a duce la bun sfarsit toate treburile zilnice, iata ce trebuie sa faci:
Introdu mai multe fructe si legume in dieta zilnica
Iarna consumam mai putine fructe si legume, ceea ce inseamna ca organismul nostru este deprivat de vitamine si nutrienti care il ajuta sa functioneze la capacitate maxima. Cea mai buna solutie pentru a-ti asigura necesarul zilnic din fructe si legume este sa iti prepari sucuri naturale, pe care sa le bei atunci cand te simti obosita. Nutrientii se vor absorbi astfel mai rapid, iar tu iti vei recapata energia in mai putin de jumatate de ora.
Este foarte simplu sa iti faci sucuri sanatoase acasa, mai ales daca folosesti un storcator de fructe si legume performant, care ti le prepara in cateva minute. In plus, nu va trebui sa te chinui prea mult sa il cureti, pentru ca se clateste imediat sub jetul de apa.
Asa vei reusi sa iti asiguri un aport corect de vitamine care sa te protejeze de oboseala, viroze si raceli.Prinde orele de somn care chiar conteaza
Calitatea somnului este mai importanta decat cantitatea, iar daca ai petrecut o noapte intreaga intorcandu-te de pe o parte pe alta in pat stii deja acest lucru. Daca vrei sa dormi mai bine, incearca sa nu mai bei cafea dupa ora 16, sa iti faci un program regulat de somn si sa nu te culci mai tarziu de ora 12 noaptea.
Intre 22 seara si 2 dimineata sunt cele mai odihnitoare ore de somn. De aceea, chiar daca te vei odihni doar 5 ore, te vei trezi mai fresh decat daca ai fi dormit pana la pranz.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Consuma mai putini carbohidrati
Carbohidratii iti dau energie doar pe termen scurt, insa apoi urmeaza o senzatie de amorteala si oboseala de care este greu sa scapi.
Alege in schimb cereale integrale, cu indice glicemic mic, pe care organismul le digera mai greu si care elibereaza energie pe o perioada mai lunga de timp. Nucile, semintele, cartofii dulci, cerealele din ovaz si orezul brun sunt satioase si bune pentru organism, dar si pentru silueta, mai ales daca iti stabilesti portiile corect.
Nu uita sa bei multa apa
Stiai ca unul dintre primele semne ale deshidratarii este senzatia constanta de oboseala sau de epuizare? Faptul ca nu bei suficienta apa ar putea fi o explicatie daca ti-e mereu somn si te simti lipsita de energie sau apatica. In conditiile in care corpul nostru este facut in mare parte din apa, chiar si o singura zi in care ai uitat sa bei suficienta este de ajuns pentru a-ti da peste cap metabolismul.
Chiar daca iarna nu ti se face sete la fel de repede ca in perioadele caniculare, incearca sa bei cel putin doi litri de apa zilnic, chiar mai mult daca mergi la sala, esti insarcinata, alaptezi sau te lupti cu o raceala care nu mai trece.
Fa zilnic putina miscare
Sedentarismul este vinovat, de multe ori, pentru starea de letargie in care alunecam in timpul zilei. Paradoxul aici este ca o sesiune de antrenament la sala, o plimbare mai alerta de un sfert de ora sau chiar si niste exercitii usoare in casa iti oxigeneaza organismul, iti pun sangele in miscare, iti accelereaza pulsul si iti fac inima si plamanii sa lucreze mai eficient, eliminand starile de oboseala. In plus, pe termen lung, organismul se obisnuieste sa depuna efort fizic si vei observa ca iti este tot mai usor sa te energizezi rapid.
Daca nu iei masuri inca de la inceput, letargia si oboseala iti pot afecta productivitatea la locul de munca, dar si relatiile cu cei apropiati. Cand te simti lipsita de energie nu mai ai la fel de multa rabdare si nici nu esti dispusa sa participi la iesiri sau activitati alaturi de prieteni, colegi sau familie, asa ca este esential sa invingi aceste stari cat mai rapid.
Sursa foto: Shutterstock, Copyright: CHAILUK CHALATHAI