5 sfaturi pentru picioare sănătoase

5 sfaturi pentru picioare sănătoase
5 sfaturi pentru picioare sănătoase

Adesea le ignorăm sau le acordăm mult mai puțină atenție decât altor părți ale corpului, însă picioarele merită să fie îngrijite, cel puțin la fel de mult ca și tenul nostru, spre exemplu.

În decursul vieții, o persoană parcurge pe jos echivalentul dublului circumferinței pământului - un efort foarte mare pentru picioare, nu-i așa? Din acest motiv trebuie să ne asigurăm că primesc toată grija de care au nevoie. 

Poate că până acum problemele cu picioarele te-au evitat, dar sigur știi de la părinți, bunici sau alți apropiați cam cât de mult îți poate afecta viața o banală durere sau o bătătură. O afecțiune aparent banală la picioare îți poate reduce capacitatea de deplasare, iar de aici pot veni în lanț alte efecte care să-ți dea peste cap stilul de viață și confortul. 

Iată câteva sfaturi utile pentru picioare sănătoase: 

Poartă încălțăminte adecvată 

Cele mai multe femei iubesc încălțămintea cu tocuri și este ușor de înțeles de ce… Pentru că pur și simplu arată foarte bine pe tocuri! Este în regulă să porți tocuri, dar să nu exagerezi, pentru că pot fi cauza unor probleme grave și dureroase ale picioarelor. Ortopezii recomandă ca în cea mai mare parte a zilei să porți încălțăminte comodă, de preferat ortopedică, proiectată special pentru a corecta postura piciorului și pentru a redistribui presiunea pe toată suprafața sa, astfel încât să reducă disconfortul. Pe blogul medicalwear.ro vei descoperi toate beneficiile acestui timp de încălțăminte.  

Menține-ți un nivel optim al greutății 

Picioarele susțin toată greutatea corpului. Pe măsură ce acumulezi kilograme în plus, ele sunt suprasolicitate. Așa apare oseoartrita - o inflamație a articulațiilor specifică persoanelor obeze, durerea de genunchi sau de șolduri, dar și varicele, care sunt dureroasă, dar și inestetice. Procedurile pentru îndepărtarea lor pot fi dureroase și costisitoare. 

Igienă corespunzătoare 

Pentru că în cea mai mare parte a unei zilei picioarele sunt complet acoperite, apare transpirația, care favorizează apariția microbilor și ciupercilor. Prin urmare, picioarele trebuie spălate temeinic cel puțin o dată pe zi, iar pielea lor trebuie hidratată cu creme speciale. De asemenea, igiena unghiilor este și ea esențială. Unghiile trebuie tăiate drept, fără a fi rotunjite colțurile, pentru a preveni încarnarea care este extrem de dureroasă și adesea necesită intervenție chirurgicală, potrivit UCLA Health

Fă sport 

Pentru a menține sănătatea musculaturii și a articulațiilor picioarelor ar fi ideal să faci sport de 2-3 ori pe săptămână. De asemenea, specialiștii recomandă mersul desculț pe suprafețe denivelate, pentru că neregularităţile solului tonifiază  musculatura tălpii și menține bolta plantară în forma corectă. Prin urmare, atunci când mergi la mare sau la iarbă verde poți să renunți la încălțăminte, cu condiția să te asiguri că pe sol nu există „capcane” care să-ți producă alte neplăceri.  

Poartă ciorapi compresivi 

În cazul în care ești nevoită să stai multe ore pe zi în picioare din cauza jobului, ai o predispoziție mai mare decât alte persoane la la boli varicoase. Ciorapii compresivi medicali stimulează circulația venoasă, ameliorează durerile și previn apariția varicelor.  

Foto: Pexels 

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies