Află din rândurile următoare ce trebuie să faci ca să ai o inimă sănătoasă.
Inima este motorul organismului nostru și de ea depinde întreaga noastră existență. De aceea, este foarte important să avem o inimă sănătoasă, care să ne asigure tot ceea ce noi avem nevoie. Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie și noi la rândul nostru să îi asigurăm inimii tot ceea ce ea are nevoie pentru a se dezvolta într-un mod sănătos.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Cezar Amititeloaie, medic cardiolog, a vorbit despre cum putem să avem grijă de inima noastră și ce trebuie să facem pentru a preveni apariția bolilor cardio-vasculare.
Sfaturi pentru o inimă sănătoasă
Citește și: Simptome care îți arată o carență de vitamine. La ce semne să fii atentă
Evită stresul
„Inima este centrul emoțiilor. Dacă ne călcăm pe inimă, ne îmbolnăvim de inimă rea. Emoțiile negative, frustrarea, răutatea, dușmănia, agresiunea, rușinea și lipsa iubirii ne îmbolnăvesc inima .”, spune specialistul în domeniu.
De aceea, este foarte important să încercăm să trăim o viață fără emoții negative care să ne afecteze inima. Totodată, potrivit specialistului în domeniu, apariția bolilor congenitale la bebeluși este influențată și de atmosfera în care a trăit mama pe întreg parcursul sarcinii. De aceea, femeilor însărcinate le recomandă să evite stresul și supărările pentru a avea grijă atât de inima lor, cât și de cea a bebelușului.
Adoptă un stil de viață activ
Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important spațiul în care inima noastră se dezvoltă.
„ Dacă avem un abdomen mare, mai ales în poziție șezut, burtica poate compresa inima. Mai ales la persoanele foarte obeze, inima este înghesuită și suferă din această cauză. Lipsa de sport poate determina o cutie toracică mică .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De aceea, este foarte important să avem o viață activă și să facem mișcare în fiecare zi, pentru a facilita dezvoltarea inimii în condiții optime.
Măsoară-ți pulsul
„ O inimă care bate mai rar trăiește mai mult.
De aceea, este foarte important să ne controlăm bătăile inimii, iar acest lucru se poate realiza și prin intermediul sportului.
„ Sportul practicat cu regularitate ne ajută să avem un puls mai lent .”, spune specialistul în domeniu.
Asigură-i inimii tale necesarul de vitamine și minerale
Există anumite vitamine și minerale care contribuie la buna funcționare a inimii. În caz contrat, lipsa lor ar putea avea efecte negative grave.
Astfel, specialistul ne recomandă să consumăm alimente bogate în Magneziu, Potasiu, Omega 3, Coenzima Q10, Vitamina C, Colagen și să ne asigurăm aportul zilnic de Vitamina D și Vitamina K2.
„ În interiorul inimii avem un sistem de conducere, un circuit electric, iar acel circuit electric funcționează pe bază de minerale. Dacă avem carență de potasiu sau magneziu vor apărea probleme în sistemul de conducere al inimii. E bine ca din când în când să facem și exerciții de rezistență, de forță pentru a se întări mușchiul inimii, dar nu în exces. Coenzima Q10 este un nutrient extrem de important pentru forța și energia mușchiului inimii. Ca să avem valvele sănătoase, în primul rând trebuie să avem un puls adecvat, dar și vitamina C și să consumăm alimente bogate în colagen. Colagenul se găsește în valvele inimii, în artere și în sânge .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Astfel, se recomandă consumul de alimente bogate în aceste vitamine și minerale, cum ar fi verdețuri, pește, carne roșie și diverse organe, dar și murături care conțin Vitamina K2.
Petrece timp în natură
Vitamina D este o vitamină foarte importantă pentru buna dezvoltare a inimii, iar aceasta se poate lua din expunerea la soare. De aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să petrecem timp în natură și să ne luăm zilnic necesarul de Vitamina D.
Analize pentru inimă
Citește și: Anxietatea, semnalul de alarmă al psihicului
Persoanelor cărora vor să se asigure că inima lor funcționează în parametrii normali, specialistul în domeniu le recomandă o serie de analize necesare pentru inimă.
Printre acestea se numără glicemia, insulina, homocisteina, dar și HDL (colesterolul bun), TG (trigliceridele), LDL (colesterolul rău) și bineînțeles, Vitamina D.
„ Glicemia, adică zahărul din sânge afectează colagenul. Insulina este un hormon care introduce în celule nutrienți. Dacă avem rezistență la insulină, celulele sunt flămânde, nu intră nutrienții în celule corespunzător. Homocisteina este o analiză mai nou apărută care ne poate estima riscul cardio-vascular. Dacă este crescută, riscul bolilor de inimă este crescut .”, spune specialistul în domeniu.