Provocări putem avea cu toţii, la orice vârstă.
Dacă eşti mai tânără, poate te uiţi cu speranţă şi încredere la viitor, însă ştii că va veni şi o vârstă mai înaintată.
Angajatorii sunt mai reticenţi
Vârsta continuă să fie un criteriu important în procesul de recrutare, iar creșterea vârstei de pensionare are potențialul de a schimba dinamica pe piața muncii.
Soluţia: Investeşte în abilităţile tale din timp. Încearcă să fii cât mai performantă la locul actual de muncă, urmează cursurile pe care ţi le pune la dispoziţie angajatorul, remarcă-te prin asumarea mai multor responsabilităţi şi citeşte despre domeniul tău. Rămâi la curent cu cele mai recente trenduri şi vei fi bine pregătită pentru viitorul tău profesional.
Le poate fi mai greu să promoveze
Îţi doreşti să progresezi în carieră? Probabil că, dacă vrei să obţii un post de management, este de preferat să investeşti în tine de tânără. Managerii din companiile de top au în jur de 30 de ani când ocupă aceste poziţii şi pot fi uşor de înlocuit dacă apar colegi mai buni. Cu toate acestea, este bine de ştiut că România ocupă locul opt în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare număr al femeilor în poziţii de management, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Soluţia: Dacă vrei să ai succes, este important să încerci să investeşti în abilităţile tale de la începutul carierei. Pentru a obţine un post de management, încearcă să înveţi despre comunicare, leadership, management de proiect. Poţi obţine un post de management mai devreme şi s-ar putea să-l poţi păstra mai mult timp, cu perseverenţă şi dedicare.
Femeile pot avea salarii mai mici decât bărbaţii
Este cunoscut în Europa faptul că există diferenţe salariale între femei şi bărbaţi. La nivelul UE, această diferenţă este de 13%. Vestea bună este că în România, diferenţa este de doar 2,4%. Poate fi un trend care să te îngrijoreze pe termen lung, însă nu neapărat. De curând, UE a votat pentru transparentizarea salariilor la nivel european, aşa că dacă această lege se adoptă, vei avea şansa să cunoşti salariul încă dinainte de a aplica sau de a accepta un post nou.
Soluţia: Află care sunt salariile la companiile la care vrei să aplici, de la actuale sau foste angajate. De asemenea, poţi cerceta piaţa şi poţi compara salariul pentru postul tău cu altele similare. Investeşte în abilităţile tale şi vei avea numai de câştigat.
Muncesc mai mult acasă
Majoritatea femeilor muncesc acasă mai mult decât bărbaţii, petrecând mult timp gătind, făcând curăţenie, având grijă de copii şi altele. De aceea, uneori poate scădea performanţa lor la muncă şi posibilităţile de avansare în carieră se reduc. Se pot confrunta cu mai mult stres şi oboseală. După 40 de ani, aceste munci pot deveni mai neplăcute datorită avansării în vârstă.
Soluţia: Împarte responsabilităţile cu partenerul de la începutul relaţiei şi organizează-te bine. Învaţă-ţi copiii să te ajute de mici şi vor face şi ei acest lucru când cresc. Poţi să fii mai fericită dacă petreci timp de calitate cu cei dragi şi împarţi sarcinile cu partenerul. De asemenea, este bine să îţi organizezi şi separi bine timpul petrecut la muncă de cel pentru rezolvarea problemelor casnice şi de cel pentru recreere şi relaxare.
Încep să aibă probleme de sănătate
Schimbările în corpul feminin care au loc odată cu vârsta pot duce la complicaţii de sănătate precum scăderea imunităţii, început de osteoporoză, dificultăţi cardiace, şanse crescute de cancer, probleme cu vederea. Însă aceste provocări pot fi prevenite cu uşurinţă, printr-un stil de viaţă sănătos.
Soluţia: Nu te speria! Ai grijă ce mănânci, fă exerciţii şi sport regulate, ieşi în natură, socializează şi menţine-ţi relaţiile cu prietenele şi familia, petrece timp de calitate cu cei dragi, citeşte, găteşte reţete noi, practică meditaţia şi renunţă la obiceiurile nesănătoase. De asemenea, fă-ţi periodic controalele şi analizele de rutină pentru a preveni din timp orice posibilă complicaţie de sănătate.