Bucataria orientala este bogata in preparate pe baza de legume, care impresioneaza prin gustul lor, dar, si prin calitatile nutritive.
Unul dintre ingredientele de baza in gastronomia multor tari asiatice si arabe este nautul. Acesta este o planta leguminoasa, originara din Asia Mica, a carei ascensiune culinara incepe in Evul Mediu. Este bogata in proteine, minerale si complexul de vitamine B, dar, si in carbohidrati.
Humus
Acest preparat cremos este indragit nu doar in Orientul Mijlociu, zona lui de origine, ci, in toata lumea. Humusul se face din piure de naut, tahini (o pasta de susan), suc de lamaie si usturoi.
Dal
Dal este cunoscut ca mancare indiana, dar, se consuma si in tarile invecinate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Falafel
Desi, considerata o mancare israeliana, falafel pare sa isi aiba originea in Egipt, Liban sau Palestina. Falafel a devenit o mancare de strada populara in anii ‘50, cand imigrantii yemeniti au inceput sa o gateasca si sa o vanda invelita in lipie, in aer liber. Falafel se face dintr-o compozitie care se obtine prin amestecarea nautului cu patrunjel, ceapa, coriandru si chimen. Din aceasta, se formeaza sfere care se prajesc in ulei. Falafel se serveste cu lipie sau pita, cu muraturi, tahini, humus sau cu un sos de usturoi si iaurt.
Asure
Asure, cunoscut si ca budinca lui Noe, este unul dintre cele mai vechi deserturi din lume. Asure se prepara din smochine si caise uscate, curmale, smochine, alune, nuci, naut fiert, boabe de fasole alba fiarta, bulgur si coaja de lamaie si se serveste rece. In general, proportiile ingredientelor variaza in functie de preferinte. Asure este o specialitate turceasca, gatita, mai ales, in a zecea zi din prima luna a calendarului islamic, la reunirea familiilor.
Rechta
Rechta este o mancare algeriana realizata din taietei subtiri si un sos pe baza de pui si legume. Taieteii se fac dintr-o combinatie de faina, sare, apa si ghee, un ulei pe baza de unt. Sosul se prepara din ceapa, usturoi, ulei, bucati de pui, naut, cartofi, dovlecei, napi si scortisoara. Taieteii se fierb si se asaza intr-un vas mare, apoi, deasupra lor se pune sosul. Preparatul este foarte popular, in special, la evenimente festive, la sfarsitul Ramadanului si la alte sarbatori.
Nautul este un aliment sanatos, care asigura un aport de fibre, dar, si de proteine si vitamine. Includerea sa in dieta sub forma preparatelor de mai sus este o decizie inteleapta pentru oricine isi doreste o alimentatie echilibrata. Chiar daca poti gati chiar tu preparate orientale cu naut, uneori, este mai usor sa le comanzi. De exemplu, food delivery in Bistrita se face rapid, astfel ca, oamenii se pot bucura de mancare gustoasa oricand doresc.