Erupțiile acneice pot să apară fix atunci când ți-e lumea mai dragă, dat fiind că sunt mai mulți factori responsabili pe care uneori nu îi poți controla: fluctuații hormonale, ciclul menstrual, alimentație bogată în zahăr și grăsimi, igiena deficitară a pielii.
Atât adolescenții, cât și adulții se pot confrunta ocazional cu acneea, dar formele mai severe (de exemplu, acneea chistică trebuie tratate cu seriozitate, iar primul pas ar fi vizita la un medic dermatolog.
Dacă te numeri printre persoanele care au o formă ușoară de acnee, ce se manifestă prin prezența punctelor albe, punctelor negre (comedoane) sau a coșurilor pe față, urmează sfaturile de mai jos pentru a calma rapid erupția și a o preveni:
- Menține tenul curat
Spală-ți fața de două ori pe zi cu apă caldă, dimineața și seara, pentru a elimina impuritățile, celulele moarte ale pielii și sebumul excesiv de pe suprafața pielii. Spălarea mai des decât de două ori pe zi poate face mai mult rău decât bine. Folosește un gel de curătare pentru tenul acneic în loc de un săpun clasic, pentru a evita iritarea pielii deja inflamate.
În perioada erupției acneice evită să îți cureți fața cu mănușa exfoliantă sau cu loofah (burete cu textură grosieră). Pentru a usca tenul, folosește șervețele de hârtie în loc de un prosop clasic.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- Îngrijește și hidratează tenul
Pentru îngrijirea pielii caută produse antiacneice ce conțin astfel de ingrediente precum peroxid de benzoil, acid salicilic, acid glicolic sau acid lactic, care vor împiedica dezvoltarea
- Evită expunerea la soare
Razele ultraviolete pot spori inflamația și roșeața și pot provoca hiperpigmentare post-inflamatorie (pete întunecate).
- Hrănește-ti pielea din interior
Majoritatea experților sunt de acord că anumite alimente, cum ar fi ciocolata, totuși nu provoacă coșuri. Cu toate acestea, în perioada erupției acneice evită alimentele grase și fast food-ul. De asemenea, produsele lactate și alimentele bogate în zahăr procesat pot declanșa acneea. În schimb, adaugă în meniu mai multe fructe, legume și cereale integrale.
- Machiază-te mai puțin
Dacă tenul tău are tendință acneică dar dorești totuși să te machiezi, alege produse cosmetice non-comedogenice, fără ulei, fără coloranți și substanțe chimice adăugate. Neapărat demachiază-te la sfârșitul zilei. Dar în timpul unei erupții, evită să folosești fond de ten, pudră sau blush. Astfel vei grăbi vindecarea pielii.
Nu în ultimul rând, evită stresul, practică un hobby, petrece timpul cu persoanele dragi și nu uita de mișcarea zilnică, atât de benefică pentru sănătatea pielii.