Mâncarea grecească este sănătoasă și delicioasă, în același timp. Iată 5 rețete inspirate din bucătăria grecilor. Cu siguranță le veți repeta tot timpul.
Cine a fost măcar o dată în însorita Grecie cu siguranță a rămas impresionat de mâncarea tradițională din această țară. Gyros, souvlaki, deja celebrul sos Tzatziki, spanakopita, tyropithakia, mousaka sau bifteki sunt doar câteva dintre rețetele cu care grecii se mândresc și care au ajuns cunoscute în toată lumea.
Rețete grecești sănătoase și delicioase
Grecii sunt extrem de atenți atunci când vine vorba de mâncare, mai ales dacă la mijloc sunt preparatele specifice țării lor.
Chiar dacă nimeni nu poate găti exact ca în taverne, totuși puteți încerca să aduceți Grecia în bucătăria dumneavoastră, cu ajutorul unor mâncăruri tradiționale. Iată câteva rețete ușor de preparat, care o să vă încânte simțurile.
1. Souvlaki de porc
Ingrediente:
- un mușchi de porc
- puțină carne grasă de porc
Pentru marinată:
- o lingură muștar
- o linguriță oregano uscat
- un sfert de linguriță mentă uscată
- o linguriță pătrunjel tocat
- un sfert de linguriță chimion măcinat
- o jumătate de linguriță piper măcinat
- o jumătate de linguriță sare
- 4 căței usturoi pisați
- sucul de la o lămâie mare
- 40 ml vin alb
- două linguri ulei măsline
- un sfert de linguriță paprika afumată
Mod de preparare:
Într-un castron, puneți toate ingredientele pentru marinată, fără paprika. Amestecați-le foarte bine. Mușchiul de porc trebuie tăiat în cubulețe, după care se pune în castronul cu marinată. De asemenea, puneți și carnea grasă și amestecați foarte bine. Carnea se pune într-o pungă, bine sigilată, și se lasă la frigider pentru cel puțin 3 ore. După aceea, puneți bucățile de carne pe bețele de frigărui și presărați puțină paprika afumată.
Souvlaki se pune pe grătar și se lasă aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Aveți grijă să nu faceți carnea prea uscată.2. Ardei copți umpluți cu brânză feta
Ingrediente:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- 4 ardei kapia
- 200 g brânză feta
- 100 g brânză de vaci
- 50 g parmezan ras
- doi căței usturoi pisați
- o ceapă roșie mică
- piper măcinat
- o linguriță oregano uscat
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Spălați și curățați ardeii, după care trebuie uscați cu un șervețel. Toate brânzeturile trebuie mixate și apoi se adaugă oregano și piper. Adăugați și usturoiul și ceapa tocată și omogenizați toate aceste ingrediente.
Umpleți ardeii cu această compoziție, puneți-le capacul și așezați-i într-un vas, pe care îl veți băga la cuptorul preîncălzit. După ce ați pus ardeii, turnați peste ei uleiul de măsline și acoperiți vasul cu staniol.
3. Bouyourdi
Ingrediente:
- 200 g brânză feta
- o roșie
- 100 g roșii cherry
- un ardei gras
- 5-6 măsline fără sâmburi
- un cățel de usturoi
- o jumătate de ceapă roșie
- ulei de măsline
- sare
- piper
- oregano
Mod de preparare:
Tăiați roșiile cherry, puneți-le într-un castron împreună cu ceapa roșie, cu sarea, cu piperul, cu măslinele și cu oregano. Apoi turnați uleiul de măsline și omogenizați. Într-un vas termorezistent se pun feliile de roșie, brânza feta, oregano și pe margini adăugați legumele amestecate mai devreme. Peste brânză mai puneți ceapă, ardei, măsline, usturoi și roșii. Lăsați la cuptor pentru 20 de minute.
Plăcintele grecești, dumnezeiesc de bune
Cine a fost în Grecia știe că plăcintele sunt la ordinea zilei. Nu vorbim însă de plăcintele cu care suntem noi obișnuiți, ci de câteva combinații absolut delicioase.
Noi am selectat două rețete, cu ajutorul cărora vă veți simți, pentru câteva minute, în minunatele taverne grecești .
4. Spanakopita
Ingrediente:
- un kg spanac tocat mărunt
- 800 gr. brânză feta picantă, tăiată cuburi
- 3 rădăcini de praz tocate
- 4-5 fire ceapă verde tocate
- un pachet foi de plăcintă
- un ou
- sare
- piper
- un păhărel ulei de măsline
- 3 linguri făină
Mod de preparare:
Amestecați într-un castron spanacul, prazul, ceapa verde, brânza feta, oul, sarea, piperul și uleiul de masline. Adăugați și făina și omogenizați compoziția. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt puneți câteva foi de plăcintă, le ungeți cu ulei, după care turnați compoziția de spanac și brânză. Deasupra se pun alte câteva foi de plăcintă, pe care, de asemenea, le ungeți cu ulei. Tava se bagă în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ o jumătate de oră.
5. Tyropithakia
Ingrediente:
- 250 g de făină
- 100 g iaurt grecesc
- 150 g brânză Feta
- 3 ouă
- 200 g unt
- sare
Mod de preparare:
Într-un castron amestecați făina cu sarea și cu untul. Iaurtul și două ouă se amestecă bine, după care se adaugă peste făină. Frământați aluatul, apoi înfășurați-l în folie și băgați-l la frigider timp de o oră.
După aceea, puneți făină pe masa de lucru și întindeți bine aluatul. Tăiați cercuri cu ajutorul unui pahar. Ungeți fiecare cerc cu puțină apă, puneți puțină feta măcinată în mijloc, apoi împăturiți bine aluatul. Într-un castron bateți oul rămas și ungeți fiecare bucată de plăcintă în parte. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt puneți plăcintele și băgați la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute.