5 pasi pentru examinarea corecta a sanilor

5 pasi pentru examinarea corecta a sanilor
5 pasi pentru examinarea corecta a sanilor

De-a lungul timpului, sanii tai trec prin mai multe schimbari, de aceea e important sa cunosti cat mai bine aceasta zona a corpului si sa stii cum iti dai seama daca sanii tai sunt in regula.

Poti sa ii spui cum vrei: palpare, autopalpare, examinare, autoexaminare, control lunar al sanilor. Aceasta procedura realizata in propria intimitate te ajuta sa identifici orice modificare la nivelul sanilor. Statisticile arata ca 40% din cancere sunt detectate de femei care au simtit ceva la autopalpare.

Medicii ginecologi si senologi recomanda femeilor de toate varstele sa realizeze autoexaminarea sanilor lunar, intr-o zi pe care sa o tina minte cu usurinta, sau inainte de aparitia durerilor premenstruale, cand sanii sunt mai sensibili.

Ce modificari urmaresc prin examinare?

Inainte de a invata pasii corecti, e bine de stiut ce anume trebuie sa urmaresti in timpul acestei autoexaminari. Ar trebui sa te programezi cat mai repede la medic daca semnalezi oricare din modificarile urmatoare:

➔     Un nodul;

➔     Orice scurgere, alta decat laptele mamar;

➔     Umflarea sau tumefierea sanilor;

➔     O modificare a formei sau marimii sanului;

➔     Iritatie a pielii ca rosata, ingrosare sau aspect neregulat;

➔     Umflarea ganglionilor limfatici din

axila;

➔     Durere sau rosata la nivelul sfarcurilor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?

Autoexaminarea se realizeaza in primul rand in fata oglinzii, apoi intinsa pe pat, iar la final in picioare, de preferat in timpul dusului.

Pasul 1

Examinarea incepe prin inspectia ambilor sani intr-o oglinda mare, privind sanii din fata si din profil. Pentru o pozitie corecta, tine umerii drepti si mainile pe solduri. In aceasta faza urmaresti daca sanii tai au dimensiunea, forma si culoarea obisnuita. Compara sanii si observa daca sunt diferente vizibile, ca deformari sau umflaturi.

Modificarile care necesita un control la medicul specialist sunt:

- modificari la nivelul pielii;

- schimbarea pozitiei unui sfarc sau sfarc retras spre interior;

- umflatura sau dureri de sani.

Pasul 2

La fel ca in pasul anterior, urmarim aceleasi posibile modificari, doar ca de data aceasta inspectia sanilor in oglinda se face cu mainile ridicate deasupra capului.

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

Pasul

3

Tot in fata oglinzii, vei urmarii orice scurgere de lichid la nivelul unuia sau ambelor sfarcuri, cum ar fi sange sau lichid apos, galbui ori de culoarea si consistenta laptelui.

Pasul 4

E momentul sa te intinzi pe spate si sa verifici pe rand fiecare san. Aseaza sub cap mana de pe partea sanului pe care vrei sa il palpezi, iar cu mana opusa vei realiza miscari care te ajuta sa simti cat mai bine sanul.

Cu degetele mainii drepte si unite vei realiza miscari ferme, dar delicate. Prin miscari circulare vei acoperi intreaga suprafata a sanului, de sus pana jos, dintr-o parte in alta, de la clavicula la abdomenul superior si de la axila la decolteu.

Sfatul medicilor este sa pastrezi o ordine a miscarilor sa fii sigura ca ai acoperit toata suprafata sanului. De exemplu, poti incepe de la sfarc si continua cu miscari circulare catre exterior.

De asemenea, poti sa faci miscari drepte repetate, de sus pana jos. E important sa folosesti presiune diferita pentru fiecare tesut al sanului in parte, din ce in ce mai puternica pe masura ce te indrepti spre tesutul din interiorul sanilor.

Pasul 5

Multe dintre femei spun ca palparea in timpul dusului este cea mai usoara metoda prin care pot sa isi examineze sanii, deoarece pielea e uda si degetele aluneca mai usor. Pasul final presupune palparea stand in picioare, urmand aceleasi indicatii ca la pasul anterior. Palparea sub dus este optiunea ta, important e sa repeti miscarile de la pasul 4 si sa acoperi toata suprafata sanului.

Toti acesti pasi trebuie repetati odata pe luna pentru ca tu sa fii sigura ca ai examinat cu atentie intreaga zona si ca sanii tai sunt bine. Tine minte ca autoexaminarea nu inlocuieste controlul realizat de medicul specialist, care pe baza experientei si cu ajutorul aparaturii observa modificari pe care doar un medic cu pregatire speciala le poate detecta. Astfel ca, daca in timpul controlului lunar facut acasa vezi sau simti ceva in neregula, programeaza-te cat mai repede la o ecografie mamara si nu lasa afectiunea sa se agraveze.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Beatrice Median, Medic primar Radiologie si Imagistică medicala



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies