5 moduri neobișnuite în care au fost folosiți pantofii de-a lungul istoriei

5 moduri neobișnuite în care au fost folosiți pantofii de-a lungul istoriei
5 moduri neobișnuite în care au fost folosiți pantofii de-a lungul istoriei

5 moduri neobișnuite în care au fost folosiți pantofii de-a lungul istoriei

Pantofii sunt, de multe ori, piesa de rezistență a unei ținute. Dacă, în vremurile moderne, suntem asaltați de o mulțime de modele, care mai de care mai atractive, încălțămintea nu a arătat dintotdeauna așa. Mai curios decât atât este faptul că pantofii nu au fost folosiți mereu pentru scopurile pentru care îi purtăm acum. Astăzi, încălțămintea ne aduce un plus de confort și ne pune în valoare ținuta, însă, de-a lungul timpului, ei au fost utilizați în cele mai neașteptate moduri. 

Sandalele- un semn al puterii și al triumfului 

”Toate pământurile au fost sub sandalele mele”, afirma faraonul Tutmes al III-le atunci când se referea la teritoriile pe care le-a cucerit. Această afirmație este un argument în plus care ne face să credem că sandalele au fost considerate de-a lungul istoriei un semn al puterii și al triumfului. În plus, sandalele de aur care au fost găsite în mormintele egiptene erau pictate pe talpă cu chipurile dușmanilor înfrânți, pe care se pare că regele Tutankhamon ar fi călcat, la propriu, după ce i-a învins. 

Un alt personaj mistic, Zeus, este reprezentat în imagini purtând un tip de încălțăminte care se aseamănă izbitor cu sandalele romane care sunt atât de căutate acum. 

Pantofii, accesorii folosite în lupte

La începutul secolului XV, în Persia, pantofii cu toc erau încălțămintea specifică soldaților. Potrivit istoricilor, soldații considerau că acest tip de pantofi le oferea mai mult echilibru în timpul călăriei.

Mai exact, atunci când un soldat se ridica în picioare pe scară, pantofii cu toc îl ajutau să își mențină postura. De asemenea, pantofii cu toc le permiteau o mai bună acuratețe în timp ce trăgeau cu arcul și săgețile. 

Desigur, nu putem omite nici sandalele gladiator, folosite în Roma Antică în timpul luptelor. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Pantofii cu toc purtați de către bărbați

Pantofii cu toc sunt considerați în zilele noastre o puternică armă de seducție, un articol destinat exclusiv femeilor. Ei bine, acestea nu au fost dintotdeauna percepute la fel; istoria pantofilor cu toc este una fascinantă, pe care ar trebui să o afli și tu. 

Se pare că, în perioada Egiptului Antic, încălțămintea cu toc era purtată de către oficialii cultelor religioase, în timpul ritualurilor de la acea vreme.

În schimb, în Europa Medievală, acestea erau purtate de către aristocrați, ca un semn distinctiv dintre clasele sociale care existau în acea perioadă. 

De departe, cea mai neobișnuită întrebuințare a pantofilor cu toc face referire la faptul că aceștia erau purtați de către măcelari, ca un mod de a se proteja de sângele de pe podea, sânge provenit de la animalele pe care le sacrificau. 

Tocurile, un indiciu al statutului social

Anumite elemente ale pantofilor au fost folosite, pe parcursul istoriei, drept indicii al statutului social. Astfel, în timp ce sclavii erau obligați să meargă desculți sau cel mult încălțați cu sandale confecționate din frunze de palmieri, cetățenii din clasa medie foloseau papirus împletit. Nobilii aveau pantofi cu toc și eventual cu botul ascuțit, colorați în galben sau în roșu. 

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Uimitor este că, în secolul XVIII, chiar Ludovic al XIV-lea, unul dintre cei mai controversați regi ai Franței,  a adoptat încălțămintea cu toc. Motivul? Acesta era mic de statură. Regele Soare a impus ca talpa pantofilor săi să fie roșie, iar cetățenii de rând nu aveau voie să poarte încălțăminte de acest gen. Astfel, de la vârsta de 20 de ani și până ce a împlinit 63 de ani, Ludovic cel Mare a purtat numai pantofi cu tocuri îmbrăcate în piele naturală, roșie. 

Pantofii cu toc- marca femeilor de moravuri ușoare 

Dacă astăzi pantofii cu toc sunt considerați un element feminin și senzual, nu întotdeauna pantofii au avut astfel de conotații. În Roma Antică, ei erau o marcă a prostituatelor. Aceștia erau purtați și în budoarele femeilor de moravuri ușoare din Veneția. 

Potrivit epantofi, în zilele noastre pantofii nu sunt doar simple accesorii. Odată cu dezvoltarea mediului online, aceștia au devenit adevărate vedete pe rețelele de socializare, creând adevărate comunități de pasionați. 

 



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies